ASX Techniczne - Problem z odm± ?
lapa16 - 03-10-2022, 20:52 Temat postu: Problem z odm± ? Witam wszystkich pod dłuższej przerwie. Ostatnio u zony w ASX 1.6 benzyna zuwazyłem zapocon± góre silnika od oleju, doszedłem ze wyciek jest spod dolotu bo to popularne w tych autach. Zaopatrzylem się w uszczelki, przy okazji chcialem zmienić olej, kiedy na biegu jałowym odkreciłem korek wlewu oleju zaczęło z niego dmuchać i lekko pluć olejem...Przy okazji wyjasniło mi się dlaczego rozszczelniło się na doloceni. Pytanie gdzie może być problem, odma? czy co¶ jeszcze ? Oleju nie brał i nie bierze, z wydechu nie dymi, nie kopci, koncówka tłumika czysciutka, mam tez troszkę wrazenie ze nieco słabo dmucha z rury wydechowej, może kat się rozyspał ?
Przebieg 179 K KM.
pitt63 - 04-10-2022, 06:55
Jak nie bierze oleju, to nie tam prawdopodobnie leży problem. Zrób pomiar ci¶nienia sprężania na cylindrach z ew. prób± olejow± i będziesz miał temat wyja¶niony. Te silniki wytrzymuj± i 400 - 500 tysi bez remontu tak więc nie szukał bym dziury w całym. Wymień uszczelki dolotu i jazda dalej. To, że chlapie olejem to dobrze. Gorzej gdyby nie chlapało to wtedy nie miałby¶ ci¶nienia oleju, a co za tym idzie smarowania.
|
|
|