To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - TPMS SERVICE REQUIRED

Marek_W62 - 19-07-2023, 16:14
Temat postu: TPMS SERVICE REQUIRED
Od trzech lat jestem posiadaczem ASX 2020, a od roku borykam się z ciągłym włączaniem się komunikatu TPMS SERVICE REQUIRED. Nie pomógł autoryzowany serwis, nie pomógł zakład wulkanizacji, nie pomaga resetowanie. Sprawa wygląda następująco: komunikat nie włączył mi się nigdy podczas jazdy po mieście, ani też na krótkich odcinkach. Problem pojawia się przy dłuższej jeździe przeważnie przy prędkości powyżej 110km/h, po przejechaniu około 25-30 km. Komunikat potrafi się włączyć bez powodu i po pewnym czasie samoistnie zniknąć lub też świecić do czasu zatrzymania i wyłączeniu auta. Czujniki były sprawdzane pod kątem sprawności baterii, były dwukrotnie programowane przez ASO o resetowaniu nie wspomnę. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły będę niezwykle wdzięczny.
Bizi78 - 19-07-2023, 18:59

Może jest jakiś problem z hamulcami.
Przy większych prędkościach felgi się mocniej nagrzewają co powoduje zmianę ciśnienia w oponie i wywala błąd.
Tak tylko strzelam :wink: .

mohinder - 19-07-2023, 19:38

Zastanawiam sie jak wyglada sprawdzenie pod katem sprawnosci baterii? Bateria jest zalana jakims silikonem. Ja bym kupil nowe czujniki, wymienil, zaprogramowal.
Chociaz w sumie auto mlode i chyba na gwarancji jeszcze, to nich szukaja.

adek - 20-07-2023, 15:34

Czy czujniki oglądali na samych felgach bez opon ?
Mnie kiedyś po wymianie opon zapaliła się taka lampka to powiedzieli, że ciśnienie i zaraz będzie ok - faktycznie tak było. Około rok spokoju a potem częściej to się przytrafiało i ostatecznie okazało się, że uszkodzili czujnik (on był już walnięty po tej 1 wymianie ale wyszło dopiero po ponad roku).

Na głupiego można jeszcze sprawdzić te wkładki (maszynki) w wentylach lub ewentualnie same wentyle czy są wymienne.

zbigniew77 - 24-07-2023, 08:36

Miałem taki problem tylko raz.. rok po zakupie samochodu .Zawsze utrzymywałem ciśnienie w oponach na poziomie 2,6 bar a opony to 215/70 R16 .Gdy przyszły ciepłe wiosenne dni wyświetlił się alarm o wysokim ciśnieniu .Pojechałem na stację Orlen zresetowałem system i napompowałem opony ciśnieniem 2,7 bar ( wszystkie 4 koła).Od tego momentu nic się nie dzieje i na takim cięśnieniu jeżdżę cały rok zarówno na letnich jak i na zimowych oponach.