To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E33A 2.0] zaplon

Anonymous - 15-07-2007, 17:18
Temat postu: [E33A 2.0] zaplon
WITAM -pomozcie jak ustawic zaplon -czy wogule mozna to zrobic samemu
Krzyzak - 15-07-2007, 19:17

masz lampe stroboskopowa? jak masz to mozna - na goracym silniku podlaczas zlacze zaplonu do masy i krecac aparatem zaplonowym ustawiasz zaplon na lampe
prawidlowe wyprzedzenie odczytasz z manuala do tego modelu

Anonymous - 15-07-2007, 20:51

dzieki -niestety lampy brak -wiec mechanik
Krzyzak - 15-07-2007, 21:19

bez lampy - na ciociagwe :) - tez ustawialem, ale nie polecam tej metody
zreszta - nawet ciezko mi to opisac, sam bym musial to zrobic

Anonymous - 15-07-2007, 21:47

odpuszcze nie jest to znowu taki koszt a tyle problemow co ostatnio mialem z autem(nie wiem czy to koniec) wystarczy niech wszystko bedzie jak ma byc
Anonymous - 15-07-2007, 23:45

Krzyzak napisał/a:
bez lampy - na ciociagwe :) - tez ustawialem, ale nie polecam tej metody
zreszta - nawet ciezko mi to opisac, sam bym musial to zrobic

ja polecam ta metode bo dzien po ustawieniu na cieciagwe pojechalem do josiego i sprawdzone na lampie ze ustawienie jest idealne na znaku 5stBTDC (czyli tak jak uczy manual do mojego silnika - 4g63 sohc)

opis metody
-masujesz zlaczke wyprzedzenia zaplonu
-wlaczasz zaplon
-jesli wczesniej tego nie robiles to poluzowujesz srubki utrzymujace aparat zaplonowy
-bierzesz klucz, wajche, dynamometryka - cokolwiek co ma koncowke kwadrat 1/2cala i ustawiasz wal na pozycji 5st BTDC (Before Top Dead Center (lub Centre) )
-i teraz magia - wylaczasz wszystko co halasuje w okolicy i przekrecasz aparat na maksa w jedna strone, potem powoli cofasz go i w pewnym momencie uslyszysz PSST - dzwiek podobny do tego ktory wydaje silniczek krokowy 20-30sek po wlaczeniu zaplonu - to PSST wskazuje miejsce w ktorym przykrecasz aparat
- wyciagasz kabelek masujacy wtyczke

i pozamiatane :finga:

pozdrawiam

ps. dla ciekawskich
nazwa metody wziela sie stad
- w ten sposob zaplon ustawil moj papa nauczony na silniku ze skody 105 :) , i wspolnie zademonstrowalismy ta metode krzyzakowi aby wyjasnil nam co powoduje ten charakterystyczny dzwiek - psst - odpowiedz Darka - nie wiem, ale napewno lubi twaróg :)