To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - Prowadnice zacisków

Przemek87dk - 09-03-2025, 15:49
Temat postu: Prowadnice zacisków
Witam
Dzisiaj rozebrałem wyczyściłem hamulce z przodu jak i z tyłu a po złożeniu nie jestem pewny czy włożyłem prowadnice w prawidłowe miejsca. Jak i z przodu i z tyłu jest jedna prowadnica z gumową tulejką na stronę. Nie wiem czy dokładnie ale sprawdziłem manuala i z przodu ta z gumką powinna być na górze a z tyłu ta z gumką na dole. Czy coś się może stać czy lepiej było by to sprawdzić i wsadzić w prawidłowe miejsce ? Pozdrawiam

pitt63 - 09-03-2025, 18:12

Śruba z gumką ma być na górze. Dla ułatwienia, o ile dobrze pamiętam, na łbie ma wybitą literę G - górna a dolna - L.
Przemek87dk - 09-03-2025, 21:28

A czy z gumką ma być na górze z przodu i z tyłu? Dziękuję za odpowiedź
Krzyzak - 10-03-2025, 07:15

Jak masz oryginalne śruby to na łbach będą oznaczenia - G jak guide pin i L jak Lock pin. Na jarzmie też powinny być widoczne (zależnie od stopnia zardzewienia) oznaczenia L i G a przynajmniej L.
Bizi78 - 10-03-2025, 07:50

Teoretycznie z przodu gumka powinna być u góry a z tyłu na dole.
Tak wynika z diagramu w manualu.

Przemek87dk - 10-03-2025, 15:58

Dziękuję za wasze odpowiedzi sprawdzę w weekend i napisze co i jak 👍
kaczul - 11-03-2025, 13:12

Napisz, to powinno wystarczyć, żeby było OK.
Jak patrzycie na to - https://motopodprad.pl/niezalezny-test-myjni-samochodowych-w-krakowie-poznalismy-opinie-kierowcow/ ?

Przemek87dk - 15-03-2025, 13:34

Hej
Jestem właśnie po sprawdzeniu hamulców i z przodu piny wsadziłem dokładnie czyli z gumką na górze a z tyłu musiałem zmienić bo gumka była na górze a powinna na dole. Jak kolega wyżej napisał że są oznaczenia. Są z przodu L na górze z gumką i chyba było to G na dole. Czyli wszystko się zgadza.
Miłego weekendu