To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III GEN Techniczne - Wymiana oleju w przekładni (PHEV)

wg - 25-01-2026, 22:33
Temat postu: Wymiana oleju w przekładni (PHEV)
Witam serdecznie. Czy w PHEVie należy wymieniać olej w przekładni? Z tego co się orientuję to jest tam jakaś przekładnia GKN MMeT czy jakoś tak... Mam przebieg ~95tys altualnie.
waran73 - 26-01-2026, 18:03

Ja wymieniałem olej w tym ustrojstwie przy przebiegu 190000km..
mohinder - 26-01-2026, 20:31

A ja nawet nie wiem gdzie tego ustrojstwa szukać?
wg - 26-01-2026, 23:28

ja mojego miśka kupiłem jak był na końcówce gwarancji i zgłosiłem im stukanie, które słychać przy puszczaniu gazu. Stukanie było prawie niezauważalne w trybie B0. ASO robiło coś z tą przekładnią ale jakiegoś spektakularnego efektu nie było. Niestety nie wypytałem o szczegóły i nie wiem czy wymieniali wtedy olej.... Ale skoro kolega "waran_73" wymieniał przy 190k a ja jeszcze nie przebiłem setki to chyba mam jeszcze czas :)
mohinder - 27-01-2026, 00:06

Chwilę temu czytałem o tym oleju w skrzyni i Mitsubishi nie przewiduje wymiany. Mechanicy zalecają bardzo różne interwały. Ja mam około 130000km więc może warto pomyśleć.

Kolego wg to stukanie o którym wspomniałeś to prawdopodobnie zerwana guma w łapie silnika tylnego. To standard.

wg - 27-01-2026, 10:53

No właśnie też tak myślałem ale się okazało że to nie to. To słychać bardziej z przodu i właśnie wtedy jak w trybie EV puszcza się gaz i przełącza się w tryb odzysku. Przy przejściu w B0 prawie tego nie słychać. Więc to coś wygląda mi na stuknięcie przy załączaniu generatora. To mocowanie z tyłu to oglądałem na YT i sprawdzałem sobie ruszając przód/tył na parkingu, z kamerą WiFi stojącą pod samochodem :) ... i wygląda że silnik się trzyma dobrze....