[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E33A 2.0] zaplon 

Anonymous - 15-07-2007, 16:18 Temat postu: [E33A 2.0] zaplon WITAM -pomozcie jak ustawic zaplon -czy wogule mozna to zrobic samemu
												 Krzyzak - 15-07-2007, 18:17
  masz lampe stroboskopowa? jak masz to mozna - na goracym silniku podlaczas zlacze zaplonu do masy i krecac aparatem zaplonowym ustawiasz zaplon na lampe

prawidlowe wyprzedzenie odczytasz z manuala do tego modelu
												 Anonymous - 15-07-2007, 19:51
  dzieki -niestety lampy brak -wiec mechanik
												 Krzyzak - 15-07-2007, 20:19
  bez lampy - na ciociagwe    - tez ustawialem, ale nie polecam tej metody

zreszta - nawet ciezko mi to opisac, sam bym musial to zrobic
												 Anonymous - 15-07-2007, 20:47
  odpuszcze nie jest to znowu taki koszt a tyle problemow co ostatnio mialem z autem(nie wiem czy to koniec) wystarczy niech wszystko bedzie jak ma byc
												 Anonymous - 15-07-2007, 22:45

| Krzyzak napisał/a: | 	 		  bez lampy - na ciociagwe    - tez ustawialem, ale nie polecam tej metody

zreszta - nawet ciezko mi to opisac, sam bym musial to zrobic | 	  

ja polecam ta metode bo dzien po ustawieniu na cieciagwe pojechalem do josiego i sprawdzone na lampie ze ustawienie jest idealne na znaku 5stBTDC (czyli tak jak uczy manual do mojego silnika - 4g63 sohc)

opis metody

-masujesz zlaczke wyprzedzenia zaplonu

-wlaczasz zaplon

-jesli wczesniej tego nie robiles to poluzowujesz srubki utrzymujace aparat zaplonowy

-bierzesz klucz, wajche, dynamometryka - cokolwiek co ma koncowke kwadrat 1/2cala i ustawiasz wal na pozycji 5st BTDC (Before Top Dead Center (lub Centre) )

-i teraz magia - wylaczasz wszystko co halasuje w okolicy i przekrecasz aparat na maksa w jedna strone, potem powoli cofasz go i w pewnym momencie uslyszysz PSST - dzwiek podobny do tego ktory wydaje silniczek krokowy 20-30sek po wlaczeniu zaplonu - to PSST wskazuje miejsce w ktorym przykrecasz aparat

- wyciagasz kabelek masujacy wtyczke

i pozamiatane    

pozdrawiam

ps. dla ciekawskich

nazwa metody wziela sie stad

- w ten sposob zaplon ustawil moj papa nauczony na silniku ze skody 105   , i wspolnie zademonstrowalismy ta metode krzyzakowi aby wyjasnil nam co powoduje ten charakterystyczny dzwiek - psst - odpowiedz Darka - nie wiem, ale napewno lubi twaróg  

| 

|  

|