Elantra, Lantra - Chyba silniczek krokowy
Anonymous - 28-06-2007, 22:24 Temat postu: Chyba silniczek krokowy Najprawdopodobniej mam uszkodzony silniczek krokowy(tak mi powiedział mechanik - jedno uzwojenie mam przepalone - rozwarcie). Autko ogólnie działa ok, tylko bardzo dużo pali(tylko w mieście) ok 14l (poza miastem dobrze ok 6,5l), jest raczej słaby(mało mocy) i przy zmienie biegów tak jakby na chwileczkę się dusił a potem łapie obroty(to samo się dzieje gdy gwałtownie nacisnę gaz - najpierw się chwileczkę zdusi, a potem już obroty się podnoszą normalnie ). Możliwe że to jest silnieczek??
Kupiłem już jakiś do mojej lantry ale jest zły(3 piny) ja mam 6(najprawdowpodobniej od mitsubishi). Ma ktoś taki silniczek na sprzedaż??(ewentualnie wymiane z dopłatą na ten co mam - sprawny,dopiero co zakupiony).Pozdrawiam!!!!
e-gen - 29-06-2007, 00:55
Skoro jedno uzwojenie jest przepalone to silniczek krokowy do naprawy - zwróć się z prośbą do Bartka - lub kupno używanego.
Używka pasuje od Sonat z silnikami 2.0 16v (94 - 98 ?) oraz Mitsubishi 2.0 16v (oznaczenie silnika 4g63), no i oczywiście od Lantr j1 1.6 / 1.8 16v (91- 95 r.)
Jest to charakterystyczna ustareka w tych samochodach
Anonymous - 30-06-2007, 17:29
dzięki za odpowiedz
MakroSerwis - 30-07-2007, 09:33
Tak, to typowa usterka. Uzwojenie nie przepala się, lecz pęka jego zakończenie w punkcie lutowania do wyprowadzeń. Naprawa jest możliwa, pomimo tego, że karkas jest zalany tworzywem sztucznym. Mój silniczek udało mi się naprawić, wymagało to wytopienia lutownicą małej "dziury" w w/w tworzywie, aby dostać się do połączeń cewki z wyprowadzeniem.
Zakupiłeś inny typ silniczka, nie sądzę jednak, abyś miał kłopot z jego zbyciem, np na Allegro, lub dając ogłoszenie w dziale MMC.
Pozdrawiam!
Adaho_krak - 30-07-2007, 09:53
Pomijam fakt, że post jest lekko starawy, ale objawy jakie opisuje xmsmmgr, nie bardzo wskazują na silniczek krokowy, bardziej na zapieczone wtryski, lub sterowanie układem paliwowym (tps, ecu).
e-gen - 04-07-2008, 11:29
Niezbędnik dla użytkowników Lantry J1 16 DOHC, Sonaty DOHC, Eclipsa DOHC i pochodnych !!
Diagnostyka silniczka krokowego oraz wymiana kondensatorów w ECU
Zdjęcia silniczka krokowego, w starej i nowej obudowie
|
|
|