LPG - Błąd sondy lambda
Tomek15 - 10-10-2007, 12:25 Temat postu: Błąd sondy lambda Witam, mam mały problem, podczas jazdy na gazie wyskakuje mi błąd sondy lambda.
Nadmienie że na bęzynce jest wszystko ok.
Mam instalke KME Diego sekwencyjna w silniczku 2.0 V6 -6A12
mam pytanko, czy podczas jazdy na gazie sygnał z sondy jest emulowany a sama sonda nie pracuje nie daje sygnału do kompa .
Proszę o rady
Pozdrowienia Tomek
tomusn - 10-10-2007, 22:57
Cytat: | Mam instalke KME Diego sekwencyjna w silniczku 2.0 V6 -6A12
mam pytanko, czy podczas jazdy na gazie sygnał z sondy jest emulowany a sama sonda nie pracuje nie daje sygnału do kompa . | czemu nie spytasz tego co ci tę krzywdę zrobił (znaczy montował instalację) ?
Anonymous - 11-10-2007, 09:46
W sekwencji nie emuluje się sygnału sondy. Prawdziwy ,,żywy" sygnał idzie do obydwu komputerów, benzynowego i gazowego. Gazowy komp ma na podstawie sygnałow wtrysku benzyny wtryskiwać odpowiednią ilość gazu. Najwyraźniej instalka jest źle wyregulowana. Wracaj do macherów i niech poprawiają.
P.S. Dla ,,pocieszenia". Mój brat sprawił sobie Forestera turbo i założył do niego sekwencję. Ci, którzy montowali instalację nie potrafili sobie z nią poradzić. Skończyło się na polecanym w klubie subaru gazowniku gdzieś z okolic warszawy. Wymana parownika, strojenie podczas jazdy z odczytami przez OBD i inne czary mary. Teraz śmiga bezproblemowo.
Matejko - 11-10-2007, 11:37
nie wiem ile w tym prawdy, ale jak sie wywiadywalem o gaz to w jednym zakladzie mi powiedzieli, ze do pracy instalacji odczyt z lambdy jest nie potrzebny, przydaje sie tylko przy regulacji instalacji - sekwencja oczywiscie, ile w tym prawdy ??
saphire - 11-10-2007, 20:01
Niby dlaczego porządny komp od gazu nie miał by wykorzystywać odczytów z lambdy, przepływki i innych czujników i działać na tej podstawie analogicznie jak benzynowe ECU? IMHO instalacje Vialle LPI tak robią.
krzysio1972 - 11-10-2007, 20:35
Bo idea jest taka, ze caloscia steruje ECU samochodu, a porzadny komp gazowy jedynie koryguje czas wtrysku. Przelicza czas wtrysku benzyny, na czas wtrysku gazu, dokladnie tez tak robi vialle. Lambda w sekwencjach do sterowania jest niepotrzebna i jak juz wspomniano nie jest emulowana, natomiast mozna ja podlaczyc w celach diagnostycznych.
Anonymous - 12-10-2007, 09:04
Saphire: "Niby dlaczego porządny komp od gazu nie miał by wykorzystywać odczytów z lambdy, przepływki i innych czujników i działać na tej podstawie analogicznie jak benzynowe ECU? "
odpowiadam:
Bo po co jak i tak wyjdzie jak centrala benzynowa przeliczy plus korekta. Więc te sygnaly sa nie potrzebne ECU gaz, a włączenie ich w algorytm prowadzi do większych kosztów, Natomiast potrzebuje ona kontrolować parametry samego systemu zasilania alternatywnego, czyli temp reduktora, ciśnienie gazu, tem gazu, czas otwarcia wtryskiwacza i takie sygnaly analizuje.
Sygnał sondy lambda tak jak wcześniej napisano jest potrzeby w celach diagnostycznych, sygnal obrotów silnika, aby sie przelączyc
Pozdro!
saphire - 12-10-2007, 09:13
Jeśli komunikuje się z ECU lub korzysta z sygnałów otwarcia wtrysków benzynowych i na ich podstawie zapodaje wtryskami gazowymi to jest OK tyle że nie może wtedy pozbawiać ECU dostępu do rzeczywistych pomiarów więc jakieś wynalazki z emulacją lambdy to już chyba odpadają w przedbiegach. No i co któryś wtrysk może pominąć gaz a przepuścić benzynę by nie zatykały się wtryskiwacze.
krzysio1972 - 13-10-2007, 00:33
saphire napisał/a: | korzysta z sygnałów otwarcia wtrysków benzynowych i na ich podstawie zapodaje wtryskami gazowymi to jest OK |
Tak wlasnie jest w instalkach wtryskowych.
saphire napisał/a: | tyle że nie może wtedy pozbawiać ECU dostępu do rzeczywistych pomiarów |
Instalki wtryskowe tego nie robia. Tzn. czasem robia, np. emulacja\reset poziomu benzyny, aby komp nie lapal bledow, jak sie poziom benzyny w baku nie zmiena, a my pokonujemy kolejne kilometry.
Natomiast instalacje podcisnieniowe musza to robic. Ecu nie ma wplywu na miesznke, tylko komp gazowy o ile jest lub sruba i trzeba emulowac sygnal lambdy, aby ecu nie wywalal bledow.
saphire napisał/a: | No i co któryś wtrysk może pominąć gaz a przepuścić benzynę by nie zatykały się wtryskiwacze. |
Nie widze takiej potrzeby. Zapalasz na benzynie i od czasu do czasu mala przejazdzka na pb i wtryskom nic sie nie stanie. Ale sa naturalnie instalki, zakladane np. do gdi, w ktorych paliwo podawane jest przez wtryski benzynowe i gazowe rownoczesnie w odpowiednich proporcjach.
saphire - 13-10-2007, 13:06
krzysio1972 napisał/a: | saphire napisał/a: | No i co któryś wtrysk może pominąć gaz a przepuścić benzynę by nie zatykały się wtryskiwacze. |
Nie widze takiej potrzeby. Zapalasz na benzynie i od czasu do czasu mala przejazdzka na pb i wtryskom nic sie nie stanie. Ale sa naturalnie instalki, zakladane np. do gdi, w ktorych paliwo podawane jest przez wtryski benzynowe i gazowe rownoczesnie w odpowiednich proporcjach. |
Właśnie zapiekanie i zatykanie wtryskiwaczy w silnikach benzynowych z wtryskiem bezpośrednim powstaje gdy tylko na gazie auto idzie więc musi być zapodana benzynka co któryś wtrysk przez benzynowe wtryskiwacze.
krzysio1972 - 14-10-2007, 14:37
Ja sie caly czas odnosilem do silnika 6a12 z pierwszego posta, przy bezposrednim wtrysku wtryskiwacze sa bardziej narazone to fakt, chociaz jak kilku userow z naszego forum twierdzi calkiem dobrze sie sprawdzaja instalki lpi vialle w gdi (ludzie maja w galach i cari), a one nie podaja benzyny podczas jazdy na lpg.
|
|
|