Carisma - Techniczne - Cari 1,8 GDI przepustnica
Anonymous - 15-05-2008, 10:09 Temat postu: Cari 1,8 GDI przepustnica Witam
Jestem po czyszczeniu przepustnicy w cari 1,8 gdi 2002r. (przepustnica bez linki). Mam takie pytanie. Mianowicie czy ruchoma blaszka, która przesłania przelot w przepustnicy ma sama z siebie zamykać ten przelot. W mojej przepustnicy nie domyka się ona samoczynnie (brakuje około 20 stopni do całkowitego zamknięcia). Jak dopchną blaszkę paluchem, to się zamknie całkowicie. Nie wiem czy tak ma być czy też nie.
pozdr
Anonymous - 15-05-2008, 20:11
tak ma byc nie domyka sie do konca poniewaz magnesy w silowniku sa tak ustawione na osi przepustnicy.
saphire - 15-05-2008, 20:58
Ma się zamykać do końca tzn. że mikroskopijny prześwit zostaje na grubość ćwierć włosa - jak ci się nie zamyka to albo sprężyna która odciąga linkę i przepustnicę siadła albo linka tak ciężko chodzi że sprężyna nie daje rady.
UPDATE: nie doczytałem że masz przepustnicę bez linki a to co napisałem tyczy się przepustnicy z linką czyli w cari generalnie przed liftem.
Anonymous - 15-05-2008, 22:32
Mój problem niestety nadal po czyszczeniu przepustnicy występuje. Wyszyściłem przepustnicę tak, że wygląda jak lustro. Uruchomiłem auto, silnik popyrkał sobie, obroty się ustawiły, ale radość trwała krótko. Jak próbowałem ruszyc (mam automat nie wiem czy ma to jakieś znaczenie) obroty znów zaczęły skakać od 500 - 2000 z częstotliwością mniej więcej co 2 sek. Przy kolejnym uruchomieniu obroty były tak małe, że silnik lewie kręcił, a koniec był już tradycyjny. Auto zdechło:). Ktoś ma jakieś pomysły? Wszelkie sugestie mile widziane.
Na wszelki wypadek zapytam się kto w Szczecinie zna się na Cari.
Anonymous - 15-05-2008, 22:38
sprawdz filtr paliwa i pompke paliwa,oraz najlepiej cicnienie na pompie wysokiego cisnienia. mi padla pompa wysokiego cisnienia , juz zdobylem druga i biore sie za wymiane.poszukaj na forum jest opisane o ile pamietam to "strazak" wymienil kilka dni temu pompe i wszystko wrocilo do normy.
saphire - 16-05-2008, 08:22
herkat napisał/a: | Jak próbowałem ruszyc (mam automat nie wiem czy ma to jakieś znaczenie) obroty znów zaczęły skakać od 500 - 2000 z częstotliwością mniej więcej co 2 sek. Przy kolejnym uruchomieniu obroty były tak małe, że silnik lewie kręcił, a koniec był już tradycyjny. Auto zdechło:). Ktoś ma jakieś pomysły? Wszelkie sugestie mile widziane.
Na wszelki wypadek zapytam się kto w Szczecinie zna się na Cari. |
Wygląda mi to na problem z krokowcem obracającym przepustnicą - powinieneś się chyba skontaktować z forumowiczem Bartkiem bo on takie potrafi regenerować.
Anonymous - 18-05-2008, 19:47
Problem został rozwiązany. Skoki obrotów były spowodowane odklejeniem się magnesu na czpieniu obracającym "blaszką" w przepustnicy. Wystarczyło odkręcić pokrywkę przysłaniającą elektromagnes w przepustnicy, a następnie przykleić magnes. Widocznie na tym polega regeneracja przepustnicy:):) Koszt naprawy = zakup dobrego kleju i trochę chęci.
P.S. Wielkie podziękowania dla Łukasza z UK, który napisał do mnie i opisał w jaki sposób rozwiązać problem. Piwo czeka na niego w Szczecinie. Co tam piwo, cała beczka;)
Anonymous - 19-05-2008, 21:46
Hi , wiec tak problem z moim autem mozna powiedziec ze zostal rozwiazany.Ale po kolei wymienilem pompe paliwa wysokiego cisnienia ,nastapila poprawa juz mi nie odcinalo paliwka silnik pracyje w pelnym zakresie obrotow, lecz pozostal problem z wolnymi obrotami,po przeczytaniu postu powyzej postanowilemzajrzec do swojej przepustnicy i musze wam powiedzec ze to co zobaczylem po odkreceniu pokrywy od silownika powalilo mnie na kolana otoz NIE MA JEDNEGO Z MAGNESOW wiec jak to ma dzialac prawidlowo.Te ciule co mi sprzedali przepustnice najzwyczajniej w swiecie oszukali mnie.A najgorsze wtym jest to ze juz ich nie moge znalesc. macie moze pomysl gdzie zdobyc taki magnes.
saphire - 20-05-2008, 10:54
No to dobrze pisałem że to silniczek krokowca w przepustnicy
Anonymous - 20-05-2008, 18:47
no miales racje ale nie do konca, bo cisnienie paliwa mialem za niskie , i konieczna byla wymina pompy, i sa teraz widoczne efektu tej wymiany, spalanie spadlo do 8l/100,i moc sie poprawila, wiem ze na tej przepustnicy dlugo nie moge pojezdzic ,trzeba sie rozejrzec za druga ale tak ogolnie to teraz jest super i autko zajefajne.
qaz - 05-04-2009, 21:00
herkat napisał/a: | Problem został rozwiązany. Skoki obrotów były spowodowane odklejeniem się magnesu na czpieniu obracającym "blaszką" w przepustnicy. Wystarczyło odkręcić pokrywkę przysłaniającą elektromagnes w przepustnicy, a następnie przykleić magnes. Widocznie na tym polega regeneracja przepustnicy:):) |
witam
moze dokładniej byś opisal to regulacje przepustnicy bo jestem nabuwcą(od nie dawna) auta i mam taki sam problem: ruchoma blaszka, która przesłania przelot w przepustnicy nie domyka się ona samoczynnie (brakuje około 20 stopni do całkowitego zamknięcia). stwierdziłem to po myciu przepustnicy. dzieki
demeone - 05-04-2009, 21:03
qaz
poczytaj http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=33071
qaz - 05-04-2009, 21:12
ale ja mam przepustnice elektryczna (od niedawna nabylem nowy nabytek 1.8 GDI 2000r )
a i jeszcze jedno pytanie co moze byc jak pali swiece bo juz 2 komplet w ciagu 1miesiaca wymienilem a swiece wsadzalem takie jak zalecaja tylko nic nie zmienialem a wydale mi sie ze szczelina byla za mala
[ Dodano: 05-04-2009, 21:16 ]
jak mnialem starszy model carismy to jakoś poszlo ale z tym jakos se nie moge poradzic (nowe auto noowy problem)
|
|
|