To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Carisma 1.9did problem

Anonymous - 08-05-2007, 18:40
Temat postu: Carisma 1.9did problem
Witam,
niedawno kupiliśmy carisme 1.9DID z 2001r. Autko bardzo fajne ale jest jeden mały problem. Przy 140km/h wcisnięcie gazu nic nie daje, samochód wogóle nie przyspiesza jakby miał jakąś blokadę.
Czy ktoś spotkał się może z takim problemem?
pozdro

Anonymous - 08-05-2007, 18:48

przy 140 czy od okreslonych obrotow?
Anonymous - 08-05-2007, 19:02

przy 140
Anonymous - 08-05-2007, 20:06
Temat postu: Re: Carisma 1.9did problem
easir napisał/a:
Witam,
niedawno kupiliśmy carisme 1.9DID z 2001r. Autko bardzo fajne ale jest jeden mały problem. Przy 140km/h wcisnięcie gazu nic nie daje, samochód wogóle nie przyspiesza jakby miał jakąś blokadę.
Czy ktoś spotkał się może z takim problemem?
pozdro

Z opisu to ciężko coś powiedzieć. Takie objawy są możliwe przy uszkodzonym przepływomierzu, Jeśli masz nieszczelny intercooler to też ale wtedy mocy nie miał by w całym zakresie obrotów, pompa paliwa - podaje max i koniec ale tak jak pisał Arturro to wyszło by przy obrotach a nie przy prędkości. Najdziwniejsze byłoby gdyby był ogranicznik prędkości ale przy 140 to chyba była by jakaś wersja dla :?:
Jak dla mnie obstawiałbym przepływomierz. Kolega w Mesiu CDI tak miał do 150 i koniec...
Pozdr

Anonymous - 12-05-2007, 15:38

A tak poza tym to chciałm jeszcze zmienić pasek rozrzadu. Przejrzałem forum i widze że polecacie paski mitsuboshi i sun, a napinacze GMB. Rozejrzałem sie trochę po okolicy(Gdańsk) ale nigdzie takich nie posiadają. Stąd moje pytanie gdzie można je kupić? Może w jakimś sklepie internetowym?
Rafal_Szczecin - 12-05-2007, 17:38

u naszego dostawcy

JAPANEZE .

kontakt do niego znajdziesz na forum .

Anonymous - 12-05-2007, 19:25

dzięki
Anonymous - 17-05-2007, 17:30
Temat postu: Ja też tak mam
Mam dokładnie taki sam problem, auto też 2001 r. DiD 115 KM. W instrukcji piszą, że max. prędkość to 195 km/h, a tu przy 140 km/h jęczy, turbinka pracuje na maxa, a na liczniku nic nie przybywa. Mój mechanik ma pomysł na to, ale nie wiem czy się sprawdzi, bo jeszcze tego nie zrobiłem. Mianowicie chodzi o filtr paliwa. Tylko oryginalny ma odpowiednią przepustowość. Jeśli masz jakiś Filtron albo inny szajs, to warto spróbować wymienić. Daj znać jak to coś pomoże.
Anonymous - 18-05-2007, 22:23

Osobiście nie sądzę żeby pomogła wymiana filtra paliwa chyba, że jest bardzo zabrudzony. Filtr powietrza też jest bardzo ważny w dieslu, ale istotną informacją byłoby to czy na niższych biegach silnik daje się wkręcić na wyższe obroty bo jeśli nie to jest w trybie awaryjnym i trzeba by kompiutra podpiąć i zobaczyć gdzie problem w doladowaniu czy w zasilaniu paliwem.
saphire - 19-05-2007, 11:45

Ponadto poszukaj też dziur w wydechu i połataj.