To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] ABS - kontrolka

STRUSIU - 28-06-2007, 14:30
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] ABS - kontrolka
Mam mały problem z ABS-em. - NIE DZIAŁA !
Ni z tego ni z owego zaczeła mi mrugać/świecić kontrolka ABS.

Objawy:
Po przekręceniu stacyjki na zapłon kontrolka mruga. Odpalam silnik - dalej mruga. Zaczynam jechać - świeci ciągle. Zatrzymuję się - mruga.

Byłem dzisiaj w ASO WOŹNIAK PIŁA na komputerze. (80 zł)
MUT-II nie wykrył żadnego błędu. Wszystkie czujniki sprawne, pompa sprawna.

Macie jakieś sugestie ?

saphire - 28-06-2007, 17:55

MUT'em sprawdzali na postoju czy także podczas jazdy gdy ta kontrolka ABS mruga?
Co ze stanem płynu hamulcowego?
Jak tam wyglądają szczęki?
Czy mierzyli ciśnienie w układzie?

STRUSIU - 28-06-2007, 19:05

saphire, sprawdzane na postoju i podczas jazdy.
Płyn hamulcowy - ok
Szczęki, klocki, tarcze - ok
Cisnienie ? raczej jest :wink:

Chooper - 28-06-2007, 19:20

a wymrugaj sobie błędy ABS sam (pin 1 z 4 w kostce diagnostycznej) i zobacz, czy abs świeci cyklami, tzn długie i krótkie mrugnięcia i jakie kody wymruguje
STRUSIU - 28-06-2007, 22:31

Chooper, ale ja mam GDI a z tego co wiem to kody błędów możesz wymrugać w zwykłych silnikach. A do GDI bez MUT-a nie ma co podchodzić :( .
Niestety MUT-II nic nie znalazł. :(

Chooper - 28-06-2007, 22:36

ale ja mówie o ABS :!: ABS sprawdza sie tak samo jak błędy CE w normalnej wersji, bo ABS tu i tu jest taki sam
luk_szc - 29-06-2007, 00:10

A nie lepiej go sprawdzić organoleptycznie - tj. zahamować i zobaczyć czy po prostu działa , nie wiem - na piachu czy też mokrej nawierzchni (z umiarem i rozsądkiem) . Może zasilanie samej pompy (tj. elektrycznego napędu pompy padło ) . Lecz gdy sam komp autka - ABS zgłasza niedziałanie a MUT tego nie wykrywa to coś jest nie tak ( źle sprawdzili czy coś takiego ) . U mnie tak samo było z wybieraniem jakiegoś wałka w skrzyni biegów - sam MUT nic nie stwierdził (tzn. coś stwierdził lecz niezbyt jasno ) ale fachowcy to zinterpretowali właściwie :)
STRUSIU - 29-06-2007, 01:05

Chooper, więc rano sprawdzę. Czy aby napewno 1 pin z 4 ? W manualu jest 1 z masą w dziale "HAMULCE"
luk_szc, ABS nie działa ale hamulce są. MUT-II na tescie układu ABS - kein fehler(żadnego błędu)

Po zwarciu 1 i 4 pinu kontrolka ABS mrugała jak mrugała ale kontrolka CE wymrugała 56

[ Dodano: 24-10-2007, 22:41 ]
ABS naprawił się sam po wymianie centalki immobilaizera, której pad unieruchomił moją Cari.

[ Dodano: 28-10-2007, 13:35 ]
Niestety znowu zaczęła mrugać kontrolka ABS :doubt:

Anonymous - 27-04-2008, 20:47

hejka
U mnie nie mruga tylko się zapala po przejechaniu autem , mniej więcej po 15 minutach. Po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu sytuacja się powtarza tzn.15 min i (ABS)!!!! :drinkers: :drinkers:

Anonymous - 16-04-2010, 21:08

Moja matka także ma awarię ABS. Kontrolka lubi od czasu do czasu po prostu nie zgasnąć podczas włączania i sobie świeci... Samochód to MSS 1.8 GDI 122KM. ABS wymrugał kod 11.
pawelsonx - 16-04-2010, 21:38

w manuale jest wszystko

11 przedni prawy czujnik prędkości obrotowej koła