Problem z kliczkami /pilotem centralnego |
Autor |
Wiadomość |
Pietros_85
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 1.8 mivec
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-09-2025, 21:52 Problem z kliczkami /pilotem centralnego
|
|
|
Cześć,
Mam problem z kluczykami a raczej z pilotem w nich. Mianowicie przestały reagować przyciski na kluczyku. Wymieniłem baterię i dalej nic.
Od pewnego czasu reagowały tylko gdy kluczyki były "ciepłe" np. trzymane w kieszeni. Zasięg był coraz krótszy. Aż w końcu całkiem padło.
Rok później zapasowy kluczyk takie same objawy i również padł.
Może miał ktoś podobny objaw i udało się naprawić?
Jakby ktoś poratował schematem elektrycznym takiego pilota.
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 650 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24425 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: Wczoraj 12:09
|
|
|
Może jest jakaś procedura po takiej wymianie? - pamiętam jak wymieniłem w mercedesie baterie (bo były 2) to nie mogłem wejść, więc kluczykiem otworzyłem, oczywiście włączyłem się alarm. Ale po podłączeniu kluczyka do stacyjki mogłem już guzikami z pilota się połączyć i się zaprogramowało co trzeba. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12611 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: Wczoraj 13:23
|
|
|
A weź zmierz multimetrem te nowe baterie... No i sprawdź dokładnie czy zakładasz dobrą baterię. |
|
|
|
 |
Pietros_85
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 1.8 mivec
|
Wysłany: Wczoraj 20:19
|
|
|
Płytka pilota nie jest w żaden sposób połączona z ostrzem kluczyka. Więc raczej w ten sposób się nie koduje.
Bateria nowa, prosto z blistra, 3,2V więcej sprawna. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 650 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24425 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: Dzisiaj 8:16
|
|
|
Pietros_85 napisał/a: | Płytka pilota nie jest w żaden sposób połączona z ostrzem kluczyka. | Przecież to nie o to chodzi - w mercu miałem kluczyk z nadajnikiem podczerwieni a grot był tylko do otwierania awaryjnego, wyciągany gdzieś z boku i po zdjęciu zaślepki z klamki.
Chodzi o to, aby mieć pewność, że sygnał pilota nadawany jest po włożeniu kluczyka do stacyjki - czyli przez zaufanego użytkownika. Generalnie szukałbym procedury - może trzeba nacisnąć przyciski dłużej, albo jakieś 2 naraz? |
|
|
|
 |
tepez
Nowy Forumowicz
Auto: sedan 1.6
|
Wysłany: Dzisiaj 11:52
|
|