To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [ALL] Czy wymieniać już olej?

Anonymous - 26-10-2007, 10:29
Temat postu: [ALL] Czy wymieniać już olej?
Witam,

Mam 2 pytania.
1. Olej wymieniałem dokładnie rok temu (Mobil 10W-40). Do tej pory przejechałem 7tyś. Czy już pora na wymianę, czy może jeszcze te minimum 3 tyś mogę jeździć?
Zaznaczę że jeżdżę baardzo spokojnie więc nie żyłuję silnika...
2. Kupiłem u Japaneze łączniki stabilizatora. Prosiłem o "jakieś dobre" i dostałem w przesyłce coś z JC (firma Yamato, czy coś takiego) za cenę ~30zł/szt. Liczyłem raczej na coś "nie JC" w cenie koło 80zł/szt...
Co możecie o tym powiedzieć?

Dzięki :)

pawela - 26-10-2007, 10:36

Ad 1. Ja osobiscie bym wymienil. jesli przez rok przejezdziles tylko 7kkm to podejrzewam ze byly to krotkie dystanse, np w warunkach miejskich, kiedy przejezdza sie po 5 km i silnik nie osiaga temperatury roboczej. A wtedy troche dostaje po d...

BTW niedawno zmienialem i wlasnie zalalem Mobilem 10W40 ;)

Ad 2. Od pol roku mam u siebie zamontowane wlasnie laczniki yamato z JC. Na forum mowili, zeby nie brac nic z JC co ma gume, a kupilem bo tylko takie mieli na stanie, wlasnie cos kolo 30zl/szt. Przejechalem na razie 10kkm i na razie jest spokoj ;)

czekoladka_1981 - 26-10-2007, 10:43

Odp:1 - nie zaleznie od przebiegu należy wymienić olej po roku czasu.
odp:2 - nie miałam części z JC

tomusn - 26-10-2007, 10:54

a z tymi firmami to nie przesadzajcie, YAMATO to producent/dostawca a JC tylko to sprzedaje. i daje swoją etykietkę żeby łatwiej było im szukać w katalogach