To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [OT1] P0033 brak mocy i szarpie

Bulczas - 24-04-2026, 18:30
Temat postu: [OT1] P0033 brak mocy i szarpie
Witam odkąd zakupiłem samochód borykam się z problem. Najpierw był to błąd P0243 i dławienie się podczas gwałtownego przyśpieszania. Zostały wymienione większość wężyków podciśnień, które były sparciałe i naderwane ( ten ze zwężką przy turbo nie ruszany, tylko przedmuchany ). Potem sprawdzona szczelność układu dla pewności - układ szczelny. W miedzy czasie padła przepływka i została wymieniona na używkę. W końcu wyciągnąłem i sprawdziłem zaworki sterujące obok akumulatora. Bez napięcia brązowy przepuszczał powietrze, został zastąpiony zamiennikiem. Po tym zabiegu auto jedzie do 4-5tys z lekko wciśniętym gazem, przy gwałtownym wciśnięciu od razu szarpie. Sprawdzałem również podciśnienia względem schematu na forum i wydają się być w dobrych miejscach. Już mi trochę brakuje pomysłów co może być nie tak... Nie znalazłem takiego przypadku na forum, dlatego zakładam nowy temat i proszę o pomoc.
Krzyzak - 25-04-2026, 20:33

Bulczas napisał/a:
przy gwałtownym wciśnięciu od razu szarpie
zapłon albo przepustnica
zapewne zapłon jest elektroniczny to zacząłbym od przepustnicy albo jeszcze lepiej - od sprawdzenia co widzą czujniki ECU w jakimś sensownym programie (EvoScan)

Bulczas - 26-04-2026, 12:03

Mam elm i program carscaner. Jakie czujniki potrzebne to zrobię screeny.
Krzyzak - 26-04-2026, 19:51

To musisz sprawdzać podczas naciskania gazu - jakie są odczyty z przepływomierza i z czujnika położenia przepustnicy gdy szarpie. Ale to na zdjęciu raczej słabo - prędzej jakiś film albo niech ktoś kumaty logi przejrzy.
Bzyk_R1 - 27-04-2026, 09:10

Rozwiązanie Twojego problemu znajduje się w pierwszym poście.

Bulczas napisał/a:
Bez napięcia brązowy przepuszczał powietrze, został zastąpiony zamiennikiem

Podmień na oryginalny i będzie okej.

Bulczas - 29-04-2026, 07:25

Zmieniłem wczoraj ten zaworek na stary i dalej to samo. Ale prawie jestem pewny, że popełniłem błąd przy zakupie przepływki... Jest ona od zwykłego 2.0. Na wolnych obrotach pokazuje ok 4g/sec, natomiast podczas przyśpieszania wartości dochodzą nawet do 70 - 80g/sec. I po zmianie na stary zaworek wrócił błąd P0243
Bzyk_R1 - 29-04-2026, 11:57

Kurde Panie to są naczynia połączone nie możesz tak kombinować części od czego popadnie. Przepływomierz od turbo musi być od turbo, seria puszcza około 160g/s, u mnie po wirusie potrafi ponad 200g/s zmierzyć. A co do zaworku to jak wyżej, zmień na oryginalny, nawet jeśli ten zamiennik ogarnie wolne obroty i zakres w CL to pod pełnym obciążeniem w OL będziesz zdany na los co tam wysteruje.
Bulczas - 18-05-2026, 09:33

Witam sorki, chwilę mnie nie było, dużo zajęć. Ale zmieniłem wszystko na oryginalne... I niestety lipa. Auto przy delikatnym przyśpieszaniu idzie w miarę płynnie, gdy tylko mocniej docisnę, to koło 4tys obrotów dławi się i nie chce jechać do momentu odpuszczenia gazu. Z tego co widzę na wykresie doładowanie, to dochodzi do 1.5 bara, a nic mi nie wiadomo o wirusie.
Bzyk_R1 - 18-05-2026, 10:17

To jeszcze przychodzi mi na myśl ten wężyk sterujący doładowaniem. Leć do sklepu po dysze do migomatu 1mm otwór i obejrzyj ten filmik:

https://youtu.be/LlgwugvZM2I?is=pGRbPTFZl0DAOoYx

Bulczas - 18-05-2026, 10:33

Widziałem filmik. Wyciągałem wężyk i jest w środku zwężka. Chyba, że jest już za duża i dlatego wariuje?
Bzyk_R1 - 18-05-2026, 11:12

Jak będzie za duża to doładowanie spadnie. Jak założysz przelotowy bez niczego powinieneś mieć maksymalnie 0,5 bara. Zrób testy. Wszystko poniżej 1,0mm będzie zwiększać boost.
Bulczas - 18-05-2026, 16:14

Ok w któryś dzień pokombinuje z tym wężykiem i dam znać.
Tiamat - 19-05-2026, 09:06

Bzyk_R1 napisał/a:
Wszystko poniżej 1,0mm będzie zwiększać boost.

potwierdzone eksperymentem. Pacjent po podmiance węża z oem boost pill'em na wężyk z dyszą od migomatu 0.8mm ładuje jak szalony, przekracza 1.2b, obcina wiatr i wyrzuca błąd. Na zwężce 1mm też potrafi chwilowo nadmuchać więcej niż oem, ale korekta następuje na tyle szybko, że nie dopuszcza do overboosta, szarpnięcia i błędu.

Bulczas - 20-05-2026, 17:42

Kupiłem dysze 1.0 i 1.2. Na każdej przy nawet nie pełnym bucie przeladowuje. Pojawia się błąd P0243. Na dyszy 1.2 ewidentnie mniej, ale jednak nie można normalnie jeździć. Panowie jak powinno działać gruszka? Po odpieciu wężyka powinna się wysunąć i po ponownym podpięciu schować?
Tiamat - 21-05-2026, 09:14

A nie skręcałeś na sztandze? Może regulacja sztangi / cięgna jest potrzebna.