To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [ALL] napinacze, amortyzatory

Anonymous - 12-05-2007, 18:30
Temat postu: [ALL] napinacze, amortyzatory
witam, mam kilka pytan, otoz 10tys km temu wymienilem pasek rozrzadu i niestety zapomnialem kupic napinaczy i z mechanikiem uzgodnilem tak ze ma zobaczyc jak to tam wyglada w srodku i jesli napinacze beda spoko to ma je zostawic i wymienic sam pasek a jesli napinacze beda do juz sie psuly to zamowie i wymienie je rowniez , teraz pytanie z mojej strony czy widac w jakis sposob zuzycie napinaczy ? drugie moje pytanie to pytanie odnosnie amortyzatorow , mianowicie podczas jazdy po dziurach dochodza do kabiny stuki zarowno z przodu jak i czasami z tylu auta , chcialbym zapytac jaki jest koszt kupna 4 amortyzatorow co cj0 ? 2 nqa tyl i 2 na przod , oraz ile cos takiego moze kosztowac u mechanika , pozdrawiam
Anonymous - 12-05-2007, 19:16

Stuki dochodzące z zawieszenia to najszybciej elemnty metalowo-gumowe. Ja byn najperw sprawdził łączniki stabilizatorów i tuleje wachaczy. Co do napinacza. Pracuje on na łożysku. Najprościej (ale mało miarodajne) jest wymontowanie napinacza i sprawdzenie czy nie ma na ww. łożysku luzów. W gruncie rzczy zasadą jest że zmieniamy i pasek i napinacz. Aha amorki można kupić po ok. 200 zł sztuka (Kayaba)
Hugo - 12-05-2007, 19:28

kumanprx napisał/a:
drugie moje pytanie to pytanie odnosnie amortyzatorow
Jedź na stację diagnostyczną, na tzw. szarpaki i najpierw niech Ci powiedzą czy amortyzatory trzymają. Po co wyrzucać prawie 1000 zł niepotrzebnie. Szarpaki kosztują może z 50 zł.
Anonymous - 12-05-2007, 20:40

wiec jak radzicie ? wymienić jak najszybciej napinacz do paska ? czy chcac wymienic teraz sam napinacz bede musial wymienic jeszcze raz pasek ? co ile km sie wymienia pasek a co ile napinacz , prosze o odpowiedz,
Anonymous - 13-05-2007, 11:40

kumanprx - wymienia sie wszytsko razem nie musisz ponownie wymieniac paska przeciesz niedawno to zrobiles moim zdaniem wymien tylko napinacz jesli uwazasz ze jest juz zjechany :) co do amorkow to skad masz pewnosc ze to one stukaja?? sprawdz najpierw koncowki drazkow laczniki stabilizatorow moze tuleje na wahaczach tak jak napisal moj poprzednik jedz na szarpaki - mechanik oceni gdzie luzy i co dowymiany?? po co wymieniac amorki jak okarze sie ze sa dobre?? :) pozdrawiam

[ Dodano: 13-05-2007, 11:41 ]
okaże* - sorki

KaWu - 14-05-2007, 12:03

Gabek_82 napisał/a:
kumanprx - wymienia sie wszytsko razem nie musisz ponownie wymieniac paska przeciesz niedawno to zrobiles ...

Zrobil juz na nim 10ooo km. To nie jest malo.
Jezeli teraz chce wymienic napinacz-powinien takze pasek dac tez nowy.

Cytat:
chcialbym zapytac jaki jest koszt kupna 4 amortyzatorow co cj0

Chodzi o CAO czy CJO :?: Bo napisales w dziale do CAO.

Anonymous - 14-05-2007, 15:29

KaWu - na zamienniku zrobi spokojnie 50 tys :)

CJO napisal wiec chyba chodzi o CJO :)

KaWu - 14-05-2007, 18:10

Gabek_82, moze i zrobi, ale chodzi mi o to ze jest niepisana zasada (choc niektorzy juz pisza :) ): pasek zdjety (tym bardziej po 1/6 przebiegu) nie powinien byc ponownie zakladany w takim przypadku.
Nowy napinacz=nowy pasek.
Autor i tak zrobi jak uwaza-taka moja opinia.