To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - [3.2 DID] regeneracja pompy ABS - okolice Lublina

mawmarecki - 30-03-2023, 11:29
Temat postu: [3.2 DID] regeneracja pompy ABS - okolice Lublina
Dzień dobry,
Padła mi pompa ABS - silnik pod pompą mocno rzęzi, palą się kontrolki ABS i hamulca, ciągły dźwięk spod deski rozdzielczej - "wymrugałem" błąd ABS nr 55.
Gdzie w okolicach Lublina zregeneruję pompę/silnik?
Ewentualnie kogo polecacie do do takiej usługi wysyłkowo?
Pozdr.
Marek

[EDIT]
Zepsuty silniczek od pompy wspomagania hamulców HBB naprawi każdy warsztat zajmujący się regeneracją rozruszników/alternatorów - w grę najczęściej wchodzi wymiana szczotek i/lub komutatora, ewentualnie łożysk. Niestety, dla dobrego dostępu trzeba wyjąć całą pompę ABS - zabawa na kilka godzin. TU jest opis wraz ze zdjęciami z innego, zagranicznego forum.
Ostatecznie silnik pracuje poprawnie i pompuje ciśnienie do zbiornika ciśnienia HBB, ale błędy na desce i sygnał awarii ABS pozostał nieskasowany :(

Arecky77 - 23-08-2024, 20:30

Hej i co udało Ci się skasować te błędy?
Bo właśnie regeneruję silnik od takiej pompy i jestem ciekaw co będzie.
Rozumiem, że hamulce działają normalnie i tylko kontrolka od ABS i ręcznego święcą no i ten wwiercający się w mózg dźwięk.

(edit)
Silnik od pompy zregenerowany i wsadzony na swoje miejsce, teraz go słychać jak również widać i słychać, że ładuje akumulator ciśnienia.
Tylko efekt jest taki, ze teraz pedał hamulca wpada do samej podłogi, niby hamuje, ale jednak zdecydowanie za miękki.
Czy wystarczy odpowietrzyć pompę i hamulce? Ktoś coś?

I specjalne podziękowania dla Zbyszka, że chciało mu się rozmawiać z takim mechanicznym noobem jak ja.