To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - odgłosy paska

Anonymous - 03-05-2006, 10:57
Temat postu: odgłosy paska
witam
od jakiegos czasu dochodzo do mnie dziwne odgłosy spod maski. pojechałem do mechanika i okazało sie ze to faluje pasek do wspomagania, klimy itd. i dzieje sie tak tylko na wolnych obrotach.
moej pytanie jest takie czy ktos wie jak to cholerstwo naprawic?? :?: bo naciaganie paska nic niedaje chwilę jest dobrze a potem znowu to samo

Anonymous - 03-05-2006, 11:47

To chyba pora je wymienić... Jest jeszcze jeden sposób na piszczące paski: psiknąć jakimś WD40. Jest to jednak również rozwiązanie chwilowe. Moim zdaniem paski domagają się już zastąpienia nowszymi egzemplarzami. Szczególnie pasek rozrządu (jeśli on również zalicza się do kategorii - jak ją nazwałeś - itd.). Lepiej zapobiegać niż leczyć, a skutki (odpukać) zerwania paska rozrządu mogą być opłakane i zasadnym będzie pytanie: naprawiać ten silnik, czy kupić nowy...
Anonymous - 03-05-2006, 12:11

gregorbu napisał/a:
To chyba pora je wymienić... Jest jeszcze jeden sposób na piszczące paski: psiknąć jakimś WD40. Jest to jednak również rozwiązanie chwilowe. Moim zdaniem paski domagają się już zastąpienia nowszymi egzemplarzami. Szczególnie pasek rozrządu (jeśli on również zalicza się do kategorii - jak ją nazwałeś - itd.). Lepiej zapobiegać niż leczyć, a skutki (odpukać) zerwania paska rozrządu mogą być opłakane i zasadnym będzie pytanie: naprawiać ten silnik, czy kupić nowy...

chyba żle sie wyraziłem chodziło mi tylko i wyłacznie o pasek do klimy, wspomagania, alteranatora, (itd oznaczało że nie chciało mi sie wszystkiego wymieniać) pasek rozrządu mam niedawno wymieniony, a ten pasek do klimy tez wymieniony był pół roku temu i to na jakis japoński cholernie drogi bo kosztował 70 zł.

a co do psiknięcia WD 40 to gdzie mam psiknąć??

Anonymous - 03-05-2006, 12:47

jacekr2 napisał/a:
a co do psiknięcia WD 40 to gdzie mam psiknąć??
Na wewnętrzną stronę paska. Ale - jak wspomniałem - to rozwiązanie krótkotrwałe.
Marcino - 05-05-2006, 11:29

Sa inne specjalne sparye do pasków, nie pamietam dokaldnie, WD sp[awi ze nie bedzie piszczał ale bedzie sie pewnie deliktanie slizgał a dodatkowo smar skróci jego zywotność.. tak mi sie wydaje.
Pozdr

Anonymous - 08-05-2006, 23:19
Temat postu: Re: odgłosy paska
jacekr2 napisał/a:
dziwne odgłosy spod maski
A konkretnie? Coś jak klekot łańcucha rozrządu? Jeśli tak, to mamy taki sam problem, bo objawy "optyczne":
jacekr2 napisał/a:
faluje pasek do wspomagania ... tylko na wolnych obrotach.
u mnie są identyczne.
jacekr2 napisał/a:
naciaganie paska nic niedaje chwilę jest dobrze a potem znowu to samo
Czy to znaczy że nie masz sprężynowego napinacza? U mnie taki jest i od jego wymiany chyba zacznę, bo pasek jest w dobrym stanie. Ale tak naprawdę to chyba wypadałoby wymienić i jedno i drugie.
Anonymous - 09-05-2006, 00:14

Kiedyś miałem VW i też mu od nowościna obrotach jałowych falował pasek zębaty i na dotatek czasem pojękiwał :) Serwis wymienił pasek na nowy bo nalegałem i ...nic się nie zmieniło. Dałem sobie spokój. Pasek do 65 kkm był ok. Potem nie wiem bo auto sprzedałem.