Panel komputera - nie gaśnie |
Autor |
Wiadomość |
ozeo [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2008, 08:24 Panel komputera - nie gaśnie
|
|
|
Witam. Mam problem, pojawił się on dzisiaj rano. Otóż nie gaśnie mi wyswietlacz panelu komputera. Rano wsiadając do auta po zamknięciu drzwi zaświecił się (kluczyków nie było w stacyjce). Teraz jest taki numer że przy otwartych drzwiach gaśnie a po ich zamknięciu zaczyna świecić...Jakieś zwarcie,przebicie (w Krakowie pada deszcz )..z góry dziękuje za pomoc i rady co z tym począć. |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2008, 08:27
|
|
|
Na początek sprawdź czujkę drzwi - pewnie dostała zwarcia i robi zamieszanie |
|
|
|
 |
ozeo [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2008, 08:51
|
|
|
Strzał w dziesiątke , to była chyba ta czujka drzwi. Poruszałem , przetarłem , panel w tej chwili przestał świecić. Potraktować to jak wybryk czy gdzieś podjechać z tym problemem , sprawdzić dokładniej te czujke? Podejrzewam ze to wina dzisiejszej aury - mokro, wilgotno. |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2008, 09:40
|
|
|
ozeo napisał/a: | Strzał w dziesiątke , to była chyba ta czujka drzwi. Poruszałem , przetarłem , panel w tej chwili przestał świecić. Potraktować to jak wybryk czy gdzieś podjechać z tym problemem , sprawdzić dokładniej te czujke? Podejrzewam ze to wina dzisiejszej aury - mokro, wilgotno. |
Jak już jest dobrze to nie ruszaj. Jak problem się będzie powtarzał to wymontuj tą czujkę i dokładnie przeczyść.
cns80 napisał/a: | Szybka interwencja slo_mo |
Dziękuję, po to tu jesteśmy |
|
|
|
 |
ozeo [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2008, 09:44
|
|
|
Dziękuje za szybko pomoc |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Mar 2005 Posty: 999 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 31-01-2008, 12:03
|
|
|
Jaki związek ma czujka w drzwiach z podświetleniem panelu? W moim MSS panel podświetlany jest tylko i wyłacznie w momencie włączenia świateł. |
_________________ EA5W 2.5 V6 - - już nie pali Oto jego historia
MSS 1,6 Family - ukatrupiony przez kobitkę z podporządkowanej...
CX3A(red) - wjechali mu w tył i wrzucili do rowu...
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉 |
|
|
|
 |
ozeo [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2008, 12:55
|
|
|
Ha! a u mnie wystarczyło zamknąć drzwi nie przekręcając kluczyków w stacyjce patrz powyżej. zgodnie z sugestią slo_mo prawdopodobnie czujka dostała zwarcia i mieszała . gdy pogrzebalem przy niej (kilka mocnych naciśnięć , przetarcie ) problem zniknął - więc ewidentnie to była wina czujki. |
|
|
|
 |
cns80

|
|
|
|
 |
dlugiad [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2008, 09:23
|
|
|
Moominek napisał/a: | Jaki związek ma czujka w drzwiach z podświetleniem panelu? W moim MSS panel podświetlany jest tylko i wyłacznie w momencie włączenia świateł. |
Widziałem takie cudo kiedys w Corsie. Jak otwierałes drzwi to sie wyświetlały cyferki z aktualnym przebiegiem. No a po zamknieciu drzwi po jakims czasie znikały. Nie wiedziałem tylko ze takkie bajery montowali w SS |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 01-02-2008, 09:30
|
|
|
Moominek napisał/a: | W moim MSS panel podświetlany jest tylko i wyłacznie w momencie włączenia świateł. | W moim tak samo. Podejrzewam że koledzy mają też podtrzymanie oświetlenia wnętrza przez parę sekund po zamknięciu drzwi. Czy mam rację slo_mo i ozeo |
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 01-02-2008, 10:14
|
|
|
Czyli pewnie brak jakiejś blokującej diody w obwodzie podtrzymania oświetlenia i przez ten obwód prąd dostaje się gdzieś dalej na zegary czy coś innego. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2008, 12:40
|
|
|
cns80 napisał/a: | Moominek napisał/a: | W moim MSS panel podświetlany jest tylko i wyłacznie w momencie włączenia świateł. | W moim tak samo. Czy mam rację slo_mo i ozeo |
Racja, ja w swoim MSS mam tak samo.
Z drugim przypadkiem podświetlenia (otwarcie drzwi powoduje podświetlenie wyświetlacza na kilka sekund) spotykam się codziennie w Oplu Vectra mojego taty |
|
|
|
 |
cns80

|
|
|
|
 |
jarekw [Usunięty]
|
Wysłany: 22-02-2008, 11:34
|
|
|
w moim przypadku na wyświetlaczu pokazują się nie kompletne cyfry i litery tak jakby coś nie stykało a nie wiem jak obudowę wyświetlacz zdjąć i zobaczyć co nie styka .po poruszeniu obudowy lub wyświetlacza jest OK ale tylko na chwile, drgania robią swoje .może coś poradzicie,lub powiecie jak ściągnąć tą obudowe. |
|
|
|
 |
|