To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E32A 1.8] Zawór dotleniania spalin ...

Maretzky85 - 22-10-2007, 23:13
Temat postu: [E32A 1.8] Zawór dotleniania spalin ...
Co zrobić jeśli zawór PCV wpuszcza spaliny do filtra powietrza (zaznaczam, że to gaźnik) ????
Da się go jakoś naprawić czy zatkać spaliny czy cokolwiek ?? :D

deejay - 23-10-2007, 17:49
Temat postu: PCV
Sprawdz czy zawór nie jest zatkany nagarem ? spróbuj go przeczyścic w środku delikatnie tam jest kulka która sie cofa otwierajac zawór i przemyj go w bezynie ekstrakcyjnej .
Krzyzak - 23-10-2007, 18:01

spaliny? - a skad w pokrywie zaworow spaliny?
niemozliwe, zeby puszczal spaliny

Maretzky85 - 23-10-2007, 19:38

Ano spaliny konkretniej dostające się do gaźnika, przez filtr powietrza, a dalej przez rurkę łączącą filtr powietrza z zaworem PCV... Poprzedni zawór miałem zrypany na pewno i ostatecznie go w ogóle wywaliłem ... A ten nie wiem czy działa i się zastanawiam jak sprawdzić . Teoretycznie przez tą rurkę PCV powinien zasysać powietrze, a przy uszkodzonym wpuszcza spaliny :/
Krzyzak - 23-10-2007, 19:55

nie ma takiej mozliwosci by wypuszczal spaliny przez PCV - pomysl: spaliny tworza sie w komorze spalania w cylindrze i sa wydmuchiwane przez zawory wydechowe do tlumika
skad one maja sie znalezc w filtrze powietrza???? - chyba, ze masz zle zgrany rozrzad i zawor ssacy otwiera sie zamiast wydechowego - ale wtedy silnik by nie pracowal

saphire - 23-10-2007, 20:43

On chyba miał na myśli odmę albo egr...
Maretzky85 - 24-10-2007, 00:23

Kurde, chyba faktycznie coś pokręciłem... :(
Fakt, że spaliny są wydmuchiwane do kolektora wydechowego, mijają sondę lambda, po czym idą dalej do tłumika, ale przed tym jest rurka właśnie chyba do zaworu PCV, który jest połączony z podciśnieniem z gaźnika chyba, no i rurą do obudowy filtra powietrza, a którego to powinien zasysać powietrze, coby dotlenić spaliny... jak jest zrąbany to nie pobiera powietrza, tylko wtłacza spaliny ...
Niech ktoś mi powie co mam na myśli, poprawi czy coś, bo w/g mojego mniemania to właśnie zawór PCV ...
Zaraz spróbuje doczytać i się poprawię...

[ Dodano: 24-10-2007, 00:28 ]
Edit: Faktycznie popierniczyłem :( W pamięci mi się zachował, że PCV, a tak na prawdę chodzi mi o "SECONDARY AIR SUPPLY SYSTEM / System dodatkowego zasilania powietrzem"

Nie ma to jak pisanie z pamięci, na następny raz się upewnię, zanim napiszę bzdurę, przepraszam za błąd, obiecuję poprawę ;)