ASX Ogólne - Czy warto wymienić alufelgi na wieksze
djjanek22sp - 02-12-2025, 11:26 Temat postu: Czy warto wymienić alufelgi na wieksze Witam,
Posiadam ASX z 2017 roku z alufelgami w rozmiarze 16’. Czy warto Waszym zdaniem wymienić na większy rozmiar (np. 17’) ?
apikus - 02-12-2025, 13:36
| djjanek22sp napisał/a: | | Czy warto |
Zależy o jaką wartość pytasz.
Cena - nie
Wygląd - zależy, co wybierzesz, ale podobać ma się Tobie
Komfort - przy 17" raczej nie ma różnicy w porównaniu do 16"
Ja zmieniłem dlatego, że chciałem inny komplet felg na lato, a teraz zostały te same na cały rok
pitt63 - 02-12-2025, 13:41
Warto nie warto, tylko po co?. Zdania są podzielone a uważam, że nie ma sensu. Na słupku przy drzwiach kierowcy masz naklejkę z rozmiarami ogumienia i wartościami ciśnienia. Masz tam 17-tki ? Jeśli masz to ok, jeśli nie, to nie kombinuj po przy zdarzeniu drogowym. czego oczywiście nie życzę, ubezpieczyciel może się przyczepić, że miałeś założone koła nie posiadające homologacji producenta samochodu i odmówić wypłaty odszkodowania.
Mazura - 02-12-2025, 17:14
Świetna decyzja, oby auto jeździło bezawaryjnie i dawało Ci dużo frajdy!
Bartłomiej_K - 03-12-2025, 07:18
| Cytat: | | Warto nie warto, tylko po co?. Zdania są podzielone a uważam, że nie ma sensu. Na słupku przy drzwiach kierowcy masz naklejkę z rozmiarami ogumienia i wartościami ciśnienia. Na tutaj widziałem dobre wyjaśnienia, jak wygląda prawidłowy montaż. Lepiej wszystko robić zgodnie z dokumentacją, żeby uniknąć problemów przy ewentualnym zdarzeniu.Masz tam 17-tki ? Jeśli masz to ok, jeśli nie, to nie kombinuj po przy zdarzeniu drogowym. czego oczywiście nie życzę, ubezpieczyciel może się przyczepić, że miałeś założone koła nie posiadające homologacji producenta samochodu i odmówić wypłaty odszkodowania. | Masz rację, ubezpieczyciel potrafi się przyczepić do najmniejszego szczegółu. Najlepiej trzymać się rozmiarów podanych na naklejce, żeby nie było później problemów
apikus - 03-12-2025, 08:40
| Bartłomiej_K napisał/a: | | Masz rację, ubezpieczyciel potrafi się przyczepić do najmniejszego szczegółu. Najlepiej trzymać się rozmiarów podanych na naklejce, żeby nie było później problemów |
W ten sposób, każda zmiana felg na nie firmowe powodowałaby utratę ubezpieczenia. No chyba, że dostajesz z felgami homologację do Twojego samochodu.
pitt63 - 03-12-2025, 14:01
| apikus napisał/a: | | Bartłomiej_K napisał/a: | | Masz rację, ubezpieczyciel potrafi się przyczepić do najmniejszego szczegółu. Najlepiej trzymać się rozmiarów podanych na naklejce, żeby nie było później problemów |
W ten sposób, każda zmiana felg na nie firmowe powodowałaby utratę ubezpieczenia. No chyba, że dostajesz z felgami homologację do Twojego samochodu. |
Pisząc o homologacji miałem oczywiście na myśli rozmiar kół, a nie papier jako taki. Chyba jest to zrozumiała rzecz, że skoro producent samochodu przewidział felgi i opony o określonych rozmiarach, to montaż innych jest nie dopuszczalna. Wiąże się to np. z przekłamaniami szeroko rozumianego licznika kilometrów, innej trakcji samochodu itp.
zbigniew77 - Wczoraj 14:48
Jest jeszcze jedno o czym tu nie wspominacie a mianowicie... Zmiana rozmiaru felg i kół z rozmiaru 16 na rozmiar 17 cali wpłynie na dynamikę jazdy. ASX do zbyt ,,zrywnych" nie należy ale ty przy tej zamianie stracisz na mocy ok 5KM.Nawet jak masz opony 215/70/R16 i gdy zmienisz tylko same (opony) na mniejszy rozmiar 215/65/R16 to auto na mocy zyskuje 3,5KM i dynamikę przy starcie. Zwykłe prawa fizyki..Moment = Siła × Ramię 𝑀=𝐹 x 𝑟
|
|
|