[96-02]Colt CJ0 - [CJxA] Dziwne brzęczenie po zgaszeniu silnika
Anonymous - 11-09-2007, 14:58 Temat postu: [CJxA] Dziwne brzęczenie po zgaszeniu silnika Witam!
Od niedawna jestem posiadaczem Colta 1.3 12V, wersja GL, 1996r.( wkrótce co¶ więcej o nim). Po przejechaniu jakiego¶ odcinka, gdy auto już stoi i jest zgaszone, po kilku minutach słychać takie buczenie, jakby z tyłu, ale nie jestem pewien. Trwa to kilka sekund. Miał kto¶ z was takie objawy? I jeszcze takie drugie pytanie, można czym¶ przesmarować mechanizm podnoszenia fotela, je¶li tak to czym, bo chyba nikt go często nie używał i jest zapieczony?
Anonymous - 11-09-2007, 15:27
Po zgaszeniu silnika? Gdzie dokładnie? W okolicach rury wydechowej?
Dziwy
Anonymous - 11-09-2007, 15:43
No tak, po zgaszeniu i po kilku minutach od skończonej jazdy Dziwne naprawde, tak jakby sie co¶ rozbrajało, ciężko okre¶lić, jaki¶ silniczek??
Hugo - 11-09-2007, 17:11
Pompa paliwa się odzywa. Może paliwo wraca do zbiornika.
Anonymous - 11-09-2007, 23:13
Gdzie¶ wyczytałem o "filtrze wirowym oleju", słyszeli¶cie o czym¶ takim? Może jaki¶ płyn (wspomagania) podczas jazdy "dostaje" większego ci¶nienia, i na postoju jest ono zmniejszane?
Hubeeert - 11-09-2007, 23:47
piekus napisał/a: | Gdzie¶ wyczytałem o "filtrze wirowym oleju", słyszeli¶cie o czym¶ takim? Może jaki¶ płyn (wspomagania) podczas jazdy "dostaje" większego ci¶nienia, i na postoju jest ono zmniejszane? |
Wirowy (od¶rodkowy) filtr oleju był w Fiacie 126p. W Mitsu tego nie ma. Buczenie to zapewne jaki¶ silniczek elektryczny. Może pompa może jaki¶ siłownik od centralnego zamka albo antena elektryczna. Szukaj.
josie - 11-09-2007, 23:57
W dwóch jajkach 1,3 jakie miałem okazję robić występował taki dziwny odgłos pod mask± po zgaszeniu rozgrzanego silnika - na pocz±tku my¶lałem że to silniczek krokowy. Dochodziło to chyba z pochłaniacza par paliwa. Odgłos trwał około 2-3s i powtarzał się kilkakrotnie
cadavar - 20-10-2009, 17:52
Co do fotela to radziłbym sprawdzić czy nie pu¶cił Ci spaw. Dzisiaj przegl±dałem w Mi¶ku fotel kierowcy i zamiast wisieć z jednej strony pu¶cił spaw i najprawdopodobniej opiera się na płycie podłogowej. Poruszaj fotelem na boki i sprawdĽ czy z jednej strony nie podnosi się on wyżej. Jak zaobserwowałem co¶ takiego to ¶ci±gn±łem plastik z progu podci±gnęłam trochę wykładzinę i zobaczyłem, że spaw jest zerwany. U mnie pocz±tkowo objawiało się to skrzypieniem, póki to nie pu¶ciło. Zastanawiam się teraz jak to naprawić czy zespawać czy może jak±¶ poxilin± skleić. Nie wiecie jak ta listwa bod fotelem jest przymocowona w ¶rodkowej czę¶ci auta?
|
|
|