To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Małopolskie - Prośba o oględziny - diagnostykę - porady

emilok - 09-07-2008, 14:29
Temat postu: Prośba o oględziny - diagnostykę - porady
Witajcie drodzy forumowicze, zwracam się do Was z prośbą o pomoc w kwesti mojego Colcika. Mianowicie sprawa wygląda następująco: mam go od niedawna, nie jestem biegły w sprawach mechanicznych, osoby które zadeklarowały się mi pomóc niestety jedna wyjechała do niemiec za chlebem a druga zaczęła budowę domu i nie chcej jej gitary zawracać. Colcik nie jest sprowadzany, kupiony od brata kolegi dlatego trochę czasu jeszcze jeździłem nim takim jakiego go kupiłem.
Opis samochodziku w tym wątku.

Poszukuję osoby z doświadczeniem która pomogła by mi w montażu/wymianie następujących części :
- rozrząd
- świece
- kable wysokiego napięcia
- regeneracja parownika LPG
- oleju
W/w części już posiadam, lub jadą do mnie pocztą.

Dodatkowo nie jestem w stanie samemu ocenić jakie filtry (jakie konkretnie modele) pasują do mojego Colta i żadnego jeszzce nie kupiłem (dlatego nie wymieniałem oleju silnikowego, ponieważ wiem że bez wymiany filtra to mało daje a filtra nie mam :/ ). Filtry powietrza, paliwa, oleju. Następną rzeczą (wiem że to jak litania ale mnie też nie jest łatwo prosić 8) ) są płyny hamulcowe oraz wspomagania kierownicy, ewentualnie olej do skrzyni biegów. Idealnie by było gdyby ta osoba wiedziała co trzeba kupić z w/w rzeczy i wraz ze mną podjechała pod jakiś dobrze zaopatrzony lub zaprzyjaźniony sklep motoryzacyjny i kupilibyśmy to ;)

Nie jestem także znawcą i nie wiem czy np amortyzatory, hamulce, wachacze, układ kierowniczy etc działają w 100% sprawnie lub czy trzeba się nimi w jakiś sposób zająć.

Ja mieszkam w woj. Małopolskim, dokładnie na jego zachodniej granicy. Do Krakowa mam około 1h 30min samochodem.

Wiem że wielu może mnie skwitować słowami : idź do mechanika niech ci to wymieni. Jednak ja bym chciał aby tym zajęła się osoba dla której ten samochód nie będzie tylko "jednym z wielu" którego będzie mógł zrobić na 'odwal się' tylko ktoś komu będzie na tym zależało (a myślę że Mitsumaniaki darzą miłością nie tylko swoje 'trzy diamenty' ale wszystkie :D ) oraz nie będzie chciał mnie naciągać (zbytnio) na niepotrzebne wydatki :)

Z góry gorąco dziękuję za jakiekolwiek zainteresowanie tematem ;)

ps. wacham się czy nie skontaktować się z Leszkiem ponieważ nie wiem czy on jeszcze funkcjonuję oraz nie wiem czy poprostu mnie nie wyśmieje (że on się zajmuje poważnymi sprawami, a co mu ja tam zawracam głowę wymianą oleju...).

ps2. bliźniacze ogłoszenie zamieściłem na podforum śląskim gdyż tam także mam blisko.

pozdrawiam emilok

Adaho_krak - 09-07-2008, 19:30

Kontaktuj się z Leszkiem, on każde Mitsu traktuje jak swoje. Zrobi Ci wszystko jak trzeba i za rozsądne pieniądze a i części Ci kupi po swoich rabatach. Napewno wiele osób Ci go poleci. Ja polecam z pełną odpowiedzialnością.
Anonymous - 10-07-2008, 08:52

emilok napisał/a:
ps. wacham się czy nie skontaktować się z Leszkiem ponieważ nie wiem czy on jeszcze funkcjonuję oraz nie wiem czy poprostu mnie nie wyśmieje (że on się zajmuje poważnymi sprawami, a co mu ja tam zawracam głowę wymianą oleju...).

zapomnij o takich problemach :wink: Leszek jest prawdziwym mechanikiem samochodowym :twisted: , to znaczy, że jeżeli ma odpowiednie narzędzia to zrobi Ci wszystko z samochodem. Kwestia co najwyżej czy jeżeli masz pierdółkę do zrobienia czy nie chcesz zaoszczędzić na paliwie i robociźnie i sam zrobić (o ile możesz i potrafisz sam to zrobić). I tyle, jeśli tylko masz problem z autem tel. do Leszka i powie Ci co i jak.

Anonymous - 10-07-2008, 14:40

Pan Leszek jest super, nie bój żaby nie wyśmieje Cię i na pewno pomoże.

Olej sam możesz wymienić, odkręca się tylko taki korek, spuszcza stary olej do miski, zmienia filtr zakręca i dolewa. Nawet ja baba dałam sobie radę. Z rozrządem trzeba ostrożnie, bo jak przesuniesz trochę ustawienie to może być potem kłopot z silnikiem.
Polecam się gdybyś chciał wymieniać skrzynie, ostatnio nabyłam duże doświadczenie w tej kwestii :roll:

Pozdrawiam :)