[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] panowie pomozcie. Pali sie bezpiecznik
Anonymous - 28-08-2007, 23:41 Temat postu: [CA4A 1.6] panowie pomozcie. Pali sie bezpiecznik Witam wszystkich milosnikow mitsubishi. Kupilem zonie colta z 94 roku. Wszystko niby ok,jednak mam problem z bezpiecznikiem odpowiedzialnym za oswietlenie kabiny i zegara. Wedlug schematu bezpiecznikow powinien byc tam 10 A. Jednak ow bezpiecznik zaraz mi sie przepala. Wstawilem 15 A i jest ok,jednak chyba to wbrew opisowi. Czy taki moze zostac czy szukac problemu,bo jednak moze gdzies byc zwarcie i tej 15 A moze nie przepalic prawda? Bede wdzieczny za pomoc. Pozdrawaim i bede wdzieczny za wszelka pomoc
Krzyzak - 29-08-2007, 09:20
nie jest to duza roznica - jesli 15A sie nie przepala, to znaczy ze w ukladzie jest odbiornik, ktory bierze wiecej niz wytrzymuje 10 A bezpiecznik
jesli przepala sie na postoju (silnik wylaczony, odbiorniki pradu tez), to bym zaczal szukac, bo oznacza to ogromny pobor pradu i mozliwosc rozladowania akumulatora w kilka godzin
moze masz jakies wydajniejsze radio? bo pod ten bezpiecznik podpina sie tez radio
josie - 29-08-2007, 11:03
macias napisał/a: | Czy taki moze zostac czy szukac problemu |
Szukaj problemu.
P=U * I = 12V * 10A = 120W
Na pierwszy rzut jak Krzyzak pisze odepnij radio.
Taki pobór może być niebezpieczny - przewody nie są przystosowane do takiego prądu non stop. Nie wiadomo też co go pobiera. Coś się może zacząć w końcu zacząć smażyć.
Anonymous - 29-08-2007, 11:28
U mnie w CA0 było podobnie - padał bezpiecznik odpowiedzialny za zegarek i oświetlenie kabiny. Winą w moim przypadku było zwarcie przy żarówce od oświetlenia - dobry elektryk znalazł to zwarcie w przeciągu 2 minut, a usunął w przeciągu 30 sekund (zaizolowanie kabelka).
Wymiana bezpiecznika na mocniejszy (nawet przy tak małych różnicach) nie jest dobrym rozwiązaniem na dłuższą metę.
akbi - 29-08-2007, 12:04
Mi kiedyś w Lancerze (w sumie to takim samym jak Twój Colt macias,) waliło bezpieczniki od oświetlenia kabiny i zegarka w momencie montowania radia ... tzn gdy podczas jego podłączania robiłem zwarcie
Anonymous - 29-08-2007, 17:44
Dziekuje wszystkim za obszerna podpowiedz. Jestem tu nowy i jednoczesnie mile zaskoczony,ze tak szybko padly odpowiedzi. DZIEKI!!!!!!
Anonymous - 30-08-2007, 22:13
Poszukaj raczej zwarcia na kablach. zeby radio bralo 120W haha raczej niemozliwe:) nawet jak sluchasz na pelnej mocy 8-10A to jest max co wezmie i to przy uderzeniu basu. a co do kabli racja colty maja strasznie cienkie kable mysle ze 0,5mm2 to drobna przesada jak na instalacje pod radio. Zeby wszystko ladnie gralio i radio nie przygasalo trzeba pociagnac nstalacje od bezp albo od acu na kablach 2x2.5mm2 ogolne zalozenie jest takie 4A prad na 1mm2 przekroju kabla.
Pozdrawiam
Anonymous - 30-08-2007, 22:23
No fakt, ja przy instalacji radia w moim poprzednim CA0 kładłem wszystkie nowe kable bezpośrednio od akumulatora + zabezpiecznie z bezpiecznikiem. Oryginalne kabelki są po prostu za słabe...
josie - 31-08-2007, 00:17
METODA napisał/a: | zeby radio bralo 120W haha raczej niemozliwe |
A kto powiedział że sprawne radio może tyle brać??
Chodziło o uszkodzenie w radiu lub nieprawidłowe/niechlujne podłączenie
Anonymous - 05-09-2007, 23:02
Miałem taki sam problem - po podłączeniu radia paliło bezpiecznik - co ciekawsze radio nadal działało - rozwiązanie - wypięcie MASY z orginalnej kostki i pociągnięcie od zapalniczki. Od kwietnia działa wszystko bez zarzutów.
saphire - 06-09-2007, 11:36
Jak ja miałem masę ori z wiązki to mi podświetlanie zegarów nie działało - tzn. zawsze było na maxa więc także przepiąłem masę na budę i się naprawiło
|
|
|