To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Co ile tys. km wymieniać swiece?

Anonymous - 11-06-2008, 15:15
Temat postu: [Cari 1.9TD] Co ile tys. km wymieniać swiece?
Witam,
Po jakim przebiegu powinno się wymieniać świece? to mój pierwszy w życiu diesel, a w instrukcji się jakoś nie doczytałem. W ogóle ciężko zdobyć jakiś plan obsługi autka (co ile należałoby wymienić jakie płyny lub części skontrolować).

Dzięki za oświecenie :P

cns80 - 11-06-2008, 15:23

Diesel nie ma świec zapłonowych. Są jedynie świece żarowe, ale te wymienia się gdy jest problem z odpalaniem (np w zimie) i najpierw sprawdza się (u mechanika) czy są do wymiany. Dlatego nie było na ten temat nic w instrukcji :wink:
Anonymous - 11-06-2008, 15:28

No, i już jestem mądrzejszy :D
Dzięki.

Anonymous - 11-06-2008, 23:27

Jak kupiłem moją cari w grudniu to odrazu się okazało że mam do wymiany świeczki i po wymianie było ok. Kiedy będziesz miał problem z odpaleniem to dopiero je wymień tak jak napisał kolega cns80
grzesiopol - 07-07-2008, 09:43

Zawsze przy pierwszych oznakach nieprawidłowego odpalania przy wystąpieniu pierwszych chłodów, teoretycznie listopada. Zawsze są dwie do wymiany, no ale wymieniam oczywiście wszystkie. Robię tak od kiedy w zimie przy minus 15 stopni wymieniałem na dworze świece. BRRRRRRRRRRRRRR jak sobie przypomnę to robi mi sie zimno.

[ Dodano: 28-01-2009, 22:36 ]
No tym razem grudzień. Cztery świece, przy minus 11, ale dla odmiany wymiana w nieogrzewanym garażu.