To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

UK & IRLANDIA - pytanie dla kursujących autem między PL a NI (UK, ROI)

Jogurt - 07-02-2008, 16:55
Temat postu: pytanie dla kursujących autem między PL a NI (UK, ROI)
być może będzie potrzeba przejazdu miśkiem z irlandii północnej do polski. może ktoś napisać jaką najlepiej trasę obrać, jakie są koszta po drodze. interesuje mnie przejazd zarówno przez uk jak i przez irlandie południową.
swinks_UK - 08-02-2008, 15:57

Chyba najprościej:
Kurs na Dublin i łapanie promu do Liverpoolu. Można też do Holyhead (Anglesey Is.) ale wtedy przeprawa przez całą Walię (w miarę szybka droga A55). Z Liverpoolu trochę autostradą M62, a potem M6 na południe na Birmingham, potem trochę rzeźby w węźle Birmingham, czyli kawałek M5 i M42 by obrać zjazd na M40 na Londyn, potem południową stroną londyńskiej obwodnicy M25 i dalej zjazd ma M20 na Folkestone/Dover. Sama trasa Liverpool-Dover to jakieś 5 - 6 godzin przeciętnej jazdy. Hm...w rush hours dolicz jeszcze 2 godziny.
Co do kosztów... cena za litr benzyny 95 to jakieś 1.05 do 1.08 GBP. Ropa jest z reguły 10p droższa za litr.
Przeprawa promem Dunkierka-Dover to 18 GBP w jedną stronę liniami Norfolkline. Cena obejmuje nocne frachty, w dzień to nawet 3 razy drożej. Ale i tak, ta linia jest najtańsza na tej trasie. Kurs trwa 1 godz. 40 min. Sprawdź ich stronę internetową. Niestety nie znam szczegółów promów do Irlandii.

Jogurt - 08-02-2008, 23:38

dzieki wielkie, chyba taka trase obiore jak pojade. dowiedzialem sie tez ze prom z tych linii kursuje takze z belfastu. to by juz bylo wogole slodko
tucci - 10-02-2008, 02:10

a ja lecialem tak: wroclaw-frankfurt/main-paryz-cherbourg(port we francji) 20kilka godzin.jesli nie bierzesz noclegow po drodze-ja mialem 2 za 1szym razem to paliwo 250-300e.prom(do rosslare w roi-18h ok 180e. ale sa jescze inne opcje. 8)