To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - dym z rury

Anonymous - 04-09-2007, 13:13
Temat postu: dym z rury
Siewka Maniaki,

Mam pytanko - wymieniłem ostatnio olej (140.000 km silnik 2.0), na półsyntetyk i zauważam, że dymi mi z rury biały dym (dosyć solidnie).. Czy to kwestia atmosfery - jest ostatnio coraz zimniej na północy i to tylko para ? i czyu ewentualnie to normalne. :shock:
czy coś się dzieje z silnikiem <?

czekoladka_1981 - 04-09-2007, 13:56

Biały

Biały dym wydostający się rury wydechowej również nie wróży nic dobrego. Jeśli z układu chłodzenia nie ma wycieków, płyn znika a z rury wydechowej wydostaje się biały dym to niestety świadczy to o przedostawaniu się płynu do komory spalania. Powodem tego może być uszkodzona uszczelka pod głowicą lub co gorsze pęknięcie głowicy lub kadłuba silnika. Dym z płynu chłodniczego jest znacznie gęstszy niż para wodna wydostająca się z wydechu, która jest normalnym produktem spalania i widoczna jest wyraźnie w niskich temperaturach.

Maretzky85 - 04-09-2007, 14:36

Nic dodać nic ująć ;) Ostatnio przerabiałem to u siebie. Teraz robię remont silnika ...
W każdym razie ja bym obstawiał uszczelkę pod głowicą jeśli nigdy nie była zmieniana.
A z jakiego oleju zmieniałeś na półsyntetyk ??

roch_27 - 05-09-2007, 08:36

Przyczyną białego dymu mogą być również uszczelniacze ;)

Jednak tak jak podałeś czyli dość solidny dym - to będzie tak jak napisała czekoladka_1981
Jeżeli będziesz wymieniał uszczelkę i oczywiście planował głowicę nie zapomnij o wymianie wspomnianych uszczelniaczy :)

pozdro

e-gen - 05-09-2007, 09:30

wypada wspomnieć że siwo-biały dym również powstaje gdy silnik przepala olej.
czekoladka_1981 - 05-09-2007, 11:19

e-gen napisał/a:
wypada wspomnieć że siwo-biały dym również powstaje gdy silnik przepala olej.

nic nie było wspominane o siwo-bialym dymie.

waldi-1 - 05-09-2007, 18:57

Jeśli olej jest spalany to idzie z tym równierz specyfistyczny zapach, a jak go mocno przegazujesz to dym z rury sie szybko ulatnia czy unosi sie jeszcze jakis czas? powinien sie taki cięzki wydawać, sprawdz tez ręka czy niema sladów oleju wydostajacego sie z rury wydechowej poprostu podłóz reke pod rure i chwile przytrzymaj , dobrze by było zeby ci tez ktos w tym momencie przygazował.
Anonymous - 06-09-2007, 08:32

Jakoś w ostatnim czasie wszystko wróciło do normy, dymi tylko na początku przez pierwszych parę kilometrów, dym dosyć szybko ulatnia się do góry i nie ma jakiegoś strasznego zapachu. Myślę, że to kwestia wody która w postaci szronu dostaje się do rury wydechowej.. Bedę monitorował sprawę. Dzięki za odpowiedzi.

Polska 2 Portugalia 1

waldi-1 - 06-09-2007, 08:57

Moze zamało powietrza na ssaniu dostaje??