To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E32A 1.8] Jakie powietrze powinno docierać do silnika ??

Maretzky85 - 29-11-2007, 12:12
Temat postu: [E32A 1.8] Jakie powietrze powinno docierać do silnika ??
Witam, wczoraj stwierdziłem, że rozgrzany silnik ciągnie sobie powietrze znad kolektorów...
Czy to normalne ?? Kiedy silnik powinien "ciągnąć" zimne, a kiedy ciepłe znad kolektora wydechowego ??
Jakiś czas temu zrobiłem przemeblowanie w podciśnieniach gaźnika w/g schematu ze strony krzyżaka, ale nie dam głowy czy czegoś nie popierniczyłem, dlatego się pytam :D Mechanizm "klapkowy" otwierający lub zamykający dopływ ciepłe/zimne jest na podciśnienie :>

Krzyzak - 29-11-2007, 17:52

nie znam sie na gaznikach, ale wtryskowe wszystkie maja dolot zimnego
nawet nie wiedzialem, ze taka klapka w gaznikach jest...

josie - 29-11-2007, 18:09

Krzyzak napisał/a:
nawet nie wiedzialem, ze taka klapka w gaznikach jest...

Klapka jest w obudowie filtra powietrza :wink:
Chyba że miałeś na myśli gaźnik=auto

Maretzky85 napisał/a:
stwierdziłem, że rozgrzany silnik ciągnie sobie powietrze znad kolektorów...
Czy to normalne ?? Kiedy silnik powinien "ciągnąć" zimne, a kiedy ciepłe znad kolektora wydechowego

Dodaj trochę gazu - powinien zacząć ciągnąć zimne. Tak mi się przynajmniej wydaje, bo Astra na jednopunkcie też ma takie ustrojstwo i też na ciepłym nawet silniku na wolnych bierze znad kolektora

Krzyzak - 29-11-2007, 18:12

josie napisał/a:
miałeś na myśli gaźnik=auto

oczywiscie - skrot myslowy
tak samo jak wtrysk to auto z wtryskiem a nie przepustniczka we wtryskiwaczu

Maretzky85 - 29-11-2007, 19:05

Dzięki, postaram się sprawdzić jutro czy przy dodaniu gazu bierze zimne :)

Edit:
albo zimne zaczyna brać od 2 tys w góre, albo ma już taką dawkę, że powietrza za dużo mu nie potrzeba :P ...

JPR - 30-11-2007, 13:56

Witam. W choplu w filtrze powietrza jest taka klapka przestawiałem zawsze
na zimę dolot ciepłego powietrza. A w miśku to nawet nie wiem.
Ale luknę przy okazji.
pozdrawiam

Anonymous - 30-11-2007, 16:45

siemka. Mam problem z odpaleniem silnika a mianowicie odpala i odrazu gaśnie, pewnego dnia zabrakło mi wachy i od tamtej pory tak jest. Czego to moze byc wina??? prosze was o szybką odpowiedz bo na jutro to musze zrobic
wojmi1 - 30-11-2007, 17:13

W ukladzie z gaznikiem jest klapka sterowana pocisnieniem z gardzieli i ona sobie sama reguluje bo jest na koncu bimetal /poprostu czujnik dziala jak termostat/ jezeli trzeba to se otworzy jezeli nie to przymyka np niskie obroty - spada temperatura na kolektorze wydechowym. :badgrin:

kamil 15 napisał/a:
siemka. Mam problem z odpaleniem silnika a mianowicie odpala i odrazu gaśnie, pewnego dnia zabrakło mi wachy i od tamtej pory tak jest. Czego to moze byc wina??? prosze was o szybką odpowiedz bo na jutro to musze zrobic

Jezeli masz gaznik to konieczna jest regulacja poziomu paliwa w komorze plywaka
juz to kiedys opisywalem jezeli trzeba to moge ponownie...
inna kwestja to mozesz miec po wypalaniu resztek benzyny przytkany filtr paliwa i sitko na kroccu wlotowym do gaznika :badgrin:
inna kwestja to moze byc koniecznosc regulacji automatycznego ssania

Anonymous - 01-12-2007, 11:37

Mój gal jest na wtrysku, ale możliwe że to filtr paliwa bo samochud stał wcześniej 2 lata nie używany i pewnie było troche syfu w baku. Wymienie dziś ten filtr i jak cały czas tak będzie to się odezwe. Dzięki :wink:
waldi-1 - 01-12-2007, 13:09

odpala i gaśnie, czyli wcale nieodpala , nieda sie jechać? moim zdaniem jak stał dwa lata to raczej cos sie wtryski zleniwiły , chyba je chyciło
Anonymous - 01-12-2007, 14:54

Tak nie da sie jechac. Ale potym jak on stał 2 lata to juz jezdziłem nim około tygodnia i było wszystko dobrze. Więc to chyba nie wina wtrysków?
waldi-1 - 01-12-2007, 14:58

możliwe ze to pompa paliwa tez tak miałem w swoim , męczyłem go męczyłem az potem wcale niezapalił, a jak przekręcisz kluczyk to słychac takie bzyczenie z tyłu samochodu? przekrec i zaraz wyłącz i posłuchaj
Anonymous - 01-12-2007, 15:07

tak słychać
waldi-1 - 01-12-2007, 15:14

w takim razie jeśli to gażnior to luknij na dysze moze zapchane, albo dodaj gazu do dechy i pal
Anonymous - 01-12-2007, 15:46

Wiesz może gdzie jest filtr paliwa? Ja mam gala na wtrysku. :badgrin: