To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Piski w tylnym zawieszeniu

tommyc1 - 19-06-2008, 10:11
Temat postu: [EAxx] Piski w tylnym zawieszeniu
Od pewnego czasu slysze "popiskiwanie mokrej gumy" z okolic tylnego zawieszenia-sprawdzilem i wiem, ze nie jest to tylna klapa ani roleta (wczesniej piszczala ale uciszylem;)), gdy na parkingu zaczalem naciskac tyl samochodu to slyszalem pojedyncze pisniecia-co to moze byc? jakie elementy moga taki odglos wydawac? no i...ile to kosztuje? ;)
pompec - 19-06-2008, 23:54

mogą to być tuleje metalowo-gumowe (silentbloki)...
JaGrab3 - 21-06-2008, 23:37

Taa u mnie podobno, szczególnie jak przejade "policjanta" i tak sie bujnie to zaskrzypi, ale co ciekawe nie zawsze, pewnie zalezy od wilgotności. Tez obstawiam silentblocki
tommyc1 - 22-06-2008, 10:51

u mnie tez nie zawsze, ale nie zwrocilem uwagi przy jakich pogodach najgorzej...natomiast najbardziej poskrzypuje gdy sa drobne nierownosci, "tarka" na jezdni albo droga z plyt betonowych-tedy poskrzypuje intensywnie no i tak jak pisalem wczesniej, gdy dociskam recznie tyl auta do ziemi to pojedynczy pisk temu towarzyszy... niedlugo przeglad, to sie okaze
a przy okazji, te silentbloki drogie sa? ile srednio kosztuje wymiana?

Anonymous - 22-06-2008, 12:40

ja bylem niedawno na stacji djagnostycznej i nic nie znalezli bo akurat nie piszczalo nawet na trzepakach cisza byla a piszczy jak diabli ale z przodu... wiecej TU powiem szczerze ze na silentbloki to chyba nie patrzyl facet stwierdzil ze na zawiasach nie ma luzu a ja jednak cos czuje czasem musze obadac wasz "temat"
Anonymous - 25-06-2008, 21:07

tommyc1 napisał/a:
u mnie tez nie zawsze, ale nie zwrocilem uwagi przy jakich pogodach najgorzej...natomiast najbardziej poskrzypuje gdy sa drobne nierownosci, "tarka" na jezdni albo droga z plyt betonowych-tedy poskrzypuje intensywnie no i tak jak pisalem wczesniej, gdy dociskam recznie tyl auta do ziemi to pojedynczy pisk temu towarzyszy... niedlugo przeglad, to sie okaze
a przy okazji, te silentbloki drogie sa? ile srednio kosztuje wymiana?

Witam

Tuleja do wahacza tylnego gornego na alledrogo kosztuje 65zl. Nie wiem czy duzo roboty jest z wymiana.

lejgo_inc - 04-04-2011, 11:53

Witam,
U mnie też popiskuje tył jak przejeżdżam po policjancie. Wstępna diagnoza padła że może to być luz na mocowaniu tylnych amortyzatorów. Na razie mam w planie zbadać to jeszcze w jednym miejscu.
Piski z przodu z reguły oznaczały że za chwileczkę wahacze dolne proste zaczną się tłuc o wymianę.

Owczar - 04-04-2011, 12:33

Tył często piszczy po zimie. Popiskują tuleje metalowo gumowe. Porządne mycie powinno pomóc.
mackbeth - 04-04-2011, 13:14

lejgo_inc napisał/a:
Witam,
U mnie też popiskuje tył jak przejeżdżam po policjancie. Wstępna diagnoza padła że może to być luz na mocowaniu tylnych amortyzatorów. Na razie mam w planie zbadać to jeszcze w jednym miejscu.
Piski z przodu z reguły oznaczały że za chwileczkę wahacze dolne proste zaczną się tłuc o wymianę.

U mnie też się pojawił pisk jak na tył auta naciskam. Co do brudu, to może być jednak mocowanie amorka - wcześniej miałem taki lekkie stuki, przy ruszaniu i jak łapałem takie bujanie na boki na nierównościach - np pofałdowany bruk.. teraz stuki zaniknęły a pojawił się pisk... więc myślę o wymianie mocowań.. tylko nie wiem jakie: w intercars są dwa zestawy:
SACHS 802 402 oraz SACHS 802 297.
Mam kombi, z nivomatami Sport Edition 1999r:)

balcik - 21-09-2014, 20:32

Witam
u mnie tez ostatnio pojawilo sie jakies skrzypienie w tylnym zawieszeniu a dokladnie to slychac te odglosy w tylnym prawym kole, i wydaje mi sie ze to bedzie jakis chyba wachacz czy cos takiego bo te skrzypienie doniczego innego raczej nie podobne... tylko tam chyba nie jeden wachacz jest, i nie wiadomo od czego sie zabrac

Tomii - 22-09-2014, 10:54

balcik napisał/a:
Witam
u mnie tez ostatnio pojawilo sie jakies skrzypienie w tylnym zawieszeniu a dokladnie to slychac te odglosy w tylnym prawym kole, i wydaje mi sie ze to bedzie jakis chyba wachacz czy cos takiego bo te skrzypienie doniczego innego raczej nie podobne... tylko tam chyba nie jeden wachacz jest, i nie wiadomo od czego sie zabrac

psiknij tam mocno jakim wd40 czy czymś podobnym na tuleje wahacza wleczonego tą w podłużnicy przed kołem - jak przestanie zgrzypieć to masz winnego.

KsiadzRobak - 22-09-2014, 11:44

jeśli skrzypi na pokonywaniu nierówności, gdzie koło pracuje góra-dół to może być wahacz wleczony - najlepiej to rozebrać, przesmarować gumy (wyczyścić rdzę) i złożyć od nowa (pamiętając o skręcaniu zawieszenia w pozycji pracy)
balcik - 24-09-2014, 20:56

Tomii napisał/a:
balcik napisał/a:
Witam

psiknij tam mocno jakim wd40 czy czymś podobnym na tuleje wahacza wleczonego tą w podłużnicy przed kołem - jak przestanie zgrzypieć to masz winnego.

i tez zauwazylem ze jesli jade sam autem to nie skrzypi to aż tak bardzo naprawde rzadko malo co... a jesli jedziemy tak ze dwoch przod jedna osoba siedzi na tyle to juz zaczyna skrzypic jak cholera jutro przesmaruje coś i zobaczy sie jak to bedzie wygladalo czy cos da no i wtedy bedzie wiadomo juz w czym siedzi ten problem.