Space Star Techniczne - [MSS ALL] ELEKTRYKA Family - przerywana praca wycieraczek.
Anonymous - 07-04-2006, 09:38 Temat postu: [MSS ALL] ELEKTRYKA Family - przerywana praca wycieraczek. Witam.
Czy może któryś z Grupowiczów zmierzył się z dorobienie programowanej przerwy w pracy wycieraczek w Space Starze Family?
Zastanawiam się czy nie byłoby możliwości podmiany przekaźnika wycieraczek na przekaźnik np. z volkwagena (przerwę między wachnięciami programuje się tam odpowienio właczając i wyłaczając przerywaną prace wycieraczek).
Może jest osoba dysponująca przynajmniej "kawałkiem" schematu elektrycznego z obwodem wycieraczek?
I jeszcze jedno pytanie - jak dostać się do przekaźnika wycieraczek? Sądząc po odgłosach pracy powinien znajdować się w kabinie samochodu pod malym schowkiem obok kierowcy, ale .... czy ta "szufladka" jakoś daje się wyjąć ? ( i włożyć ) Chyba, że na dostanie się do bezpieczników i przekaźników jest inny sposób.
Swego czasu na forum (wsieci), był opis jak podpiąć kontrolkę przednich halogenów jako kontrolke świateł mijania. Możliw, że ktoś z Was to robił i pomoże mi w dostaniu się do "druciorów"
Anonymous - 07-04-2006, 10:05
W wersji comfort jest taka funkcjonalność. Myślę, ze wystarczy jeśli podmienisz wajchę + jakiś sterownik i będziesz to miał niczym oryginał
Anonymous - 07-04-2006, 10:17
Wiem, że comfort ma taką funkcjonalność, ale...
Kiedy zapytałem w serwisie ile kosztowalaby mnie przyjemnośc posiadania nowego przełącznika wycieraczek ( właściwie to chyba zespolonego) i nowego przekaźnika, usłyszałem, że około 800 zł.
Tyle nie dam, choćbym miał nie mieć nigdy możliwości programowania przerwy w wycieraczkach.
A, że samochód jeszcze na gwarancji myślę o jakieś "rzeźbie" łatwej do ewentualnego demontażu
Krzyzak - 07-04-2006, 10:31
Jakby co, to Podloty też miały taką funkcję - więc sterownik wycieraczek będzie tańszy niż od vw.
Anonymous - 07-04-2006, 10:37
Na allegro przekaźnik do vw kosztuje 30 zł
a Poldolot to przy tym vw - hitec w Polonezie był mikroprocesorowy sterownik wycieraczek, kierunkowskazów, awaryjnych i ogrzewania tylnej szyby.
Wydaje mi się, że jednak "rzeźba" z przekaźnikiem vw będzie prostsza
Zresztą zawsze mogę wyjąć przekaźnik z "miśka" do porównania - tylko jak to zrobić?
Kilka nowości z "pola boju".
Przede wszystkim przekaźniki przednich i tylnych wycieraczek są zintegrowane z przełącznikiem. (Okazało się, że moje ucho mnie zwiodło ) Z przełącznika wychodzi tylko kilka kabelków do instalacji, ale całe sterowanie ( całkiem przyjemna płytka z elektroniką - część elementów SMD - stanowi integralną część przełącznika).
Nieco milszą wiadomością jest fakt, że przełącznik zaspolony ( pod kierownicą) jest rozbieralny i można wymienić sam "kawałek" odpowiedzialny za sterowanie wycieraczkami - tylko gdzie to kupić?
Potek - 08-04-2006, 10:25
Odpowiedz jest jak zwykle jedna użytkownik o nicku JAPANEZE
TUTAJ znajdziesz namiary na niego i jeszcze kilku sprawdzonych sprzedawców części
Może ci pomogą
Anonymous - 19-04-2006, 20:12
Przygoda z regulowaną przerwą pracy wycieraczek zakończona - a właściw rozpoczęta
Znalazłem na allegro sprzedawce, który miał taki przełącznik.
z wysyłką zapłaciłem ok.90 zł i... od wczoraj mój Misiuńcio ma możliwość machania wycieraczkami z różnym czasem trwania przerwy między machnięciami:)
Mała rzecz a cieszy
Anonymous - 20-04-2006, 07:31
Jaki w końcu kupiłeś?
Anonymous - 20-04-2006, 14:23
Kupiłem oryginalny przełącznik wycieraczek do MSS-a
Założenie - 3 śrubki skręcające obudowę kolunmy kierownicy i przełacznik zespolony, potem 2 śrubki którymi przykręcony jest przełącznik wycieraczek, wtyczka do instalacji i montaż w odwrotnej kolejności - razem jakieś 15 minut ( w tym spacer z garażu na piętro po jeszcze jeden śrubokręt ).
Jak na złość od wczoraj i dziś deszcz nie pada
Anonymous - 20-04-2006, 19:26
tak jest w MSS comfort ta opcja jest w standardzie i jeśli ktoś ma mozliwość tak tanio ją dostać niech kupuje bo w trakcie jazdy w deszczu to miód na moje szyby.
pozdro dla Fido i dzęki
Anonymous - 21-04-2006, 07:29
ursa napisał/a: | Kupiłem oryginalny przełącznik wycieraczek do MSS-a
Założenie - 3 śrubki skręcające obudowę kolunmy kierownicy i przełacznik zespolony, potem 2 śrubki którymi przykręcony jest przełącznik wycieraczek, wtyczka do instalacji i montaż w odwrotnej kolejności - razem jakieś 15 minut ( w tym spacer z garażu na piętro po jeszcze jeden śrubokręt ).
Jak na złość od wczoraj i dziś deszcz nie pada |
Lubię takie rozwiązania. Eleganckie i nie łatane za pomocą sznurka od snopowiązałki. Gratulacje
Anonymous - 21-04-2006, 10:46
arek 69 napisał/a: | w trakcie jazdy w deszczu to miód na moje szyby |
hehe - wolalbym zeby miod nigdy nie znalazl sie na moich szybach w trakcie deszczu
|
|
|