To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - Szumiące koło pasowe kompresora klimatyzacji

alfik70 - 17-05-2024, 15:44
Temat postu: Szumiące koło pasowe kompresora klimatyzacji
Dzień dobry wszystkim,od miesiąca jestem posiadaczem Outlandera Turbo i niedawno zaczeło mi szumieć koło pasowe od kompresora.Ktoś już to rozbierał robił? Wymieniać całe koło czy tylko łożysko? A może ktoś z kolegów i koleżanek wie jaki rozmiar jest łożyska?
Pozdrawiam

Krzyzak - 18-05-2024, 20:10

Kiedyś zmieniałem łożysko w tym modelu, ale nie pamiętam wymiarów. W każdym razie da się bez problemu samo łożysko zmienić.
Johnnybravoojb - 13-10-2024, 11:21

Panowie porobiłem jedno i skończyło się drugie. Coś zatarło się w kompresorze klimatyzacji, że aż zaczęło palić pasek. Czy przerabiał ktoś chwilową zamianę paska PK na krótszy (na czas demontażu kompresora) i pamięta jaka długość pasuje tak aby pominąć koło kompresora?
Krzyzak - 13-10-2024, 17:20

Jeśli tak, to się zatarło łożysko pod kołem pasowym - gdyby to było w sprężarce, to miałbyś problem TYLKO na włączonej klimie.
Johnnybravoojb - 13-10-2024, 18:33

Masz rację ... Chcę jednak na jakiś czas pominąć kompresor, a na przewlekanie sznurka i mierzenie pogoda nie zachęca - stąd moje pytanie. Niestety nie znalazłem odpowiedzi ani pasującego tematu na forum. Chyba nikt nie próbował przez jakiś czas jeździć bez klimy, a ja nie chcę uziemiać auta na czas "naprawy".
Bizi78 - 13-10-2024, 20:32

O1t nie wychodziły raczej bez klimy to katalogi nie podają takiej informacji :? .
Najlepsza opcja to tak jak napisałeś, sznurek lub poczekać może Krzysiu miał taki przypadek i coś podpowie 8) .

Krzyzak - 14-10-2024, 07:27

Parę lat temu miałem takiego O1 na podwórku, w sensie z pominiętą sprężarką - jak pisałem w wątku po zmianie łożyska wszystko bangla. Ale oczywiście parametrów paska nie zanotowałem.
Bzyk_R1 - 14-10-2024, 17:09

W "normalnym" użytkowaniu kompresor klimy stoi w miejscu a kręci się koło pasowe na sprzęgle kompresora. Jak włączasz klimę to cewka zapina sprzęgło i rusza sprężarka. Jeżeli pasek się pali to stoi sprzęgło kompresora. Nowy zamiennik 270pln i śmiga u mnie już 8 rok.

Co do rozmiarów paska bez klimy to nigdy nie słyszałem o takim druciarstwie. Ale jak masz dojechać do warsztatu to polecam rajstopy i lakier bezbarwny :mrgreen:

Bizi78 - 14-10-2024, 18:43

Od razu druciarstwem, w MSS był z klimą i bez i występują dwa paski.

Krzyzak - 15-10-2024, 07:19

Bzyk_R1 napisał/a:
jak masz dojechać do warsztatu to polecam rajstopy
a o takim druciarstwie to i ja słyszałem - w syrenkach czy w 126p się stosowało jak się pasek zerwał...
Bzyk_R1 - 15-10-2024, 11:24

Bizi78, w Outlanderze byłoby ciężko wykluczyć klimę bo jeszcze po drodze pompa wspomagania

A puszczenie paska na wprost nie dałoby raczej efektu bo małą część koła by otoczyło.

Johnnybravoojb - 15-10-2024, 12:10

Bzyk_R1 nie o druciarstwo chodzi, tylko miejsce na podnośniku i możliwość użytkowania auta, na czas uzyskania części zamiennych.
Swoją drogą wydaje mi się, że pasek chyba nawet lepiej oplatałby koło pasowe pompy wspomagania niż fabrycznie ...

Nieistotne Panowie ... zapytałem tylko czy ktoś awaryjnie "przećwiczył taki manewr". Zanim zapytałem poszukałem na forum i wizualnie upewniłem się czy da się tak poprowadzić pasek - da się bez problemu. W większości przypadków, układ klimatyzacji nie powinien wykluczać auta z dalszej eksploatacji - to nie współczesny "wolfswagen".

Bzyk_R1 napisał/a:
Nowy zamiennik 270pln i śmiga u mnie już 8 rok.

Ja gdzieś jakiś czas temu wyczytałem, że zamiennik nie pasuje! Przez co ubzdurałem sobie, że będzie to trudniejszy temat niż kliknięcie "kup teraz".

[ Dodano: 15-10-2024, 12:22 ]
Znalazłem takie coś ... https://allegro.pl/oferta/sprzeglo-sprezarki-mitsubishi-outlander-2003-2007-15509179111
Jeśli faktycznie zamiennik podchodzi i działa to się nie zastanawiam i zamawiam. Tylko u mnie inna wtyczka - mała i płaska na płaskie korektory. Na alledrogo wizualnie jak od galanta.

Krzyzak - 15-10-2024, 13:37

Dla pewności zmierz średnicę swojego koła.
Johnnybravoojb - 17-10-2024, 22:34

Moje początkowo szumiące koło pasowe kompresora klimatyzacji po demontażu wygląda tak ... 😉

Cóż najpierw szumiało, a na koniec już grzechotało.
Wspomniany wyżej zamiennik z tej aukcji , z dwoma wtyczkami wygląda tak ...

A tak w trakcie i po montażu ...

Klimatyzacja staruje i mrozi elegancko 😎👍
Robota w zasadzie łatwa, lekka i przyjemna, ale polecam zaopatrzyć się w dwa rodzaje szczypiec do zewnętrznych pierścieni segera - proste i zakrzywione.

MitsuGo - 21-10-2024, 15:05

Johnnybravoojb napisał/a:
Bzyk_R1 nie o druciarstwo chodzi, tylko miejsce na podnośniku i możliwość użytkowania auta, na czas uzyskania części zamiennych.
Swoją drogą wydaje mi się, że pasek chyba nawet lepiej oplatałby koło pasowe pompy wspomagania niż fabrycznie ...
[url=https://i.ibb.co/txgzD5Q/IMG-20241015-120137.jpg]Obrazek[/url]
Nieistotne Panowie ... zapytałem tylko czy ktoś awaryjnie "przećwiczył taki manewr". Zanim zapytałem poszukałem na forum i wizualnie upewniłem się czy da się tak poprowadzić pasek - da się bez problemu. W większości przypadków, układ klimatyzacji nie powinien wykluczać auta z dalszej eksploatacji - to nie współczesny "wolfswagen".

Bzyk_R1 napisał/a:
Nowy zamiennik 270pln i śmiga u mnie już 8 rok.

Ja gdzieś jakiś czas temu wyczytałem, że zamiennik nie pasuje! Przez co ubzdurałem sobie, że będzie to trudniejszy temat niż kliknięcie "kup teraz".

[ Dodano: 15-10-2024, 12:22 ]
Znalazłem takie coś ... https://allegro.pl/oferta/sprzeglo-sprezarki-mitsubishi-outlander-2003-2007-15509179111
Jeśli faktycznie zamiennik podchodzi i działa to się nie zastanawiam i zamawiam. Tylko u mnie inna wtyczka - mała i płaska na płaskie korektory. Na alledrogo wizualnie jak od galanta.

Tema przećwiczyłem w Lancer cs_w z 4G63. Tam co prawda nie ma turbiny ale sprężarka klimy jest na wyposażeniu fabrycznym.
Dwa zamienniki sprzęgła, zakończyły swój żywot dość szybko a ponieważ musiałem używać auta to wpadłem na pomysł aby zastosować krótszy pasek osprzętu,
który ominie sprężarkę klimatyzacji i pozwoli dalej jeździć autem. Warto wyposażyć swój bagażnik w taki krótszy pasek, a czy to druciarstwo to nie wnikam.
Główny cel to ma jechać nawet jak sprężarka padnie mechanicznie a pasek bez problemu można wymienić nawet na drodze, jak ma się odpowiedni pasek i klucze :)