[92-96]Colt CA0 - [ALL] napinacze, amortyzatory
Anonymous - 12-05-2007, 18:30 Temat postu: [ALL] napinacze, amortyzatory witam, mam kilka pytan, otoz 10tys km temu wymienilem pasek rozrzadu i niestety zapomnialem kupic napinaczy i z mechanikiem uzgodnilem tak ze ma zobaczyc jak to tam wyglada w srodku i jesli napinacze beda spoko to ma je zostawic i wymienic sam pasek a jesli napinacze beda do juz sie psuly to zamowie i wymienie je rowniez , teraz pytanie z mojej strony czy widac w jakis sposob zuzycie napinaczy ? drugie moje pytanie to pytanie odnosnie amortyzatorow , mianowicie podczas jazdy po dziurach dochodza do kabiny stuki zarowno z przodu jak i czasami z tylu auta , chcialbym zapytac jaki jest koszt kupna 4 amortyzatorow co cj0 ? 2 nqa tyl i 2 na przod , oraz ile cos takiego moze kosztowac u mechanika , pozdrawiam
Anonymous - 12-05-2007, 19:16
Stuki dochodzące z zawieszenia to najszybciej elemnty metalowo-gumowe. Ja byn najperw sprawdził łączniki stabilizatorów i tuleje wachaczy. Co do napinacza. Pracuje on na łożysku. Najprościej (ale mało miarodajne) jest wymontowanie napinacza i sprawdzenie czy nie ma na ww. łożysku luzów. W gruncie rzczy zasadą jest że zmieniamy i pasek i napinacz. Aha amorki można kupić po ok. 200 zł sztuka (Kayaba)
Hugo - 12-05-2007, 19:28
kumanprx napisał/a: | drugie moje pytanie to pytanie odnosnie amortyzatorow | Jedź na stację diagnostyczną, na tzw. szarpaki i najpierw niech Ci powiedzą czy amortyzatory trzymają. Po co wyrzucać prawie 1000 zł niepotrzebnie. Szarpaki kosztują może z 50 zł.
Anonymous - 12-05-2007, 20:40
wiec jak radzicie ? wymienić jak najszybciej napinacz do paska ? czy chcac wymienic teraz sam napinacz bede musial wymienic jeszcze raz pasek ? co ile km sie wymienia pasek a co ile napinacz , prosze o odpowiedz,
Anonymous - 13-05-2007, 11:40
kumanprx - wymienia sie wszytsko razem nie musisz ponownie wymieniac paska przeciesz niedawno to zrobiles moim zdaniem wymien tylko napinacz jesli uwazasz ze jest juz zjechany co do amorkow to skad masz pewnosc ze to one stukaja?? sprawdz najpierw koncowki drazkow laczniki stabilizatorow moze tuleje na wahaczach tak jak napisal moj poprzednik jedz na szarpaki - mechanik oceni gdzie luzy i co dowymiany?? po co wymieniac amorki jak okarze sie ze sa dobre?? pozdrawiam
[ Dodano: 13-05-2007, 11:41 ]
okaże* - sorki
KaWu - 14-05-2007, 12:03
Gabek_82 napisał/a: | kumanprx - wymienia sie wszytsko razem nie musisz ponownie wymieniac paska przeciesz niedawno to zrobiles ... |
Zrobil juz na nim 10ooo km. To nie jest malo.
Jezeli teraz chce wymienic napinacz-powinien takze pasek dac tez nowy.
Cytat: | chcialbym zapytac jaki jest koszt kupna 4 amortyzatorow co cj0 |
Chodzi o CAO czy CJO Bo napisales w dziale do CAO.
Anonymous - 14-05-2007, 15:29
KaWu - na zamienniku zrobi spokojnie 50 tys
CJO napisal wiec chyba chodzi o CJO
KaWu - 14-05-2007, 18:10
Gabek_82, moze i zrobi, ale chodzi mi o to ze jest niepisana zasada (choc niektorzy juz pisza ): pasek zdjety (tym bardziej po 1/6 przebiegu) nie powinien byc ponownie zakladany w takim przypadku.
Nowy napinacz=nowy pasek.
Autor i tak zrobi jak uwaza-taka moja opinia.
|
|
|