To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę Kupić Space Stara - [MSS 1.6] MSS przed kupnem (używane) - słaby ręczny i pytani

Anonymous - 06-04-2006, 09:31
Temat postu: [MSS 1.6] MSS przed kupnem (używane) - słaby ręczny i pytani
Witajcie,

wpadłem tu gościnnie z mondeoklubpolska.org, ponieważ szukam aktualnie (nie dla siebie ;) , jednak mondeo mi się dobrze jeździ :twisted: ) Space Stara. Mam na oku dwie sztuki, obie 2002 rok i w miarę niski udokumentowany przebieg (oba w okolicach 50-55 kkm). Niestety w obu jak wynika z wydruków z diagnostyki sprawność hamulca ręcznego pozostawia wiele do życzenia (13-18%). Czy ten typ tak ma, czy po prostu coś się lubi zapiec/zakleszczyć w linkach od ręcznego i nie pozwala na porządne zahamowanie kół ?
Pytanie drugie: czy posiadanie fabrycznego radia implikuje posiadanie kompa pokładowego ? I w drugą stronę - brak fabrycznego radia wyklucza kompa ? Jakie funkcje ma komputer pokładowy w MSS ? Brak kompa ma wpływ na ilość (1 lub 2) liczników przebiegu dziennego (trip)?

Z góry wielkie dzięki

Hubeeert - 06-04-2006, 09:34

Hamulec ręczny to bolączka Mitsu niestety. Tzn tarczowy bo bębny lepiej trzymają. Można sobie z tym poardzić ale tak jak na przykład u mnie wymagało to wymiany jednej linki i czyszczenia zacisków. Tyle że mój Mirage ma już 17 lat i ponad 300000km przebiegu.
Student - 06-04-2006, 09:53

Ręczny jak ręczny ja jestem zadowolony, tyłem nie zawijam, co do radia wymontowanie fabrycznego powoduje utratę funkcjonalnoci kompa, pozostaje na ostatniej właczonej funkcji, jest opcja zmiany ale podobno na wyłaczonym silniku gdzieś opisywana na forum, można jeszcze zastosować przejściówkę podobno działa ale jej cena ok. 350zł.
Anonymous - 06-04-2006, 10:37
Temat postu: Re: MSS przed kupnem (używane) - słaby ręczny i pytanie o ra
Kayu napisał/a:
Niestety w obu jak wynika z wydruków z diagnostyki sprawność hamulca ręcznego pozostawia wiele do życzenia (13-18%). Czy ten typ tak ma, czy po prostu coś się lubi zapiec/zakleszczyć w linkach od ręcznego i nie pozwala na porządne zahamowanie kół ?

Na ręcznym tak właśnie będzie. Niedużo poprawisz. Przeglądy rejestracyjne przechodzi. Tylne hamulce w tym aucie są w ogóle dziwne. Klocki zżerały mi szybciej niż przód...

Kayu napisał/a:

Pytanie drugie: czy posiadanie fabrycznego radia implikuje posiadanie kompa pokładowego ? I w drugą stronę - brak fabrycznego radia wyklucza kompa ? Jakie funkcje ma komputer pokładowy w MSS ? Brak kompa ma wpływ na ilość (1 lub 2) liczników przebiegu dziennego (trip)?

Fabryczne radio = komputer
Niefabryczne radio = brak komputera

Funkcje komputera są i tak szczątkowe: średnie spalanie od ostatniego kasowania, średnia prędkość od ostatnoiego kasowania, przewidywany zasięg (który ma się do rzeczywistości raz lepiej raz gorzej w zależnośći od egzemplarza).

Oba liczniki przebiegu dziennego są niezależne od komputera i wyświatlane są na prędkościomierzu.

Pzdrw.
R.B.

Anonymous - 06-04-2006, 10:45
Temat postu: Re: MSS przed kupnem (używane) - słaby ręczny i pytanie o ra
Robert Bryl napisał/a:
Funkcje komputera są i tak szczątkowe: średnie spalanie od ostatniego kasowania, średnia prędkość od ostatnoiego kasowania, przewidywany zasięg (który ma się do rzeczywistości raz lepiej raz gorzej w zależnośći od egzemplarza).

A jak nie ma radia fabrycznego to jest w ogóle ten duży wyświetlacz na konsoli środkowej ? Nie oglądałem jeszcze osobiście tego egzemplarza bez radia więc sorki za głupie pytanie ;) Do czego wtedy słuzy ten wyświetlacz jeżeli oczywiście jest zamontowany ?

Student - 06-04-2006, 10:50

Robercie dodatkowo wyświetlacz podaje godzinę, RDS , wykowawcę piosenki i jeszcze kilka bajerów nie tylko same km i litry, a co z wyswietlaczem jak nie ma radia to naprawdę nie wiem.
Anonymous - 06-04-2006, 12:28

Student napisał/a:
Robercie dodatkowo wyświetlacz podaje godzinę, RDS , wykowawcę piosenki i jeszcze kilka bajerów nie tylko same km i litry, a co z wyswietlaczem jak nie ma radia to naprawdę nie wiem.

Wyświetlacz tak. Ale wyświetlacz to nie komputer :) .
Wyświetlacz jak nie ma radia fabrycznego podaje godzinę, temperaturę zewnętrzną i zasięg jak mnie pamięć nie myli.

Pzdrw.

Anonymous - 06-04-2006, 12:59

Robert Bryl napisał/a:
Student napisał/a:

Wyświetlacz tak. Ale wyświetlacz to nie komputer :) .
Wyświetlacz jak nie ma radia fabrycznego podaje godzinę, temperaturę zewnętrzną i zasięg jak mnie pamięć nie myli.

Pzdrw.

dokładnie jak koledzy napisali-nazwa radia lub nr.utworu/siła głosu i tyle jak o radiu mówimy a normalnie godzina/zasięg lub spalanie lub prędkość i godzinka :mrgreen:

Anonymous - 06-04-2006, 14:00

gumas_72 napisał/a:
[

dokładnie jak koledzy napisali-nazwa radia lub nr.utworu/siła głosu i tyle jak o radiu mówimy a normalnie godzina/zasięg lub spalanie lub prędkość i godzinka :mrgreen:

Właśnie jak nie masz fabrycznego radia to nie ma przełącznika między funkcjami (siakiś ... żólty wsadził go do radia :shock: ) i wyświetlacz pokazuje tylko jedną z nich. Nie pomnę tylko dokładnie którą, czy zasięg czy prędkość czy średnie spalanie...

Pzdrw.

Potek - 06-04-2006, 17:05

Robert Bryl napisał/a:
Właśnie jak nie masz fabrycznego radia to nie ma przełącznika między funkcjami (siakiś ... żólty wsadził go do radia ) i wyświetlacz pokazuje tylko jedną z nich. Nie pomnę tylko dokładnie którą, czy zasięg czy prędkość czy średnie spalanie...

Pokazuje temperaturę zewnętrzną, godzinę i albo domniemany zasieg, albo średnią prędkość albo średnie spalanie.

Bez firmowego radia można przestawić wskazania na wyświetlaczu tak aby cały czas była pokazywana jedna z w/w wartości.
Robi sie to tak:
1. Wyłącz zapłon
2. Naciśnij nieopisany przycisk pod wyświetlaczem
3. Włącz zapłon
4. Trzymająć cały czas naciśnięty nieopisany przycisk naciskasz SET pod wyświetlaczem i zmieniasz wyświetlaną informacje.
5. Puszczasz przyciski i pozostaje na wyświetlaczy to co ustawiłeś

No i już :)

Anonymous - 06-04-2006, 22:33

Wielkie dzięki wszystkim za odpowiedzi. MSS zakupiony, z radiem fabrycznym (ale to nie było decydujące kryterium ;) ). Jeszcze jedno pytanie, zanim nie uda mi się otrzymać instrukcji obsługi (nie było z samochodem). Da się jakoś zresetować ten komputer - wskazania spalania chwilowego ma jakieś "od czapy" - zaczął od 20l/100 i po przejechaniu 45km spadło powoli do 11 l/100. Pewnie z powodu długiego postoju i krótkotrwałych przejażdzek coś mu się źle ustawiło w rejestrach :lol:
Anonymous - 06-04-2006, 22:37

Kayu napisał/a:
Wielkie dzięki wszystkim za odpowiedzi. MSS zakupiony, z radiem fabrycznym (ale to nie było decydujące kryterium ;) ). Jeszcze jedno pytanie, zanim nie uda mi się otrzymać instrukcji obsługi (nie było z samochodem). Da się jakoś zresetować ten komputer - wskazania spalania chwilowego ma jakieś "od czapy" - zaczął od 20l/100 i po przejechaniu 45km spadło powoli do 11 l/100. Pewnie z powodu długiego postoju i krótkotrwałych przejażdzek coś mu się źle ustawiło w rejestrach :lol:

Przytrzymasz ten biały przycisk na radio dłużej i powinno się zresetować. Całkowity reset, to odłączenie akumulatora na chwilę

Potek - 06-04-2006, 22:41

Kayu napisał/a:
Da się jakoś zresetować ten komputer - wskazania spalania chwilowego ma jakieś "od czapy" - zaczął od 20l/100 i po przejechaniu 45km spadło powoli do 11 l/100
To nie jest spalanie chwilowe tylko średnie więc czym będziesz więcej jeździł bez resetowania tym będzie ono bardziej wiarygodne ale jako spalanie średnie!!.

Resetować można naciskając przez dłuższą chwilę przycisk DISP który znajdziesz w radiu. Tym przyciskiem zresztą przełączasz wskazania komputera.

Edit: ooo... o resecie już Fido napisał

JCH - 09-04-2006, 19:24

Kayu napisał/a:
MSS zakupiony, z radiem fabrycznym
Zapraszamy właściciela/-elkę na nasze Forum na dłużej :)
Anonymous - 09-04-2006, 21:14

JCH napisał/a:
Kayu napisał/a:
MSS zakupiony, z radiem fabrycznym
Zapraszamy właściciela/-elkę na nasze Forum na dłużej :)

Nie omieszkam tu zaglądać, ponieważ będę zapewne "stróżem technicznym" zakupionego MSSa :lol: . MSS ma właścicielkę, a stróż płci męskiej będzie się tu udzielał.
Po wczorajszych dłuższych jazdach na fotelu pasażera nurtują mnie jeszcze dwa-trzy pytania:
przy włączonej klimie mam wrażenie, że co kilka chwil dmuchawa jakby zwalniała. Bez włączonej klimy jest normalnie. Czyżby wentylatory przy chłodnicy były aż tak głośne że słychać jak się wyłączają (co ja interpretuję jako zwolnienie dmuchawy - po odgłosie) U mnie w mondeo nie mam takiego efektu - może to właśnie kwestia wygłuszenia komory silnika - jak włączę klimę to sprężarkę słychać tylko na zewnątrz samochodu.
Wg. serwisówki tego MSSa miał on serwis klimy zrobiony pod koniec maja 2005 wraz z przeglądem na 60kkm. Zastanawiam się czy warto znów pojechać na serwis klimy, mimo że samochód od tego czasu przejechał tylko 6500km. Z drugiej strony wydajność tej klimy jest mocno dyskusyjna jak dla mnie.
I jeszcze jedno: MSS ma grzane lusterka ? (Family 1.6 '2002 po FL)