[92-96]Colt CA0 - [CA5A 1.8] wariacka reakcja na gaz
Anonymous - 23-05-2007, 15:56 Temat postu: [CA5A 1.8] wariacka reakcja na gaz witam wszystkich serdecznie. na poczotku bardzo chcialem podzekowac bartkowi za pomoc z ECU
dobra do rzeczy. niestety jedna usterka pozostaje bez zmian. objawy: w momencie kiedy silnik osiagnie wlasciwa temperature autko zaczyna bardzo gwaltownie reagowac na gaz jak dodaje odrobine gazu, to najpierw nie reaguje wogole i nagle rwie go do przodu, tak samo gwaltownie reaguje tez jak zdejmuje noge z gazu. co dziwnego zaobserwowalem jak auto chodzi na wolnych obrotach i dodam odrobine gazu (tak ze powinien miec ok 2000 obr.) to obroty tolalnie faluja (miedzy 1000 a 2000 obr). jak jest zimny to chodzi pieknie i zaden z objawow nie wystepuje.
no i jak tam jakies pomysly?????
z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi
Hugo - 23-05-2007, 19:16
redlightradek napisał/a: | w momencie kiedy silnik osiagnie wlasciwa temperature autko zaczyna bardzo gwaltownie reagowac na gaz jak dodaje odrobine gazu, to najpierw nie reaguje wogole i nagle rwie go do przodu, tak samo gwaltownie reaguje tez jak zdejmuje noge z gazu. co dziwnego zaobserwowalem jak auto chodzi na wolnych obrotach i dodam odrobine gazu (tak ze powinien miec ok 2000 obr.) to obroty tolalnie faluja (miedzy 1000 a 2000 obr). jak jest zimny to chodzi pieknie i zaden z objawow nie wystepuje. | Mam identyczny problem. Wymieniłem przepustnicę, silnik krokowy, zakładałem 3 TPS-y inne, wymieniłem przepływomierz i absolutnie żadnej poprawy. Za godzinę jadę podmienić ECU z rozbitka. Zobaczymy. Co miałeś nie tak z ECU?
[ Dodano: 24-05-2007, 00:16 ]
Cytat: | Za godzinę jadę podmienić ECU z rozbitka | No i podmieniłem... Akurat. Z tamtego ECU nic nie zostało.
Anonymous - 24-05-2007, 09:30 Temat postu: Re: wariacka reakcja na gaz
redlightradek napisał/a: | objawy: w momencie kiedy silnik osiagnie wlasciwa temperature autko zaczyna bardzo gwaltownie reagowac na gaz jak dodaje odrobine gazu, to najpierw nie reaguje wogole i nagle rwie go do przodu, tak samo gwaltownie reaguje tez jak zdejmuje noge z gazu. co dziwnego zaobserwowalem jak auto chodzi na wolnych obrotach i dodam odrobine gazu (tak ze powinien miec ok 2000 obr.) to obroty tolalnie faluja (miedzy 1000 a 2000 obr). jak jest zimny to chodzi pieknie i zaden z objawow nie wystepuje. |
Ja miałem tez podobne objawy, kiedy odkręciłem czujnik położenia przepustnicy i później źle go przykręciłem, bo był odwrócony o kilka stopni w lewo. po tym samochód zaczął szarpać i zachowywał się dokładnie tak powyżej. Przez miesiąc się z tym męczyłem żeby to naprawić i na ustawianiu geometrii spytałem się mechanika przy okazji co to może być i mi doradził ze jest coś nie tak właśnie z czujnikiem położenia przepustnicy i obróciłem ten czujnik do oporu w prawo i już było wszystko w porządku.
Bartek - 24-05-2007, 11:09
Hugo napisał/a: | Co miałeś nie tak z ECU? |
To co zwykle.....rozlany kondensator 100uF...... Ale płytki w Coltach CA mają chronić elektronikę przed elektrolitem...... mają warstwę ochronną nie przepuszczającą elektrolitu do płytki - dramat zaczyna się, jak elektrolit wpłynie POD tą warstwę..... U Radka rozlanie było w promieniu 5 cm od kondensatora..... nie policzę ile ścieżek poprawiałem, bo zostały tylko punkty lutownicze..... na szczęście mam taką płytkę na wzór
Anonymous - 24-05-2007, 11:42
Bartku,ta warstwa ochronna to taka jakby cienka warstwa gumy rozlana na płytce?
Clownie6 ,ale żeś fotki wrzucił.....rzutnik by sie przydał he he
Bartek - 24-05-2007, 12:33
Tak, tyle że zmienili jej skład od czasu ECU 88-92, bo nie jest rozpuszczana przez elektrolit....... w starszych ta gmaź łączy się z elektrolitem powodując zniszczenia na mniejszej powierzchni.....
Hugo - 25-05-2007, 00:01
redlightradek tak jak obiecałem, gdy rozwiąże problem to poinformuję. Bo objawy masz identyczne. Czytaj . Błahostka, ale tak się objawiała. Zwróć uwagę na te rzeczy.
Anonymous - 26-05-2007, 14:44
przestawilem ten czujnik przy przepustnicy i jak reka odja. wszystko w porzadku. niestety dzisiaj taobserwowalem ze podczas jazdy wlaczyla sie lampka "check engine" ale bez zadnych objawow, autko chodzi jak ta lala. zobaczymy cz przy nastepnej jezdze znowu sie zapali
pozdfrawiam serdecznie
saphire - 26-05-2007, 17:17
Skoro się check zapalił to zczytaj kod błędu - a nuz widelec masz jeszcze coś innego nie tak.
Anonymous - 28-05-2007, 16:55
zeby odczytac blad trzeba by go podpiac pod diagnoze a w sewisie mitsubishi mi möwia ze nie ma wtyczki. czy to jest wogole mozliwe??? samochod jest z 92r ale w niemieckich papierach pisze ze z 91
Hugo - 28-05-2007, 18:53
redlightradek napisał/a: | zeby odczytac blad trzeba by go podpiac pod diagnoze a w sewisie mitsubishi | Nie. Potrzebny jest tester diodowy, który wymruga kody błędów. Liczysz krótkie i długie mrugnięcia i masz kod. redlightradek napisał/a: | mi möwia ze nie ma wtyczki | Wiesz co, że też musisz tym panom takie trudne zadania dawać. Mogli nigdy w życiu nie widzieć wtyczki na oczy Jest na wysokości lewego kolana kierowcy, pod głośnikiem w desce.
Bartek - 28-05-2007, 19:47
Radku - masz miernik uniwersalny? Jeżeli tak, to ustaw TPS "po bożemu" i zobacz jaka będzie wtedy reakcja na gaz.....
Napisz tylko ile przewodów jest we wtyczce, bo w CA GTi nie pamiętam czy jest w środku IPS, czy nie.....
Krzyzak - 29-05-2007, 11:10
Bartek napisał/a: | nie pamiętam czy jest w środku IPS, czy nie..... |
jest
Anonymous - 08-06-2007, 17:08
ludzie ja nie jestem (niestety ) ani mechanikiem ani eletrykiem takrze nawet nie wiem co to tps??? sorry ale mowta jezykiem ktory rozumiem
Bartek - 08-06-2007, 17:12
TPS to ten czujnik, którym kręciłeś
|
|
|