To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Problem z kliczkami /pilotem centralnego

Pietros_85 - 24-09-2025, 21:52
Temat postu: Problem z kliczkami /pilotem centralnego
Cześć,
Mam problem z kluczykami a raczej z pilotem w nich. Mianowicie przestały reagować przyciski na kluczyku. Wymieniłem baterię i dalej nic.
Od pewnego czasu reagowały tylko gdy kluczyki były "ciepłe" np. trzymane w kieszeni. Zasięg był coraz krótszy. Aż w końcu całkiem padło.
Rok później zapasowy kluczyk takie same objawy i również padł.

Może miał ktoś podobny objaw i udało się naprawić?

Jakby ktoś poratował schematem elektrycznym takiego pilota.

Krzyzak - Wczoraj 12:09

Może jest jakaś procedura po takiej wymianie? - pamiętam jak wymieniłem w mercedesie baterie (bo były 2) to nie mogłem wejść, więc kluczykiem otworzyłem, oczywiście włączyłem się alarm. Ale po podłączeniu kluczyka do stacyjki mogłem już guzikami z pilota się połączyć i się zaprogramowało co trzeba.
krzychu - Wczoraj 13:23

A weź zmierz multimetrem te nowe baterie... No i sprawdź dokładnie czy zakładasz dobrą baterię.
Pietros_85 - Wczoraj 20:19

Płytka pilota nie jest w żaden sposób połączona z ostrzem kluczyka. Więc raczej w ten sposób się nie koduje.

Bateria nowa, prosto z blistra, 3,2V więcej sprawna.

Krzyzak - Dzisiaj 8:16

Pietros_85 napisał/a:
Płytka pilota nie jest w żaden sposób połączona z ostrzem kluczyka.
Przecież to nie o to chodzi - w mercu miałem kluczyk z nadajnikiem podczerwieni a grot był tylko do otwierania awaryjnego, wyciągany gdzieś z boku i po zdjęciu zaślepki z klamki.
Chodzi o to, aby mieć pewność, że sygnał pilota nadawany jest po włożeniu kluczyka do stacyjki - czyli przez zaufanego użytkownika. Generalnie szukałbym procedury - może trzeba nacisnąć przyciski dłużej, albo jakieś 2 naraz?

tepez - Dzisiaj 11:52

Robiłem jak na tym filmiku i zabanglało bez kodowania kluczyka:
wymiana baterii