To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Filtr oleju DI-D

kubas - 14-12-2007, 18:04
Temat postu: Filtr oleju DI-D
Witam. Mam pytanko. Kupilem wlasnie filtr oleju do Cari 1.9 DI-D 2002r firmy filtron i z tego co widze to srednica jest on mniejszy od orginalu ktory mam jeszcze obecnie o jakies 2cm. Prawdopodobnie gwint jest ten sam ale czy to nie troche dziwne zeby zamiennik byl az o tyle mniejszy?

Dodam jeszcze ze jest tez krotszy niz ten ktory mam obecnie zalozony.

Anonymous - 15-12-2007, 15:28

a mam chyba filtrona który przeznaczony jest do renault, generalnie jest 2 razy większy niż mitsubishi - ale to chyba nawet lepiej. Moim zdaniem nie masz się czym przejmować. Ważne, żeby gwint pasował.
kubas - 15-12-2007, 16:32

Jak narazie nie mam bo juz oddalem filtr.Aczkolwiek wymiana oleju w najblizszych dniach w moim przypadku jest nieunikniona wiec tak czy owak musze filtr kupic. Martwilem sie o to ze ten filtr jest za maly a co za tym idzie - chyba spada wtedy jego wydajność itp. (przynajmniej tak mi powiedzial przypadkowo napotkany mechanik) Pozdr
Anonymous - 19-12-2007, 23:07

Witam, ja w swojej Cari DI-D wymieniłe filtr na ten filtrona. Jest mniejszy, ale gwint pasuje i nic nie cieknie, więc po co przepłacać w serwisie :lol: . Zresztą mamy pod maską silnik renaulta więc zawsze można coś dobrać. Pozdro :D
kubas - 20-12-2007, 11:00

Problem rozwiazany. Pojechalem do Japan Auto i kupilem ponoc -japonski filtr Ashika - oczywiscie o tych rozmiarach co mialem poprzedni a nie tak jak zamiennik filtrona o polowe mniejszy(cena ta sama co filtrona - 16zl).Pozdr
Anonymous - 24-12-2007, 02:25

Być może większy filtr więcej może w zimie- parafina tak się nie odłoży.
Co Manijaki myślicie o dodatku do ropy, który ma ponoć zapobiegać wytrącaniu się parafiny w niskich temperaturach? Ja kupiłem koncentrat Xeramika.

Tomashi - 16-02-2008, 10:19

...odświeżę temat, bo właśnie kupiłem nowy filtr oleju (KNECHT) i tak jak pisze Kolega wyżej - jest dużo krótszy. Ma ktoś taki założony - jakieś skutki "uboczne"? pozdr.
JCH - 16-02-2008, 12:48

Tomashi napisał/a:
bo właśnie kupiłem nowy filtr oleju (KNECHT) ... dużo krótszy. Ma ktoś taki założony - jakieś skutki "uboczne"?
Od dawien dawna kupuję od japaneze tylko Knechty - te krótsze właśnie. Don't worry 8)