To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - [E55A 2.0] Problemy z hamulcem nożnym - po 10 minutach jazdy

Anonymous - 04-01-2008, 11:56
Temat postu: [E55A 2.0] Problemy z hamulcem nożnym - po 10 minutach jazdy
Mam problem, z hamulcami - 2.0 AUTOMAT GALANT 94. Jak uruchomie auto pedał hamulca jest dość nisko - jest wszytsko OK - hamulce działąja bez zarzutu. Jednak po przejechaniu pewnego odcinka drogi - gdy uzyje hamulca - wyczuwam tak jakby nie odbił hamulec - czuć drgania i grzeją sie felgi. Po wciśnięciu hamulca wyczuwam ze auto hamuje juz jak lekko nacisne hamulec - tak jakby pedał sie podniósł. Opór jest w wyższym punkcie niz jak to miało miejsce na początku jazdy. Jak usunąć ten problem - proszę o pomoc. Byłem z tym u Majstra - odkręcił koła - przeczyścił wszystko co tam jest odpowiedzialne za hamowanie i miało być OK - ale nie jest. Co może być przyczyną ?? Pragnę zaznaczyć, że auto ok 2 lat nie było na chodzie. Proszę o pomoc - co może być nie tak. (ew.kontakt do jakiegoś mechanika z Poznania - najlepiej z okolic Piątkowa).
lipa40 - 04-01-2008, 17:03

darkomtel napisał/a:
co może być nie tak
Moim zdaniem - wymień płyn i odpowietrz hamulce . :?
jacek11 - 04-01-2008, 18:33

Trzeba by też wymienić uszczelniacze.Koszt ok.20 zeta na koło.
czekoladka_1981 - 04-01-2008, 19:00

darkomtel napisał/a:
Pragnę zaznaczyć, że auto ok 2 lat nie było na chodzie

Rozebrać zaciski, wyczyscic sruby prowadzac i przesmarowac je swiezym smarem, wyjac cylinderki i je przeczyscic, posprawdzac uszczelki itd. Blokowanie odbywa sie prawdopodobnie na prowadnicach bo pasta miedziana (ogolnie stosowana do tego) ma taka cechce ze sie z tego po podgrzaniu robi bardzo gesta maż (taka ze latwiej sie do niej przykleic niz po niej slizgac). Ale skoro juz bedziesz to rozbierac to przeczysc wszystko dla porzadku i na pozniej

lipa40 - 04-01-2008, 19:12

darkomtel napisał/a:
Byłem z tym u Majstra - odkręcił koła - przeczyścił wszystko co tam jest odpowiedzialne za hamowanie i miało być OK
Na ile Cię skasował :?: :laughing7:
pawlos - 05-01-2008, 22:09

Testowałem to już 2 razy- tłoczek do wyczyszczenia , na zimnym lekko trze klocek o tarcze i nagrzewa się, a jak się nagrzeje to już wogóle nie odbija(rozszerzalność cieplna)

I najlepiej wymień już od razu płyn hamulcowy i odpowietrz hamulce.

pozdrawiam.