[92-96]Colt CA0 - [ALL] płyn wspomagania! 

Anonymous - 26-05-2008, 22:35 Temat postu: [ALL] płyn wspomagania! Jak wymienić płyn w colcie? I Ile wchodzi tam tego płynu? Trzeba jakos odpowietrzać układ?
												 konrad1704 - 26-05-2008, 22:40
  Z tego co wyczytałem w manualu to potrzeba 0,9 litra płynu ATX DEXRON lub DEXRON II. Co do tego jak to zrobić to niech sie wypowiedzą bardziej doświadczeni użytkownicy.
												 KaWu - 27-05-2008, 07:16
  układu nie musisz odpowietrzac. Zalewasz i z głowy.

Płyn tak jak kolega wyzej napisal.
												 londolut - 27-05-2008, 11:18

| konrad1704 napisał/a: | 	 		  | ATX DEXRON lub DEXRON II | 	  Lub jakikolwiek płyn typu ATF.

| pw34 napisał/a: | 	 		  | Jak wymienić płyn w colcie? | 	  Stary płyn ściągnij strzykawką ze zbiorniczka   

| pw34 napisał/a: | 	 		  | I Ile wchodzi tam tego płynu? | 	  konrad1704, mówi, że 0,9l ale wejdzie ci około 0,7 bo starego płynu nie wyciągniesz do końca.
												 PiotrekSL4 - 27-05-2008, 11:31

| londolut napisał/a: | 	 		  | Stary płyn ściągnij strzykawką ze zbiorniczka | 	  

Ale przecież nie ściagnie całego płynu z układu? A chodzi o to żeby zlac stary i zalać zupelnie nowy, a nie mieszać.      Po jakim czasie płyn traci swoje wlaściwości  
												 Hugo - 27-05-2008, 19:11

| PiotrekSL4 napisał/a: | 	 		  | Po jakim czasie płyn traci swoje wlaściwości | 	   Zdaje się, że powinien być wymieniany co 2 lata.
												 Anonymous - 27-05-2008, 22:13
  Wymieniasz ścągając wąż przy pompie wspomagania i spuszczając ze zbiornika wyrównawczego. Zalewasz olejem do skrzyń automatycznych, ważne żeby kolor był taki sam jaki miałeś przedtem (czerwony albo zielony). Jeżeli płyn w spomaganiu jest tragiczny to możesz powtórzyć wymianę płynu po jakimś czasie (ATF nie jest drogi, ja ostatnio kupowałem za 11zł/l). Odpowietrzasz kręcąc kierownicą od oporu do oporu, aż ze wspomagania przestaną wydobywać się dziwne dzwięki.
												 wichura1 - 27-05-2008, 22:37
  Dokładny opis wymiany płynu jest w service manualu w dziale "Download". Płyn ATF czerwony, nie wolno używać zielonego Volkswagenowskiego.
												 Anonymous - 27-05-2008, 22:47
  Dodam, że jeżeli ktoś ma ochotę się pobawić to po zdjęciu węża można zdjąć pasek PK i kręcić kołem na pompie, żeby wypluło resztę oleju. Nie radzę odpalać samochodu bez płynu, wysokie obroty mogą szybko zatrzeć pompę.  
												 wichura1 - 28-05-2008, 07:24
  Silnik podczas wymiany jest włączany 2 razy i ma chodzić na wolnych obrotach. Wszystko opisało Mitsubishi w manualu, robiłem według niego i wymiana trwa jakieś 5 minut.

| 

|  

|