Problemy techniczne - Luz na półosi.
Maryjon - 27-11-2007, 12:12 Temat postu: Luz na półosi. Wali mi na dziurach zawieszenie (lewa strona).
Sprawdziłem że to luz na półosi, a konretnie luz lewo - prawo.
Stuk dochodzi z przegubu elastycznego zewnetrznego.
Nie ma luzu przy obrotowym ruchu półosią.
Czy jest możliwa jakaś regulacja tego luzu czy tez przegub kwalifikuje sie do wymiany?
[Lancer 1991 sedan]
Anonymous - 27-11-2007, 22:10
Zużyty przegub napędowy (zewnętrzny) objawia światu swój koniec coraz głośniejszym trykaniem przy silniejszych skrętach kierownicą. Podczas jazdy na wprost i na dziurach siedzi cicho i udaje że jest dobry. Czy jesteś pewien sprawności amortyzatora i sworznia kulistego na końcu wahacza?
Maryjon - 28-11-2007, 13:24
Mam świeżo wymienione wszystkie gumowe el. wahacza.
Co do amora to niespodziewam się aby aż tak walił ale...
A przegub nie tryka na skręcie. Stuka tak jak pisałem przy ruszaniu półosią lewo <->prawo.
Hugo - 28-11-2007, 15:53
gondoljerzy napisał/a: | Zużyty przegub napędowy (zewnętrzny) objawia światu swój koniec coraz głośniejszym trykaniem przy silniejszych skrętach kierownicą. Podczas jazdy na wprost i na dziurach siedzi cicho i udaje że jest dobry | Nieprawda słyszałem na własne uszy totalnie zużyty przegub zewnętrzny, który strasznie strzelał podczas ruszania na wprost. Auto Honda Civic 1.5.
Anonymous - 28-11-2007, 19:56
zobacz czy jest wpieta w skrzynie ta polos poniewaz tylko w momecie wyskoczenia ze skrzyni moze miec luz w innym wypadku nie ma mowy zeby sie ruszala. jeden przegub trzyma ja sztywno <-> drugi daje mozliwosc pracy.
Maryjon - 29-11-2007, 10:02
dyzio007 napisał/a: | zobacz czy jest wpieta w skrzynie ta polos poniewaz tylko w momecie wyskoczenia ze skrzyni moze miec luz w innym wypadku nie ma mowy zeby sie ruszala. jeden przegub trzyma ja sztywno <-> drugi daje mozliwosc pracy. |
Czyli co? Dobić - dopchnąć w stronę skrzyni na max?
josie - 29-11-2007, 15:51
Na moje oko jest to luz jaki czujesz to luz na zabezpieczeniu przegubu zewnętrznego przed wypięciem z półosi i tym bym się wogóle nie przejmował.
A sworzeń, tuleje wahacza, łącznik stabilizatora, gumka stabilizatora sprawdzone?
Maryjon - 29-11-2007, 16:25
josie napisał/a: |
A sworzeń, tuleje wahacza, łącznik stabilizatora, gumka stabilizatora sprawdzone? |
Wszystko świerzyzna.
Max 3kkm.
Anonymous - 29-11-2007, 17:57
zobacz jak to wyglada powinno byc widac jak wyglada przegob skrzynia moze zmielilo zabezpieczenie an pol osi i sie troszke wysunel??
Anonymous - 30-11-2007, 00:58
daj sobie spokój z półosią i sprawdź jeszcze łożysko amortyzatora. A druga rzecz wymiana wszystkich elementów gumowych nie oznacza ze sworzeń, łącznik i końcówke masz "świerzyzna".
xor - 06-08-2009, 08:23
Galant EA.
Robię sobie zawieszenie, zdemontowany amortyzator, łączniki, końcówki drążka kier. I wykryłem luzy na półosiach. Niezbyt duże, ale jak ruszam półosią to się lekko tłucze. Góra/dół niewielkie, większe w osi - czyli na kierunku wciskającym/wyciskającym ze skrzyni.
1) obiło mi się, że delikatny luz na półosi jest normalną rzeczą - prawda li to ?
2) czy zamiana półosi stronami coś może pomóc ? ktoś na forum pisał o tym (akurat odnośnie podskakiwania kół przy ruszaniu)
3) demontaż półosi i przegubu to bardzo skomplikowana sprawa ?
Owczar - 06-08-2009, 12:06
Luzy wzdłużne to normalna sprawa. Poprzeczne już nie koniecznie. Poprzeczne już gorzej, ale jeśli nie czuć drgań podczas jazdy i podczas jazdy nic nie wali, to bym odpuścił.
Pexu - 06-08-2009, 12:14
Podobnie mam u siebie w Colcie. Z tym że wali mi prawa strona przy pokonywaniu nierówności... Wszystko zostało wyeliminowane, za wyjątkiem przegubu właśnie oraz wspomnianego łożyska amortyzatora.
Na dniach zaopatruję się w półośkę, po wymianie dam znać czy tłuczenie ustąpiło. Jak nie, zostaje łożysko amorka.
|
|
|