[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Szum opon - dlaczego mogą szumieć?
Anonymous - 11-07-2008, 14:20 Temat postu: [CA1A 1.3] Szum opon - dlaczego mogą szumieć? Witam,
W zasadzie od wymiany kół na letnie (czyli gdzieś od marca pewnie) zauważyłem, że tylnia para opon dosyć solidnie szumi. Zdecydowanie to opony (słychać takie powiedzmy szurszurszurszur jakby pół opony się kleiło do asfaltu). Dosłownie jak zimówki latem. A najlepsze jest to, że poprzedniego roku tego nie było. Co może być przyczyną? Macie jakieś pomysły?
Z przodu mam 2szt nowych Sava, te szumiące z tyłu Barum Brilantis 175/70 R13. Możliwe że to tylko jedna z nich - ciężko mi to zlokalizować.
Sprawdzałem ciśnienie - jest OK. ~2.1.
Czy ten szum może być po np zamianie lewej opony z prawą?...
Anonymous - 11-07-2008, 17:46
sprobuj pokombinowac z zamiana, opona szumi bo taki jej urok (tzn. mizernej jakosci) lub ma wade fabryczna lub nierowno sie zuzywa ze wzgledu na uszkodzone zawieszenie.
saphire - 11-07-2008, 19:45
Pewnie masz wyząbkowane opony - jak pociągniesz gładko dłonią po bieżniku opony można czasem wyczuć lekkie schodki bieżnika cos jakby ząbki z piły do drzewa - przynajmniej moje lewa tylna tak ma i huuuuczyyy..... no ale jeszcze do konca sezonu je zjeżdżam, póxniej wymiana wszelakich gumowo-metalowych elementów zawiasu i nowe kapcie letnie na przyszły sezon będą.
akbi - 11-07-2008, 20:47
swistak81, a jestes pewien, ze to nie szumia lozyska?
a jeszcze jedno... czy gdy je wiosna zakladales, to czy je wywazales?
KaWu - 12-07-2008, 17:23
Właśnie, wyważałeś je ?
Ja podejrzewam że były źle leżakowane. Może być taki objaw.
Anonymous - 14-07-2008, 09:12
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
akbi napisał/a: | a jestes pewien, ze to nie szumia lozyska |
No w zasadzie na 95% jestem pewny.
Poza tym niedawno miałem wymianę sprzęgła i łożysk w skrzyni (szumiały) - po wymianie i mechanik mi powiedział że mi opony szumią z tyłu...
KaWu napisał/a: | wyważałeś je |
No tu może być dobry kierunek. Faktycznie nie wyważałem ich, ale leżakowały w poziomie - czyli chyba tak jak powinny.
A de facto miałem je jechać wyważyć szukając rozwiązania problemu - ale jak zwykle czekałem na wasze opinie
Więc - dzisiaj wyważam.
czekoladka_1981 - 14-07-2008, 09:56
swistak81 napisał/a: | ale leżakowały w poziomie - czyli chyba tak jak powinny |
U mnie leżakują w człości na stojaku ze spuszczonym powietrzem do 1 atm. A i tak przed założeniem wyważam lato/zima.
Krzyzak - 14-07-2008, 10:03
zasada jest prosta:
1. opony luzem, nienapompowane = stoja pionowo, przekrecane co ok. miesiac
2. opony na felgach, napompowane = leza poziomo (moze byc jedna na drugiej)
|
|
|