Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
04-05-2008, 01:33
[MSS ALL] ELEKTRYKA Family - przerywana praca wycieraczek.
Autor Wiadomość
ursa
[Usunięty]

Wysłany: 07-04-2006, 09:38   [MSS ALL] ELEKTRYKA Family - przerywana praca wycieraczek.

Witam.
Czy może któryś z Grupowiczów zmierzył się z dorobienie programowanej przerwy w pracy wycieraczek w Space Starze Family?
Zastanawiam się czy nie byłoby możliwości podmiany przekaźnika wycieraczek na przekaźnik np. z volkwagena (przerwę między wachnięciami programuje się tam odpowienio właczając i wyłaczając przerywaną prace wycieraczek).

Może jest osoba dysponująca przynajmniej "kawałkiem" schematu elektrycznego z obwodem wycieraczek?

I jeszcze jedno pytanie - jak dostać się do przekaźnika wycieraczek? Sądząc po odgłosach pracy powinien znajdować się w kabinie samochodu pod malym schowkiem obok kierowcy, ale .... czy ta "szufladka" jakoś daje się wyjąć ? ( i włożyć ) :) Chyba, że na dostanie się do bezpieczników i przekaźników jest inny sposób.

Swego czasu na forum (wsieci), był opis jak podpiąć kontrolkę przednich halogenów jako kontrolke świateł mijania. Możliw, że ktoś z Was to robił i pomoże mi w dostaniu się do "druciorów" :)
Ostatnio zmieniony przez cns80 09-02-2009, 10:11, w całości zmieniany 2 razy  

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 07-04-2006, 10:05   

W wersji comfort jest taka funkcjonalność. Myślę, ze wystarczy jeśli podmienisz wajchę + jakiś sterownik i będziesz to miał niczym oryginał

ursa
[Usunięty]

Wysłany: 07-04-2006, 10:17   

Wiem, że comfort ma taką funkcjonalność, ale...
Kiedy zapytałem w serwisie ile kosztowalaby mnie przyjemnośc posiadania nowego przełącznika wycieraczek ( właściwie to chyba zespolonego) i nowego przekaźnika, usłyszałem, że około 800 zł.
Tyle nie dam, choćbym miał nie mieć nigdy możliwości programowania przerwy w wycieraczkach.
A, że samochód jeszcze na gwarancji myślę o jakieś "rzeźbie" łatwej do ewentualnego demontażu ;)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-04-2006, 10:31   

Jakby co, to Podloty też miały taką funkcję - więc sterownik wycieraczek będzie tańszy niż od vw.

ursa
[Usunięty]

Wysłany: 07-04-2006, 10:37   

Na allegro przekaźnik do vw kosztuje 30 zł :)
a Poldolot to przy tym vw - hitec :) w Polonezie był mikroprocesorowy sterownik wycieraczek, kierunkowskazów, awaryjnych i ogrzewania tylnej szyby.
Wydaje mi się, że jednak "rzeźba" z przekaźnikiem vw będzie prostsza :)

Zresztą zawsze mogę wyjąć przekaźnik z "miśka" do porównania - tylko jak to zrobić? :)

Kilka nowości z "pola boju".

Przede wszystkim przekaźniki przednich i tylnych wycieraczek są zintegrowane z przełącznikiem. (Okazało się, że moje ucho mnie zwiodło :) ) Z przełącznika wychodzi tylko kilka kabelków do instalacji, ale całe sterowanie ( całkiem przyjemna płytka z elektroniką - część elementów SMD - stanowi integralną część przełącznika).
Nieco milszą wiadomością jest fakt, że przełącznik zaspolony ( pod kierownicą) jest rozbieralny i można wymienić sam "kawałek" odpowiedzialny za sterowanie wycieraczkami - tylko gdzie to kupić?
Ostatnio zmieniony przez ursa 07-04-2006, 19:06, w całości zmieniany 1 raz  

Potek 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 Classic
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-04-2006, 10:25   

Odpowiedz jest jak zwykle jedna użytkownik o nicku JAPANEZE

TUTAJ znajdziesz namiary na niego i jeszcze kilku sprawdzonych sprzedawców części :)
Może ci pomogą

ursa
[Usunięty]

Wysłany: 19-04-2006, 20:12   

Przygoda z regulowaną przerwą pracy wycieraczek zakończona :) - a właściw rozpoczęta :)
Znalazłem na allegro sprzedawce, który miał taki przełącznik.
z wysyłką zapłaciłem ok.90 zł i... od wczoraj mój Misiuńcio ma możliwość machania wycieraczkami z różnym czasem trwania przerwy między machnięciami:)
Mała rzecz a cieszy :)

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 20-04-2006, 07:31   

Jaki w końcu kupiłeś?

ursa
[Usunięty]

Wysłany: 20-04-2006, 14:23   

Kupiłem oryginalny przełącznik wycieraczek do MSS-a :)
Założenie - 3 śrubki skręcające obudowę kolunmy kierownicy i przełacznik zespolony, potem 2 śrubki którymi przykręcony jest przełącznik wycieraczek, wtyczka do instalacji i montaż w odwrotnej kolejności - razem jakieś 15 minut ( w tym spacer z garażu na piętro po jeszcze jeden śrubokręt :) ).

Jak na złość od wczoraj i dziś deszcz nie pada :)

arek 69
[Usunięty]

Wysłany: 20-04-2006, 19:26   

tak jest w MSS comfort ta opcja jest w standardzie i jeśli ktoś ma mozliwość tak tanio ją dostać niech kupuje bo w trakcie jazdy w deszczu to miód na moje szyby.

pozdro dla Fido i dzęki
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 21-04-2006, 00:12, w całości zmieniany 1 raz  

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 21-04-2006, 07:29   

ursa napisał/a:
Kupiłem oryginalny przełącznik wycieraczek do MSS-a :)
Założenie - 3 śrubki skręcające obudowę kolunmy kierownicy i przełacznik zespolony, potem 2 śrubki którymi przykręcony jest przełącznik wycieraczek, wtyczka do instalacji i montaż w odwrotnej kolejności - razem jakieś 15 minut ( w tym spacer z garażu na piętro po jeszcze jeden śrubokręt :) ).

Jak na złość od wczoraj i dziś deszcz nie pada :)

Lubię takie rozwiązania. Eleganckie i nie łatane za pomocą sznurka od snopowiązałki. Gratulacje :-)

adams12
[Usunięty]

Wysłany: 21-04-2006, 10:46   

arek 69 napisał/a:
w trakcie jazdy w deszczu to miód na moje szyby

hehe - wolalbym zeby miod nigdy nie znalazl sie na moich szybach w trakcie deszczu :)

Odpowiedz do tematu