To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Lancer CK0 - [CK1A 1.3] Ciśnienie sprężania

Anonymous - 25-06-2007, 13:13
Temat postu: [CK1A 1.3] Ciśnienie sprężania
Witam,
pierwszy mój post, na pewno nie ostatni.
Chcę (bardzo) kupić pewnego Lancera '96, 4G13.
Jest na gazie (od 3 lat), przebieg ok 260 kkm. Cena jak najbardziej okazyjna, więc się napaliłem :)
Problem jest taki, że ciśnienie spręznania jest w okolicach 9 (Bar?).
Nie widziałem tego auta osobiście, ale ludzie którym ufam podjechali do mechanika, który to sprawdził. Wg niego może być nawet 9 (na jednym jest ok 8,5).
Norma mówi o 12, więc wg mnie silnik do remontu.
Co Wy o tym sądzicie? Autko zbiera się całkiem dobrze (na gazie), jak na 75 KM to "całkiem dobrze".
Czy zrobić mu próbę olejową i wtedy zadecydować o wymianie pierścieni ??
Czy tylko pierścienie przy takim zużyciu ??
Jaki jest koszt pierścieni i ewentualnej wymiany. Co do wymiany to mam znajowmego mechanika, za przysłowiowe "wspólne piwo" razem moglibyśmy to wymienić.

e-gen - 25-06-2007, 16:22

na Twoim miejscu nie pchałbym się w taka okazję, bo jest WIELCE prawdopodobne że wymiana pierścieni nie pomoże, po prostu cylindry zrobiły się już owalne (choć progu i tak nie wyczujesz).
Anonymous - 27-06-2007, 12:21

A skąd taka pewność ?? Czy już się z tym spotkałeś ??
Jeśli byłaby tylko wymiana pierścieni, nie wiesz jaki to koszt (same pierścienie) ??

pierafal - 28-06-2007, 08:52

Kolego gdzie masz tego lancera?

Czy to nie jest przypadkiem taki butelkowa zielen w Wieliczce, z szyberdachem elektrycznym? Jesli tak to go ogladalem, tylko wtedy twierdzili ze bezwypadkowy i ma 100kkm przejechane :)

Anonymous - 28-06-2007, 11:55

Butelkowa zielen tak, ale kupiony w Lubinie, obecnie jest w Jaworze (dolnoslaskie) i czeka na lakiernika :)
KaWu - 28-06-2007, 15:55

Djinn, mozna wiedziec kto go ogladal :?: i kto bedzie lakierowal :?:
Anonymous - 28-06-2007, 22:02

Witam :)
Ogladali go chłopaki ze stacji u Rojaka, dodatkowo Jarząb z Jarkiem (mechanikiem), no i chyba Kwiatkowski, ale nie jestem pewien. Jestem teraz w Krakowie i moj ojciec wszystko zalatwia.
A co do lakiernika to jest problem, bo ciezko teraz znalezc kogos, kto nie ma rąk zawalonych robotą. Nie wiem czy znasz Darka Krzeminskiego, chcialem go namowic ale jest zbyt zajety :/
Moze znasz kogos ?? :)