[96-02]Colt CJ0 - [CJ1A 1.3] olej silnikowy ? jaki ?
Anonymous - 02-05-2007, 22:49 Temat postu: [CJ1A 1.3] olej silnikowy ? jaki ? witam, auto sprowadzilem 5miesiecy temu z niemczech, wymienilem olej na jakis niemiecki syntetyk ( 5w40) - nie wiem na jakim poprzednio niemcy jezdzili , natomiast teraz juz po malu zblizam sie do 10tys km a co za tym idzie zbliza sie termin wymiany oleju , prosze doradzcie mi jaki olej najlepiej kupic syntetyk, polsyntetyk ? czy jesli poprzednio mialem wlany pelen syntetyk to czy teraz moge wlac polsyntetyk ? dodam ze mam miska z 96r z silnikiem 1,3 pozdrawiam jak mozecie to prosze zaraz podajcie link na allegro do aukcji z danym olejem ;]
saphire - 03-05-2007, 06:27
Miałeś syntetyk i mu służył dobrze to nadal lej syntetyk i nie daj sobie wcisnąć kitu że jak przebieg duży to trzeba lać półsyntetyk albo minerał. Jeśli ci nie bierze oleju to nie zmieniaj producenta i lej to samo. Pozaglądaj pod maskę - może będzie karteczka co wlewali albo na słupku przy drzwiach od kierowcy albo pasażera.
Anonymous - 03-05-2007, 08:39
wlasnie problem w tym ze troche oleju mi bierze , nie jest to duza ilosc , ale jak wczesniej wspomnialem "troche" dlatego chcialbym wlac tym razem cos przeznaczonego do mojego autka pozdrawiam
[ Dodano: 03-05-2007, 09:40 ]
aha , a przebieg mojego miska to 170 000
Anonymous - 03-05-2007, 19:14
jak kręcisz wysoko to chla olej mi łykał w okolicach 1l na 10 tys. jeździłem na półsyntetykach castrol gtx magatec i mobil super s 10w40 i oleje polecam
Anonymous - 09-05-2007, 22:54
Ja mam 156kkm przebiegu po kupnie zalałem Mobil Super S polsyntetyk, teraz zbliza sie wymiana i zamierzam zalać Castrolem Magnatec`iem rowniez polsyntetyk.
ktpb - 10-05-2007, 21:04 Temat postu: Olej i dolewka A czy zalezy od oleju jak głośnoi chodzi mój silnik? I czy moge dolać do silnika zalanego 10w40 olej 15w40 ?
Hugo - 10-05-2007, 21:43
| ktpb napisał/a: | | A czy zalezy od oleju jak głośnoi chodzi mój silnik? | Nie sądzę. Może minimalnie głośniej będzie pracował na oleju syntetycznym lub półsyntetycznym niż na mineralnym. Jeśli chodzi o Twoje auto to różnica będzie raczej niezauważalna, co innego gdybyś miał hydrauliczną regulację luzów zaworowych. Wtedy na rzadszym oleju, gdyby były zużyte to by stukały (szczególnie na zimnym silniku). | ktpb napisał/a: | | I czy moge dolać do silnika zalanego 10w40 olej 15w40 ? | Nie powinno się tak robić. Ty masz w swoim silniku półsyntetyk 10W 40? 15W 40 to olej mineralny, więc nie mieszaj ich.
Anonymous - 11-05-2007, 08:01
azydek, nie lej Castrola, będziesz miał problem z silnikiem. Mgnatec po większym przebiegu zapycha kanały olejowe w silniku. Widziałem dwa Colty CJ, jeden miał 130 tyś km, drugi 140 tyś, oba jeżdżone na Castrolu i silniki do roboty (staneły pierścienie), a szlamu w silniku to tak z wiaderko było . Oba Colty miały regularnie wymieniany olej. Jeżeli chcesz coś dobrego to lej Shell, Mobil lub Elf. Przestrzegam przed Castrolem, straszny syf
Anonymous - 12-05-2007, 11:13
Dzieki Colto za przestroge. Jakos w necie naczytalem sie troszke zlych opinii na temat Castrola a niektore osoby z mojego otoczenia chwala sobie ten olej (rozbierały silnik i byl czysty). Mobil Super S na ktorym teraz jade jest stosunkowo tanim ojelem wiec pewnie przy nim zostane. Przejechałem na nim 8500km wiec niedlugo trzeba bedzie wymienic.
Pozdrawiam.
Anonymous - 12-05-2007, 13:53
Ja mialem colta CJO z przebiegiem d 6500 do 12500 i zawsze lany byl full syntetyk.Zazwyczaj Mobil, raz z ciekawosci zalalem Castrola.Nigdy nie bral ani grama (bo nie byl pilowany).
Jezeli lany byl u ciebie syntetyk Mobil to lej taki sam dalej, Nie kombinuj.Pojezdzij troche (bo narazie masz go 5 miesiec to nie za duzo) i wybadaj czy ci go ubywa czy nie.Ja Mobila polecam.Teraz jezdze na Elf , ale to inna purchawka, nie colt
Pozdrawiam
|
|
|