To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - Świst powietrza w kabinie podczas przyspieszania

Kuba - Wczoraj 23:05
Temat postu: Świst powietrza w kabinie podczas przyspieszania
Witam forumowiczów!

Pacjent to Pajero Classic 2.5 TD (4D56). Otóż ostatnio zauważyłem, że podczas przyspieszania, mniej więcej w zakresie od 2 tyś. RPM, Pajero zaczęło wydawać z siebie dźwięk przypominający świst powietrza - brzmi to tak, jakby powietrze było wtłaczane do kabiny. Wcześniej takiego dźwięku nie zaobserwowałem.

Ostatnio też robiłem małe porządki z samochodem i między innymi myłem podwozie (również silnik), a także wymieniałem tuleje mocowania stelażu intercoolera. Mam wrażenie, że Pajero zaczęło "świszczeć" właśnie po tych czynnościach.

Nie zdążyłem jeszcze sprawdzić przewodów intercoolera - zgaduję, że jeśli któryś się zsunął, to dźwięk może dobiegać stamtąd?

Natomiast mam jeszcze jedną hipotezę. Wydaje mi się, jakby teraz podczas jazdy z kratek nawiewu lekko płynęło zimne powietrze - mimo, że nawiew jest wyłączony (mój samochód jest wyposażony w klimę). Czy możliwe jest, że podczas mycia w jakiś sposób doszło do zablokowania sprzęgiełka na kompresorze klimatyzacji i teraz klima jest jakby włączona na stałe?

Czy mogą istnieć inne przyczyny wydobywania się takiego dźwięku?

Widziałem post użytkownika pekar1 na podobny temat (Syczenie podczas przyspieszania po wymianie turbosprężarki), ale nie wiem, czy to ten sam problem (choć również i w moim samochodzie turbina była regenerowana, ale 1,5 roku temu, a świszczenie zaczęło się dopiero teraz). Z góry dziękuję za pomoc