[XX-92]Colt C50 i starsze - [C52A 1.5] Tajemniczy przewód z wiązki alternatora
Anonymous - 30-05-2007, 21:23 Temat postu: [C52A 1.5] Tajemniczy przewód z wiązki alternatora Zauważyłem juz dość dawno, że mam jakis niepodłączony i niezabezpieczony przewód...
kiedyś, jak zaczął zwisywać spod samochodu.
Czy powinien być gdzies podłączony?
Szukałem miejsca gdzie by mógł pasować ale nie ma gdzie go "wetkąć".
Jedyne miejsce gdzie mógłby pasować to taki "wypustek" na pompie wspomagania.
Do czego on (ten "wypustek") służy
przepraszam za słowo "wypustek"
Jedyny problem to, że "wypustek" ma przejście z masą (w każdym razie na wyłaczonym silniku), a na kabelku po przekręceniu stacyjki pojawia się 12V.
Nie sprawdzałem, czy na tym elemencie pompy wspomagania jest masa po odpaleniu.
Na fotce widać ten przewód. (o ile pamietam zielony)
Krzyzak - 30-05-2007, 23:10
no i dobrze kombinujesz - w wiazce alternatora jest kabelek do pompy wspomagania
zadanie ma takie by przekazac ECU impuls do zwiekszenia obrotow, gdy krecisz kierownica
kolejna tajemnica rozwiazana...
Anonymous - 31-05-2007, 09:02
OK.
Podłączę ja mówisz.
Bałem się przez to napięcie 12V i że przez to, po podłączeniu masuję ten kabelek.
Obroty mi wariowały (w przedziale 600-1500) po jego podłączeniu więc go sam odłączyłem.
Teraz najpierw zresetuję kompa i podłączę ten przewód.
Może jak na nowo się nauczy wolnych obrotów to nie będzie tak wariował.
Chyba że to podłączenie na pompie mam uszkodzone i nie działa poprawnie?
[ Dodano: 01-06-2007, 18:25 ]
Podłączyłem....
ale zamiast podnosić obroty, spadają na około 400
Chyba mam uszkodzony ten czujnik w pompie.
Może ktoś ma uszkodzoną pompę ale ze sprawnym czujnikiem
Gdzie mogę ten drobiazg zdobyć (nie kupując całej pompy) ?
---------------
Pozdrawiam
Anazar
rafq - 07-07-2007, 15:15
też się właśnie zastanawiałem do czego on służy dzięki Krzyżak !
romek555 - 09-07-2007, 21:18
Krzyżak a co się dzieje jak jest nie podłączony?
pamiętam, że kiedyś też widziałem u siebie taki kabelek, ale nie miałem wspomagania,
ale teraz mam wspomaganie i nie wiem czy jest podłączony, jutro to sprawdzę
Anonymous - 10-07-2007, 22:00
W środku jest tylko sprężynka i bolczyk,
który masuje podłączony przewód na którym jest 12V.
Bardzo proste urządzenie
Też chciałbym się upewnić jaki ma wpływ niepodłączenie tego przewodu
... to złącze pompy wspomagania mam uszkodzone
josie - 11-07-2007, 00:30
Anazar napisał/a: | Też chciałbym się upewnić jaki ma wpływ niepodłączenie tego przewodu |
Sygnał z pompy wspomagania idzie do ECU (komputera silnika). Jest wysyłany w momencie zadziałania pompy (kręcenia kierownicą). ECU poinformowane tym faktem wie, że silnik jest bardziej obciążony działaniem pompy i koryguje (podnosi) dawkę paliwa żeby obroty silnika nie spadły.
romek555 - 11-07-2007, 21:28
josie dziękuję Ci za wyczerpujące wyjaśnienie
Anonymous - 12-07-2007, 21:00
josie napisał/a: | Anazar napisał/a: | Też chciałbym się upewnić jaki ma wpływ niepodłączenie tego przewodu |
Sygnał z pompy wspomagania idzie do ECU (komputera silnika). Jest wysyłany w momencie zadziałania pompy (kręcenia kierownicą). ECU poinformowane tym faktem wie, że silnik jest bardziej obciążony działaniem pompy i koryguje (podnosi) dawkę paliwa żeby obroty silnika nie spadły. |
Czy niepodłączenie tego przewodu może mieć wpłyn na spadek mocy auta czyli na dławienie się silnika po wciśnięciu pedału gazu?
Czy naprawdę zmiejsza dawke paliwa?
Moze skoro mam uszkodzone złącze to powinienem na stałe zmasowac ten przewód?
josie - 12-07-2007, 21:26
Anazar napisał/a: | Czy niepodłączenie tego przewodu może mieć wpłyn na spadek mocy auta czyli na dławienie się silnika po wciśnięciu pedału gazu? |
Nie.
Anazar napisał/a: | Czy naprawdę zmiejsza dawke paliwa? |
Zwiększa, silniczek uchyla przepustnicę, wtryski więcej leją. Obroty te same bo silnik obciążony pompą wspomagana.
To działa tylko przy kręceniu kierownicą. Niepodłączenie powoduje spadanie obrotów przy jak kręcisz.
|
|
|