To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Ogólne - Panel komputera - nie gaśnie

Anonymous - 31-01-2008, 08:24
Temat postu: Panel komputera - nie gaśnie
Witam. Mam problem, pojawił się on dzisiaj rano. Otóż nie gaśnie mi wyswietlacz panelu komputera. Rano wsiadając do auta po zamknięciu drzwi zaświecił się (kluczyków nie było w stacyjce). Teraz jest taki numer że przy otwartych drzwiach gaśnie a po ich zamknięciu zaczyna świecić...Jakieś zwarcie,przebicie (w Krakowie pada deszcz )..z góry dziękuje za pomoc i rady co z tym począć.
Anonymous - 31-01-2008, 08:27

Na początek sprawdź czujkę drzwi - pewnie dostała zwarcia i robi zamieszanie :wink:
Anonymous - 31-01-2008, 08:51

Strzał w dziesiątke , to była chyba ta czujka drzwi. Poruszałem , przetarłem , panel w tej chwili przestał świecić. Potraktować to jak wybryk czy gdzieś podjechać z tym problemem , sprawdzić dokładniej te czujke? Podejrzewam ze to wina dzisiejszej aury - mokro, wilgotno.
cns80 - 31-01-2008, 08:57

Szybka interwencja slo_mo :D
Anonymous - 31-01-2008, 09:40

ozeo napisał/a:
Strzał w dziesiątke , to była chyba ta czujka drzwi. Poruszałem , przetarłem , panel w tej chwili przestał świecić. Potraktować to jak wybryk czy gdzieś podjechać z tym problemem , sprawdzić dokładniej te czujke? Podejrzewam ze to wina dzisiejszej aury - mokro, wilgotno.

Jak już jest dobrze to nie ruszaj. Jak problem się będzie powtarzał to wymontuj tą czujkę i dokładnie przeczyść.

cns80 napisał/a:
Szybka interwencja slo_mo :D

Dziękuję, po to tu jesteśmy :roll: :wink:

Anonymous - 31-01-2008, 09:44

Dziękuje za szybko pomoc :-)
Moominek - 31-01-2008, 12:03

Jaki związek ma czujka w drzwiach z podświetleniem panelu? :) W moim MSS panel podświetlany jest tylko i wyłacznie w momencie włączenia świateł.
Anonymous - 31-01-2008, 12:55

Ha! a u mnie wystarczyło zamknąć drzwi nie przekręcając kluczyków w stacyjce :-) patrz powyżej. zgodnie z sugestią slo_mo prawdopodobnie czujka dostała zwarcia i mieszała . gdy pogrzebalem przy niej (kilka mocnych naciśnięć , przetarcie ) problem zniknął - więc ewidentnie to była wina czujki.
cns80 - 31-01-2008, 15:07

ozeo popraw sobie w profilu "samochód". Masz wpisane "soace star" :D
Anonymous - 01-02-2008, 09:23

Moominek napisał/a:
Jaki związek ma czujka w drzwiach z podświetleniem panelu? :) W moim MSS panel podświetlany jest tylko i wyłacznie w momencie włączenia świateł.

Widziałem takie cudo kiedys w Corsie. Jak otwierałes drzwi to sie wyświetlały cyferki z aktualnym przebiegiem. No a po zamknieciu drzwi po jakims czasie znikały. Nie wiedziałem tylko ze takkie bajery montowali w SS :shock:

cns80 - 01-02-2008, 09:30

Moominek napisał/a:
W moim MSS panel podświetlany jest tylko i wyłacznie w momencie włączenia świateł.
W moim tak samo. Podejrzewam że koledzy mają też podtrzymanie oświetlenia wnętrza przez parę sekund po zamknięciu drzwi. Czy mam rację slo_mo i ozeo :?:
saphire - 01-02-2008, 10:14

Czyli pewnie brak jakiejś blokującej diody w obwodzie podtrzymania oświetlenia i przez ten obwód prąd dostaje się gdzieś dalej na zegary czy coś innego.
Anonymous - 01-02-2008, 12:40

cns80 napisał/a:
Moominek napisał/a:
W moim MSS panel podświetlany jest tylko i wyłacznie w momencie włączenia świateł.
W moim tak samo. Czy mam rację slo_mo i ozeo :?:

Racja, ja w swoim MSS mam tak samo.

Z drugim przypadkiem podświetlenia (otwarcie drzwi powoduje podświetlenie wyświetlacza na kilka sekund) spotykam się codziennie w Oplu Vectra mojego taty :)

cns80 - 01-02-2008, 13:57

slo_mo napisał/a:
Oplu Vectra
A no właśnie :)
Anonymous - 22-02-2008, 11:34

w moim przypadku na wyświetlaczu pokazują się nie kompletne cyfry i litery tak jakby coś nie stykało a nie wiem jak obudowę wyświetlacz zdjąć i zobaczyć co nie styka .po poruszeniu obudowy lub wyświetlacza jest OK ale tylko na chwile, drgania robią swoje .może coś poradzicie,lub powiecie jak ściągnąć tą obudowe.