To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - nie potrafili odpowietrzyć hamulca

Anonymous - 22-07-2007, 08:44
Temat postu: nie potrafili odpowietrzyć hamulca
Pekł mi weżyk hamulca przy lewym przednim kole. Po wymianie w serwisie deawoo powiedzieli, że trzeba odpowietrzyć układ no i to zrobili, ale na przednim lewym kole nie mogli uzyskać cisnienia. Poprostu powietrza nie było ale i płyn jakoś słabo leciał i nie było wcale ciśnienia.
Powiedzieli że mój układ hamulcowy można odpowietrzyć tylko z kompem (carisma po lifcie a układ to podobno bosh 5.3 tak mówili).
Teraz niby wszystko działa jest hamulec ale heble musze cisnąć w podłoge :)
Co zaradzić na to ???
Odpowietrzany układ na właczonym i wyłaczomym silniku.
pozdro

Matejko - 22-07-2007, 12:16

jest abs? jak jest to odpowietrzyc uklad na odpalonym aucie
turek61 - 22-07-2007, 12:41

Matejko napisał/a:
jest abs? jak jest to odpowietrzyc uklad na odpalonym aucie

Tak jak pisze Mateusz :!: Ja swojego mechanika przekonałem bo tez pytał po co ?
Bo się pomija pompę ABS.Hamulce działają jak "żyleta" :mrgreen:

zwolin - 22-07-2007, 15:05

deadly napisał/a:
Po wymianie w serwisie deawoo

Qrde te serwisy działają tak, że równie dobrze mógłbyć oddać samochód do kowala. Mnie kiedyś naprawę usterki której przyczyną była zacięta linka gazu wycenili na 4,5kPLN, żebym się odstosunkował i poszedł sobie.
Wracając do tematu, to raz spotkałem się z takim przypadkiem, że układ nie chciał sie odpowietrzyć przy delikatnym wykręcaniu odpowietrznika (takim, że wypływała równomierna strużka płyny). Dopiero wykręcenie go bardziej spowodowało, że poszły 2 bąble powietrza i potem już było OK.

Anonymous - 23-07-2007, 10:31

układ był odpowietrzany na właczonym i wyłaczonym silniku. Byłem teraz u mechanika i powiedział że może to byc uszkodzenie pompy hamulcowej (przepuszcza pomiedzy sekcjami) co Wy na to.
pozdro

zwolin - 23-07-2007, 21:47

W pompie masz powietrze. musisz "przelać" cały układ nie żałując płynu. Wykręcasz odpowietrznik i pompujesz, aż zacznie lecieć jak głupi. Jak nie pomoże z tym kołem, to spróbuj zrobic to najpierw z drugim, a póżniej z tym. Oczywiście na koniec, jak pompa będzie już normalnie tłoczyć wszystko punkt po punkcie musisz starannie odpowietrzyć. Do d..py z takim mechanikiem. Widzę, że gość nadaje się osie od wozu smarować, a nie samochody naprawiać.
turek61 - 24-07-2007, 01:35

zwolin napisał/a:
Do d..py z takim mechanikiem. Widzę, że gość nadaje się osie od wozu smarować, a nie samochody naprawiać.
:joker: :hello1: :hello1: :hello1: