[04-13]Colt CZx - Colt '09 1.3 wymiana sprzęgła
Adrianii - 20-09-2022, 10:10 Temat postu: Colt '09 1.3 wymiana sprzęgła Cześć
Przymierzam się do wymiany sprzęgła.
Słyszałem od właściciela elki, że wymieniał sprzęgło sam na chodniku, bo inaczej by zbankrutował u mechanika 😁
Czy rzeczywiście jest to możliwe, czy jednak kanał lub podnośnik? Koniecznie muszę zdejmować całą skrzynie biegów?
I jeszcze jedno, czy wymieniać uszczelniacz wału i na jaki?
Z jakim momentem dokręcać sprzęgło?
malyrawi - 20-09-2022, 18:19
Byłem zmuszony wymienić sprzęgło, bo mi łożysko oporowe przetarło docisk
Oczywiście skrzynię trzeba wyciągnąć. Ja mam kanał, więc było łatwiej, ale najważniejsza sprawa to chodzi aby auto było tak podniesione, aby można było skrzynię wyciągnąć od dołu. Oleju nie spuszczałem, półośki też w skrzyni zostały. Kupując sprzęgło proszę kupić cały komplet ze wszystkim, ja zakupiłem zestaw sprzęgła SACHS 3000 951 039 - skrzynia 5-cio biegowa manualna - koszt ok. 800zł + koszty wysyłki. Uszczelniacza wału nie wymieniałem.
Sprzęgło dokręcałem z wyczuciem, nie mam klucza dynamometrycznego oraz dokupiłem wałek do centrowania tarczy koszt ok 19 zł.
Taka mała ciekawostka, że nie udało mi się odłączyć rozrusznika od obudowy skrzyni i wyciągnąłem wszystko razem, był bardzo mocno zapieczony.
I bardzo ważna uwaga proszę sprawdzić jak mocno zużyta jest ta część:
Adrianii - 21-09-2022, 11:56
Zakupiłem już ten komplet w sumie z kluczem do centrowania za ok. 700zl. A chce wymienić, bo chyba się przypala, czuć smród powyżej 3 tyś obrotów. Oraz czuć czasami stuknięcie podczas puszczania sprzęgła na niektórych biegach. Oby nic ze skrzynią 😁
Bizi78 - 21-09-2022, 12:18
Uszczelniacz wału korbowego od strony skrzyni sprzedawany jest wraz z obudową.
Oryginał jak na kawałek blachy i uszczelniacz strasznie drogi, co do zamienników ERLINGA to się nie wypowiem.
Co do momentu dokręcania sprzęgła.
http://mmc-manuals.ru/man...00116200ENG.HTM
|
|
|