To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Jakie żaróweczki w lampkach oświetlających tabl

Kylek - 06-07-2008, 14:26
Temat postu: [Cari 1.9TD] Jakie żaróweczki w lampkach oświetlających tabl
Drogówka zwróciła mi uwagę, że nie podświetla mi się tylna tablica rejestracyjna. Wykręciłem lampki i okazało się, że są spalone żarówki. Tylko powiedzcie mi, jakie żarówki tam powinny być, bo w jednej lampce była 12V 10W (taka sama, jak w lampce oświetlającej wnętrze auta) a w drugiej - z pół centymetra krótsza 12V 5W? Czy ewentualnie mogę użyć dwóch żarówek 10W (bo mam akurat takie ze starej lampki wewnętrznej)?
kielurkk - 06-07-2008, 23:34

raczej 5W bo 10W mają większą moc i choć lepiej oświetlają tablice to wydzielają też więcej ciepła i mogą stopić elementy plastykowe lampek tym bardziej że jeździmy całą dobę na światłach. takie żarówki nie są drogie.
Kylek - 07-07-2008, 07:20

OK, dzięki. Pojeździłem dwa dni na 10W a od dzisiaj mam już zamontowane 5W :-)
mitcari - 06-01-2012, 19:24

1.8 GDI
Witam mam pytanie , co moze byc przyczyna nie swiecenia jednej z zaroweczkek pod tylna tablica rejestracyjna ?
Zakupilem dwie ( ledowki :P cos nowego) jednak po wlozeniu - dalej - jedna swieci druga nie.

Zarowki okazaly sie sprawne.
Nie swieci jedna - lewa strona podswietlenia tablicy

alvaro69 - 06-01-2012, 22:46

ledy mają to do siebie ze swieca w jedna strone
plecho1 - 06-01-2012, 23:03

Tak jak napisał alvaro69, obróć nieświecącą żarówkę o 180 stopni i powinno być ok. Ale jeśli dalej nie będzie świecić, to pewnie coś nie łączy. Dobierz się do kabelków podświetlania tablicy i posprawdzaj - przeczyść wszystkie połączenia przy lampkach.
mitcari - 07-01-2012, 01:53

Tylko problem w tym ze to nie tylko ledy nie świeca...zwykła żaróweczka rowniez.

No nic, trzeba bedzie sie tam "jakos dostac" , ktos juz to robil ?
Cholernie ciezki dostep bedzie. Maly otwor.

alvaro69 - 07-01-2012, 10:58

odkrec kolego plastik maskujacy z klapy bagaznika i powinienes miec dobry dostep do okablowania.przczysc styki bo możliwe ze cos zasniedziało albo kabelek sie złamal
mitcari - 16-01-2012, 17:34

Ok , wszystko dobrze. Okazalo sie ze zaroweczka miala za male "włókna"- druciki przewodzace prad.
Zdziwili sie w sklepie ze chce wymienic - kupujac zarowki zawsze sprawdzajcie jak dlugie i czy nie pokrzywione sa wlokna zarowki