Space Star Techniczne - Problem z...no właśnie
zet-em - 25-03-2024, 11:56 Temat postu: Problem z...no właśnie Witam.
Ogólnie to z uruchomieniem auta ale zdarzyło mi się to bez żadnego ostrzeżenia, bez jakichkolwiek objawów zbliżającego się nieszczęścia. Po prostu wsiadam do auta, przekręcam kluczyk i...cisza! No może niezupełnie bo pompę paliwa słychać
Cisza zupełna pod maską, akumulator OK, klemy sprawdzone pięć razy, reflektory walą po oczach, kontrolki pięknie świecą i nie przygasają po przekręceniu kluczyka.
Co może tak nagle się stać aby rozrusznik przestał reagować?
Bizi78 - 25-03-2024, 12:09
Ja bym zaczął od sprawdzę czy na rozrusznik dochodzi napięcie z kostki stacyjki.
Warto też przedzwonić bezpieczniki.
To masz - 25-03-2024, 13:30
Problem zbliżony jak w temacie dotyczącym ASXa:
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=116151
Prawdopodobnie brak zasilania rozrusznika
zet-em - 25-03-2024, 19:13
Bizi78 napisał/a: | Ja bym zaczął od sprawdzę czy na rozrusznik dochodzi napięcie z kostki stacyjki.
Warto też przedzwonić bezpieczniki. |
No tak, tylko najpierw muszę dostać się na kanał bo dostęp do rozrusznika jest fantastyczny
A te bezpieczniki, to jakoś nie kojarzę który jest za to odpowiedzialny?
Bizi78 - 25-03-2024, 19:50
Pod maską jest chyba 40A od stacyjki ale jeśli na 1 położeniu stacyjka chodzi to raczej jest sprawny.
Hugo - 26-03-2024, 08:30
Rozrusznik do naprawy lub wymiany. Miałem to samo w 1,6 one mają te same rozruszniki. Francuski badziew Valeo.
pablo eldiablo - 28-03-2024, 14:35
Dla mnie to wygląda na padnięty rozrusznik.
zet-em - 29-03-2024, 19:39
Hugo napisał/a: | Rozrusznik do naprawy lub wymiany. Miałem to samo w 1,6 one mają te same rozruszniki. Francuski badziew Valeo. |
Różnie można to oceniać, Hugo ale bardzo możliwe, że działal przez 23 lata
Mi służył 13 lat, chciałbym aby wszystkie ,,badziewia" tak się sprawowały.
Dzisiaj wróciłem od mechanika, szczotki zjechane do zera, ot cały problem.
Miał prawo paść, jak każda część, zdziwiło mnie tylko taka ,,nagła śmierć" bez żadnych objawów.
Dzięki wszystkim za pomoc.
Temat uważam za zamknięty.
|
|
|