[92-96]Galant E5xA - [E52A 1.8] Pompa paliwowa.
Anonymous - 31-01-2008, 20:12 Temat postu: [E52A 1.8] Pompa paliwowa. Z racji, iż jest to mój pierwszy post na tym forum, chciałbym wszystkich serdecznie przywitać. Mam nadzieję, że będę mógł się tutaj częściej udzielać i wzajemnie z Wami tworzyć tą społeczność. A teraz do meritum sprawy.
Ostatnio w moim Galancie zatarła się pompa paliwowa (ewidentnie przez moje niedbalstwo). Na szczęście już jest po przeszczepie, ale nie wszystko jest tak jak być powinno. Otóż, nowa pompa bardzo głośno pracuje, wręcz wyje. Sam silnik natomiast pracuje na benzynie tylko na 3 cylindry,. Jestem niemal pewny, że jest to wina wtryskiwacza. Mechanik, który dokonywał naprawy mówił mi, że musiał wygrzebywać opiłki metalu z ... no właśnie, mówił tak zawile, że sam nie wiem, z którego elementu układu paliwowego. Ponadto powiedział mi, że zarówno wtrysk jak i pompa powinny zacząć działać prawidłowo po przejechaniu na benzynie 2-3 tysięcy kilometrów.
Tuż po odebraniu samochodu, przy jeździe na benzynie świeciła się kontrolka komputera "Check Engine". Mechanik stwierdził, że jest to spowodowane zubożałą dawką paliwa, i że z czasem to ustanie. Faktycznie zauważyłem, że czasami przestaje się świecić.
Tak pokrótce wygląda cała sytuacja. Zatem mam pytanie do Was Drodzy Forumowicze, czy według Was rzeczywiście te problemy z czasem przestaną występować, czy może tkwi w tym jeszcze jakiś haczyk. Co ewentualnie mogę jeszcze sprawdzić? Osobiście uważam, że skoro pompa jest nowa, to nie powinna tak się zachowywać.
Z góry dziękuję Wam za pomoc.
Pozdrawiam
jacek11 - 31-01-2008, 22:20
Jeżeli kupiłeś pompę oryginalną, to nie powinna wyć.Natomiast jeżeli masz zamiennik,to istnieje prawdopodobieństwo że będzie wyła.Sprawdzić możesz ciśnienie pompy.Jeśli jest dobre,to nie ma się czym przejmować.Ja się przyzwyczaiłem.Ewentualnie radio głośniej.
wrummm - 30-11-2009, 18:09 Temat postu: [E55A 2.0] Pompa paliwa Mam pytanie : otóż jakiś czas temu jechałem swoim galem na zupie i zabrakło mi jej na trasie ,auto jest zagazowane a gazu nie miałem bo akurat "przepalałem " auto z pełnego baku benzyny. zatarła się pompka paliwa i trzeba było wymienić. wymieniłem ale auto dalej nie trybi na benzynie aczkolwiek na gazie hula i pali sie taka kontrolka "check engine" . mechaniorzy majstrowali przy komputerku ale nie dali rady i teraz pytanie : co to może być ?!
mitsu_pl - 01-12-2009, 15:15
sprawdź bezpiecznik od pompy, jeżeli nie tam to zobacz czy jest napięcie na wtyczce do pompy. Jeżeli nie ma i bezpiecznik też cały to przekaźnik, jeżli nie to, to znaczy, że cościk z pompą jest nie tak...
Owczar - 03-12-2009, 10:52
wrummm, wymrugaj błędy: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3245
wrummm - 04-12-2009, 18:32 Temat postu: pompa no ok wymieniłem wszystkie bezpieczniki a dzisiaj rano nawet zdechł mi na gazie i nie mam pojęcia co dalej robic a kolejne 600 zł wywalone na mechanika który jak widać nie zrobił nic oprócz wymiany pompy nie bardzo mi sie uśmiecha
|
|
|