To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Piloty i odbiorniki sygnału zdalnego sterowania

Anonymous - 04-05-2007, 08:29
Temat postu: Piloty i odbiorniki sygnału zdalnego sterowania
Czy piloty i odbiorniki zdalnbego sterowania w urządzeniach RTV mają jakąś swoją określoną żywotność? W kilku sprzętach zaczęły mi odmawiać posłuszeństwa. Wymiana baterii w pilocie TV nie dała żadnych rezultatów, kupiłem nowego pilota - to samo. Pilot działa na odległość ok. dwóch metrów, a wcześniej działał bez problemów z odległości 4-5 metrów. TV nie odbiera sygnałów odbitych np od ściany. Zaniemógł zatem najprawdopodobniej odbiornik promieni UR w TV. Czy jest jakaś szansa samodzielnej reanimacji? Może tam tez jest jakaś bateryjka?
szczeslaw - 04-05-2007, 10:37

Tam nie ma żadnej bateryjki i w sumie to pierwszy raz słyszę, żeby padał odbiornik.
Anonymous - 04-05-2007, 10:44

szczeslaw napisał/a:
Tam nie ma żadnej bateryjki i w sumie to pierwszy raz słyszę, żeby padał odbiornik.
Też mi się to wydaje dziwne. Odbiornik działa poprawnie, ale tylko z odległości do 2 metrów. Powyżej nie łapie sygnału.
arekp - 04-05-2007, 11:02

Byc moze oslonka odbiornika jest zabrudzone. Jesli masz mozliwosc to rozbierz i wyczysc - od srodka, bo z zewn. pewnie czysciles.

Osobnej bateryjki nie bedzie.

Anonymous - 04-05-2007, 11:17

arekp napisał/a:
Byc moze oslonka odbiornika jest zabrudzone. Jesli masz mozliwosc to rozbierz i wyczysc - od srodka, bo z zewn. pewnie czysciles.
Tak też zrobię. Z zewnątrz oczywiście czyściłem. Czytasz w myślach, czy jak? :mrgreen:
Anonymous - 05-05-2007, 22:28

Po czasie robią się zimne lutowania w okolicach kwarcu lub diody, czasem wystarczy przelutować a czasem wymienić owe elementy i działa :mrgreen:
piotras - 06-05-2007, 00:14

Padają odbiorniki IR. Tez miałem to u siebie w różnych sprzętach i pare poszło do wymiany. Raz działały raz nie, początkowo tez myślałem że to wina baterii ale jednak problem tkwił w tych odbiornikach. Generalnie są to tanie sprawy do naprawy.
Krzyzak - 06-05-2007, 21:33

Grzesiu - to fakt z tymi odbiornikami. Mialem to samo z tv Thomson kilka lat temu i juz nawet mialem wezwac fachowca (bo musialem tv obslugiwac przyciskami na obudowie, co nie jest wygodne), ale ten zawolal 50 zl za samo rozkrecenie obudowy. Wiec sie wkurzylem i wylutowalem odbiornik z tv (pilot dzialal - mozna to stwierdzic na aparacie cyfrowym: jak sie przyciska pilota celujac w obiektyw, to na aparacie widac blyskajaca diode :) ). Jest to fotodioda - udalem sie z nia do sklepu elektronicznego i za 5 zl (slownie piec zlotych) kupilem identyczny. Potem zlutowalem i dzialalo przez kolejne kilka lat. Ostatnio musialem znow wymienic, ale tv dalem komus i nie wiem czy jeszcze dziala :)
szczeslaw - 06-05-2007, 22:28

Krzyzak napisał/a:
Jest to fotodioda

Zazwyczaj jest to układ scalony. Dedykowany odbiornik podczerwieni, obsługujący konkretną częstotliwość. Posiada 3 nóżki - zasilanie, masa i sygnał. Układ taki rzeczywiście kosztuje grosze i nie trzeba szukać dokładnie tego samego modelu - wystarczy zamiennik z tak samo wyprowadzonymi nóżkami i na tą samą częstotliwość (najczęściej spotykane to 36 i 40 kHz - jeżeli dobrze pamiętam, to 36 ma większość urządzeń Philipsa).

Edit: niezłe i dość trwałe odbiorniki robi STS Thomson.

Anonymous - 07-05-2007, 08:24

W moim konkretnym przypadku chodzi o telewizor Panasonic i amplituner Technics. Dośc intensywnie eksploatowane. :wink: Telewizor ma ok. 6 lat, a amplituner jeszcze ciut starszy. Jak znajdę wolniejszą chwilę, rozbiorę jedno i drugie, wymontuję co trzeba i udam sie na Wolumen.
Krzyzak - 07-05-2007, 09:50

u mnie to wygladalo dokladnie tak:

i byl na 36 MHz (sa jeszcze 30, 33, 56 - powinno byc napisane na tym elemencie)

szczeslaw - 07-05-2007, 10:26

Krzyzak napisał/a:
u mnie to wygladalo dokladnie tak:

Obrazek

i byl na 36 MHz (sa jeszcze 30, 33, 56 - powinno byc napisane na tym elemencie)

Zazwyczaj ten scalaczek tak właśnie wygląda.
Natomiast 36 MHz? Chyba kHz.
http://www.cyfronika.com.pl/semi/cz_ired.htm

Krzyzak - 07-05-2007, 10:46

racja - kilo :)
no i scalakiem bym tego nie nazywal, bo to duza przesada by byla

szczeslaw - 07-05-2007, 11:24

Krzyzak napisał/a:
no i scalakiem bym tego nie nazywal

A wzmacniacz operacyjny jest scalakiem?
W tym układzie masz: fotodiodę, wzmacniacz sygnału, komparator napięcia (czyli w sumie też wzmacniacz operacyjny) oraz filtr pasmowo-przepustowy.
Przykładowy schemat blokowy:

Krzyzak - 07-05-2007, 12:43

no to sie poddaje - sadzilem, ze tam jakis fototranzystor lub fotodioda tylko siedzi
a reszte juz przetwarza elektronika na plytce w tv