[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E32A 1.8] Galant e32a 1,8 - problem z przyśpieszaniem i obr
Anonymous - 07-03-2008, 09:07 Temat postu: [E32A 1.8] Galant e32a 1,8 - problem z przyśpieszaniem i obr Witam, jakieś dwa tygodnie temu stałem się szczęśliwym posiadaczem drugiego Mitsubishi - tym razem Galanta z 92r. e32a 1,8. Zauważyłem że mam problem z obrotami. Kiedy odpalam zimnego - ma problem z utrzymaniem wolnych obrotów, gdy się rozgrzeje jest OK. I kolejna sprawa - w trakcie jazdy gdy mocniej wcisnę pedał gazu - auto przyśpiesza ale moim zdaniem nie tak jak powinno (kiedyś jeździłem takim modelem kolegi więc wiem jak to powinno wyglądać) - silnik jakby delikatnie szarpał tak jakby brakowało mu paliwa - filtr już wymieniłem. Gdzie mam szukać przyczyn takiego stanu rzeczy?
akbi - 07-03-2008, 09:22
radarpl napisał/a: | Zauważyłem że mam problem z obrotami. Kiedy odpalam zimnego - ma problem z utrzymaniem wolnych obrotów, gdy się rozgrzeje jest OK |
NIe trzyma wolnych obrotów ...to znaczy co??
- obroty skaczą??
- czy obroty masz na wyższym poziomie ... tak ok 1,5 tys, ale są płynne, bo jeśli tak to wszystko jest OK
Anonymous - 07-03-2008, 10:38
Odpala bez problemu, gdy silnik jest zimny delikatnie pływa ok 500 ob/min i zdarza mu się zgasnąć. Gdy jest rozgrzany prblem znika, trzyma wówczas 700-800 obr. no i to przyspieszenie... wydaje mi sie tez ze pali chyba troche za duzo ale wlasciwie to nie wiem jak powinno ksztaltowac sie zuzycie beny...
Anonymous - 07-03-2008, 14:03
Mój robi to samo a w dodatku po przejechaniu kilku kilometrów dostaje padaczki i by kontynuować jazdę muszę przełączyć na LPG . Zaś na LPG zaczynają mi obroty falować.
Startu też niema kręci sie tak lekko ponad 3k i koniec.
Anonymous - 07-03-2008, 15:47
Teraz to to już się jechać nie da... zachowuje się jakby paliwa nie dostawał, albo przynajmniej dostawał za mało. na wolnych chodzi, przy dodaniu gazu dusi sie i gaśnie. Odkręciłem śrubę przelewową na listwie z wtryskami i na wolnych obrotach jakoś paliwo poleciało, przy dodaniu gazu przestaje zupełnie, usterka wskazuje więc na pompę paliwa. Jakby wytwarzała zbyt małe ciśnienie, LPG niestety nie mam...
szubab - 07-03-2008, 22:50
Sprawdź czy przepływomierz nie jest zepsuty. Odłącz jego złącze (na puszce od filtra powietrza) i zobacz jak się będzie samochód na zimno zachowywał.
Anonymous - 07-03-2008, 23:21
juz sprawdzilem... zachowuje sie tak samo... niestety
waldi-1 - 08-03-2008, 10:27
po odłączeniu przepływomierza silnik powinien zgasnąc, przeczyśc przepustnice bo pewnie jest zapaprana juz nieżle
Maretzky85 - 08-03-2008, 10:41
waldi-1 napisał/a: | po odłączeniu przepływomierza silnik powinien zgasnąc... |
bzdura
waldi-1 - 08-03-2008, 10:43
powinien powinien, komp niedostaje wtedy odczytu, zapalasz silnik wychodzisz odłanczasz kostke z filtra a silnik gaśnie , oczywiscie gdy zapalisz go ponownie to bedzie chodził
jacek11 - 08-03-2008, 10:43
Po odłączeniu przepływki komputer bierze sobie wartości domyślne, i w większości podbija obroty .
Anonymous - 08-03-2008, 13:15
Zgadza się... po odłączeniu przepływki auto gaśnie. Z tym że w dalszym ciągu nie mogę dodać gazu bo zaczyna przerywać, jakby dostał za małą dawkę paliwa. NIe wiem gdzie szukać, pierwszy pomysł to była pompa która daje za małe ciśnienie... zgłupiałem i tyle. nie wiem co dalej;(
waldi-1 - 08-03-2008, 13:17
a jak zimny jest to masz taki objaw jakby niebyło ssania????
Anonymous - 08-03-2008, 13:47
dokładnie tak... gdy jest zimny nie ma ssania. wlasnie przed chwila bylem sie nim przejechac i jest caly czas tak samo. przy delikatnej jezdzie jeszcze da sie jakos jechac, gdy wcisne wiecej gazu to silnik traci obroty. tak sobie jeszcze mysle czy pompa nie zaciagnela jakiegos syfu ze zbiornika??
waldi-1 - 08-03-2008, 13:58
no powiem ci tak , ja miałem tak samiuśko a wina był komp, jeśli masz mozliwośc podmień kompa i zobaczysz ze wszystko jest dobrze, niewiem dokładnie co w kompie padło ale ja zmieniłem kondesatory w nim i nic niepomogło , zakupiłem za 5 dych kompa i maszyna smiga
[ Dodano: 08-03-2008, 13:59 ]
jesli by po odłączeniu przepływki niebyło zmian to znaczy ze ona jest padnieta ale jeśli masz reakcje to na 100 % jest dobra
|
|
|